Deprem hareketlerini incelemede yeni yöntem

ABD'de bulunan Kaliforniya Berkeley Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, kullanılmayan su altı fiber kablolarını, sismik sensöre dönüştürebildikleri belirtildi.

Yayınlanma: 29.11.2019 - 12:15
Deprem hareketlerini incelemede yeni yöntem
Abone Ol google-news

Kaliforniya Berkeley Üniversitesi tarafından yayınlanan makalede, yapılan çalışmalar sonucu denizin altında yer alan ve kullanılmayan fiber kablolarını sismik sensörlere dönüştürebildikleri açıklandı. Araştırmalarda, Kaliforniya sahilinde 3.5 büyüklüğünde bir deprem kaydedilirken, yeni bir fay hattı da keşfettikleri belirtildi.

Projenin başındaki öğrenci Nathaniel Lindsey, 20 km uzunluğundaki fiber kablolarını, Pasifik Okyanusu tabanı boyunca sismik sensörlere çevirmeyi başardıklarını açıkladı. Yapılan açıklamada fiber kablo üzerinden ışık atımı gönderilerek, hareketleri tespit etmek için geri dönen ışığı analiz eden dağıtılmış akustik algılama adı verilen bir teknik kullanıldığı belirtildi.

Nathaniel Lindsey yayınladığı makalede "Fiberin belirli bir bölümünü hareket ettirmeye başladığınızda sismik dalgalar yayılıyorsa, sismik dalganın gerginliğini kabloda görebilirsiniz" ifadelerini kullandı. Araştırmada, kullanılmayan fiber kablolarını, deniz altı sismik sensörlerine dönüştürmenin, su altında yaşanan depremleri daha kapsamlı bir şekilde incelemek için akustik algılama kullanılabiliceğinin altını çizdi.

Araştırmacılar, dünyadaki tüm fay hatlarının yerinin henüz bilinmediği belirtilerek, tabanının daha derin veya daha eğimli olduğu alanlarda çalışmalarını test etmeyi planladıklarının altını çizip sonuçları yakın zamanda açıklayacaklarını belirtti.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler