'Demokrasi yolunda tarihi bir adım'

Fas'ta cuma günü yapılan genel seçimlerden zaferle çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin lideri Abdililah Benkirane, partisinin seçim zaferini demokrasi yolunda tarihi bir adım olarak nitelendirdi.

Yayınlanma: 27.11.2011 - 21:19
Abone Ol google-news

Fas'ta Adalet ve Kalkınma Partisi cuma günü yapılan seçimleri kazandı. Fas İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, nihai sonuçlara göre ılımlı İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisinin parlamento seçimlerinde en çok milletvekili çıkaran parti olduğunu bildirdi. Bakanlık, Adalet ve Kalkınma Partisinin 395 sandalyeli parlamentoda 107 sandalye kazandığını açıkladı. Seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin muhtemel müttefiki merkez sağ partisi İstiklal'in 60 milletvekili çıkardığı kaydedildi.

Fas Kralı 6. Muhammed, Arap Baharının etkisinin hissedildiği diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi Fas'ta da bu yılın ilk yarısında demokrasi talepleriyle başlayan gösterilerin ardından anayasayı değiştirerek seçim yapma kararı almış, yetkilerinin bir kısmını hükümete devretmişti.

 

Benkirane, güçlü bir hükümet kurma sözü verdi

Fas'ta cuma günü yapılan genel seçimlerden zaferle çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin lideri Abdililah Benkirane, nihai seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra düzenlediği basın toplantısında, zaferin demokrasiye doğu tarihi bir adım ve dönüşü olmayan bir nokta olduğunu söyledi. Abdililah, Faslılara ümit verecek güçlü bir hükümet kurma sözü verdi.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra partinin yandaşları parti merkezinden kamyonlarla ayrılarak, başkent Rabat'ta sevinç turları attı. İçişleri Bakanlığı, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 395 sandalyeli parlamentoda 107 milletvekili çıkardığını açıklamıştı.

Adalet ve Kalkınma Partisi, 60 sandalye kazanan İstiklal partisi, 39 milletvekili çıkaran İlerici Sosyalist Güçler Birliği ve 18 milletvekilliği kazanan eski komünist partinin oluşturduğu "Demokrasi Bloku" ile koalisyon hükümeti kurmaya hazır olduğunu halihazırda bildirmişti.

Fas Kralı 6. Muhammed'in Adalet ve Kalkınma Partisi'nden bir ismi koalisyon hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler