"Demokratik açılım için 3 öneride bulunduk"
DSP Genel Başkanı Masum Türker, ''demokratik açılım'' süreci için hükümete 3 öneride bulunduklarını belirterek, ''Birincisi ekonomik özgürlüğün sağlanması, ikincisi siyasal özgürlüğün gerçekleşmesi için seçim barajının sıfıra indirilmesi, üçüncüsü de toprak reformu'' dedi.
DSP Genel Başkanı Masum Türker, Isparta'da parti teşkilatını ziyaret ederek, partililerle bir araya geldi. Hükümetin başlattığı ''demokratik açılım'' sürecini değerlendiren Türker, kendileriyle yapılan görüşmede hükümete 3 öneride bulunduklarını söyledi.
Hükümet üyelerinin, çözümde, Türkiye'nin üniter devlet, tek dil olgusundan taviz verilmeyeceğini kendilerine deklare ettiğini anlatan Türker, şöyle devam etti:
''(Demokratik açılım) için hükümete 3 öneride bulunduk. Birincisi ekonomik özgürlüğün sağlanması, ikincisi siyasal özgürlüğün gerçekleşmesi için seçim barajının sıfıra indirilmesi, üçüncüsü de toprak reformudur. Herkes, tek dil ve üniter yapıdaki görüşlerinde hem fikir. Hükümet bunu demokratik bir açılım olarak değerlendiriyor. Kürt kavramıyla başlayan süreçte Başbakanın geldiği son nokta, demokratik açılım şeklindedir. Görüşmede, açık bir düşünceleri olmadığını, siyasi partilerle, sivil toplum örgütleriyle bazı görüşmeler yaptıktan sonra saptayacakları olgularla öneri paketi geliştireceklerini söylüyorlar. Bu konuda çözüm yerinin TBMM olduğunda kararlı olduklarını belirtiyorlar.''
''İlk randevunun DTP ile olması yanlış"
Kendileri gibi Türkiye'deki çoğunluğun da sorunun çözümünü TBMM olarak gördüğünü ifade eden Türker, ''TBMM meşru zemin kabul edilince, demek ki parlamentoda temsil edilen tüm partilerin içinde yer alabileceği bir çözüm paketi söz konusu'' dedi.
Başkan Erdoğan'ın süreç için ilk randevuyu DTP ile gerçekleştirmesinin yanlış olduğunu, CHP ve MHP liderlerinin bu nedenle hükümet temsilcilerine randevu vermemelerini haklı bulduğunu bildiren Türker, görüşmelerinde hükümet temsilcilerine, kendilerinin de bunu anlatmaya çalıştıklarını söyledi.
Türker, ''Başbakan Erdoğan, öncelikle diğer partilerle görüşmeliydi. Biz de hükümetin yaptığı bu hatayı anlatmak için kendileriyle görüşmeyi kabul ettik'' dedi.
''Hükümet kendini rehabilite etmeli ve açılıma hazır hale gelmeli"
Hükümetin tüm uygulamalarında demokratikleşmeye açık olduğunu gösteren duruş sergilemesi gerektiğini ifade eden Türker, şunları kaydetti:
''AK Parti'de, bırakın başka partililer tarafından eleştirilmesini, kendi partisinde bile aykırı söz söyleyeni yaka paça dışarı atılıyor. Eğer öğretmenler, memurlar hak talebinde bulunmak üzere eylem yapıyorsa, öğrenciler harç zammına karşı geldiğinde bu kesimler yaka paça dışarı atılıyorsa, bu, hükümetin zihinsel olarak demokratik açılıma hazır olmadığını gösteriyor. Hükümet kendi kendini rehabilite etmeli ve açılıma hazır hale gelmelidir.''
Kürt kökenli vatandaşların taleplerini dikkate alarak tüm Türkiye için demokratik açılım yapmanın önemli bir gündem maddesi olduğunu, buna karşın bu süreçte ekonominin de unutulmaması gerektiğini belirten Türker, ''Asıl gündemde tutulması gereken konu ekonomidir. Birçok kesim ekonomik sıkıntılar nedeniyle risk altındadır. Hükümet, bu konuda derhal tedbir almalıdır'' dedi.
Masum Türker, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç'u da ziyaret ederek, oda yöneticilerinden bilgi aldı. Türker, daha sonra, Isparta Serbest Mali Müşavir Muhasebeciler Odasını ziyaret etti.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması