Denizlili çiftçilerin yeni ürünü: Yer kirazı

''Kleopatra'nın hazinesi'', ''Altın Çilek'' veya ''İnka eriği'' olarak da bilinen yer kirazı, Denizli'de çiftçinin alternatif ürünü oldu.

Denizlili çiftçilerin yeni ürünü: Yer kirazı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.09.2010 - 11:24

Çiftçilerin, tütün, pamuk, mısır gibi ürünler para etmediği için alternatif ürün arayışına girdiklerini belirten Denizli Ziraat Odası başkanı Hamdi Gemici, yer kirazının çiftçilerin alternatif ürünü olduğunu söyledi.

Gemici, Denizli'de bu yıl 500 dekar araziye yer kirazı ekimi yapılarak, meyvenin hasadına başlandığını ifade etti.

Denizli'de arazilerin çoğunluğunun parçalı arazilerden oluştuğuna dikkat çeken Gemici, yer kirazını üçer beşer dekar arazilerde üretim yapmanın daha kolay olduğunu söyledi.

Çiftçilerin bu yıl 500 dekar alana 500 bin fide dağıtımı yaptığını dile getiren Gemici, dikimi yapılan altın çileğin birçok noktada hasat edilme dönemlerinin başladığı belirtti. Gemici, ''Merkez ovamızda hasat hala devam ediyor. İlçelerimizde de önümüzdeki haftalarda hasat edilecek'' dedi.

Yer kirazının geliri yüksek bir meyve olduğunu vurgulayan Gemici, şunları kaydetti:
''Bir dekar alandan bir ton ürün alsanız dahi, kilosu 10 liraya satılabiliyor. Bir tondan 10 bin lira gelir elde etmiş olacaksınız. Maliyet rakamlarını hesapladığınızda yüzde 25 maliyeti olsa bile yaklaşık 7,5 bin lira, üreticimize net geliri olmuş olur. Çiftçilerimiz bunu önümüzdeki dönemlerde daha iyi değerlendirecektir. Dikim sahaları genişledikçe ihracata yönelik bir ürün olma kapasitesine kavuşacaktır. Denizli'de ihracata yönelik yüklemede yapılabilmektedir. Bu konuda Denizli iyi gidiyor. Biz özellikle küçük parçalı arazisi olan çiftçilerimize bu ürünü öneriyoruz.''

Denizli'de yaklaşık 500 ton kadar üretim potansiyeli beklediklerini aktaran Gemici, meyvenin ticaretini yapacak olan büyük marketler ve ihracatçıyı Denizli'ye davet etti. Gemici, ''İhracatçılarımız birçok ilde 40–50 kilo için ürünün peşine koşacaklarına, biz onlara haftada birkaç ton ürün teslim edebiliriz. İhracatçılar ve büyük marketler bu işi Denizli'de arasınlar'' şeklinde konuştu.


"Başka hiçbir zirai üründen alınamayan gelir"

Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde ''Güvey Fenerleri'' adıyla bir ziraat mühendisinin 10 yıldır bu bitki üzerinde çalıştığını aktaran Yüksek Ziraat Mühendisi ve aynı zamanda altın çilek üreticisi Ethem Tümbek, 2009 yılında Denizli merkez ilçeye bağlı Irlıganlı beldesinde yaptıkları denemelerde tatminkar sonuç verdiği belirterek, bu yıl da Denizli'de 500 dekar alana 'Altın Çilek' meyvesi ekildiğini ve meyvenin hasadına başlandığını kaydetti.
Yer kirazı ürünü hakkında bilgi veren Tümbek, şunları söyledi:
''Dekara bin ila iki bin arası dikilebilen fide ile 1 ton ila 2 ton arasında verim alınabilmektedir. Denizli'de bu yıl içerisinde 500 bine yakın fide dağıtımı yapılmış, yaklaşık olarak 500 ton arasında verim alınacağı tahmin edilmektedir. 0 ila 1200 rakım arasında yetişebilen bu üründen, yayla kesimlerinde daha aroması ve tat oranı yüksek ürün alınabilmekte.''

Ürünün özelliklerini aktaran Tümbek, meyvenin toprağa dikildikten sonra yaklaşık 100 gün içinde hasada başlanıldığını, bitki başına 1,5–2 kilogram verim ve dekarda 2 ton kadar üretim elde edileceğini belirtti.

Pamuk, buğday, mısır ve tütünden para kazanamayan çiftçilere ciddi bir alternatif olarak düşündüklerini kaydeden Tümbek, ''Seyrek dikim yapılsa, dekara bin bitki dikilmiş olsa dahi minimum, dekara 10 ton verim ve 10 liralık toptan fiyatla 10 bin lira gelir elde edilebilecektir ki, bu şu anda hiçbir zirai üründen alınamayan gelirdir'' diye konuştu.

Tüketicilere de seslenen Tümbek, tüketicilerin geçen yıllarda üretimi yetersiz olduğu için ve ithalat yapıldığı için kilosu 150 ile 175 liraya çıkmasından dolayısı zengin sofraların aranan ürünü olduğunu zannederek bundan uzak durmamalarını, ürünün manavlarda kilogram fiyatının 10 ile 15 lira arasında satışının yapıldığını dile getirdi.

Aktarlarda ve kuruyemişçilerde altın çilek olarak anılan bu ürünün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarım kilo alıp arkasını bulamamasıyla bu ürünün tekrar gündeme geldiğini aktaran Tümbek, ''Biz altın çileği arayıp da bulamayanlara Denizli'ye gelin, Ziraat Odası Başkanlığıyla üreticilerimize ulaşabileceğini ifade etmek istiyoruz'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler