'Devlet, özerklik talebini görmezden gelirse...'

Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Ahmet Türk, Mardin'deki seçim gezisinde, "Demokratik Cumhuriyet ve demokratik ulus konusu ile bölgede demokratik özerkliği savunuyoruz" dedi. Türk, "Devlet, Kürtlerin bu taleplerini görmezlikten gelirse, Kürtler kendi örgütlenmesini iç dinamiklerini gündeme getirerek, kendi kendini yönetme gibi bir çalışmayı başlatır" diye konuştu.

Yayınlanma: 08.06.2011 - 06:38
Abone Ol google-news

Demokratik Toplum Kongresi(DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk, aralarında Nuray Mert ile Orhan Dink'in bulunduğu bir çok aydın ile birlikte devam ettirdiği seçim gezisinde "özerklik" tartışmalarını değerlendirdi. "Demokratik Cumhuriyet ve demokratik ulus konusu ile bölgede demokratik özerkliği savunuyoruz" şeklinde konuşan Türk, "Demokratik özerklik dünyanın her yerinde merkezi hükümetler ile uzlaşarak anlaşarak, yürütülen bir çalışma. Ama tabi ki hükümet, devlet Kürtlerin bu taleplerini görmezlikten gelirse Kürtler kendi örgütlenmesini iç dinamiklerini gündeme getirerek, kendi kendini yönetme gibi bir çalışmayı başlatır" dedi.

Statüsüz Kürtleri yönetmenin mümkün olmadığının görülmesi gerektiğini savunan Türk, Kürtlerin bugüne kadar bir statüye sahip olmadığını, bu statünün sağlanması için Kürtlerin mücadelesini sürdüreceğini söyledi. Türk, şöyle devam etti:
 

"Kürtler Başbakan'a ilgiyi kesmiş durumda"

"Başbakanın son dönemdeki konuşmaları ve üslubu, Türkiye'deki aydınlara, siyasetçilere olsun, öfkeli tavrı aslında Türkiye'nin siyasetinin de hükümetin çok iyi bir noktada olmadığını görüyoruz. Tabi ki Kürtler başbakanla ilgiyi kesmiş durumda. İşte açılım deyince gün geçtikçe daha fazla gözaltılar tutuklanmalar ve adeta polis devleti görüntüsü veren bir polisin halka karşı tutumu, tavrı başbakanı Kürtler için bir umut olmaktan çıkarmış. 2007 yılı seçimi ile karşılaştırdığımızda Kürtler biraz daha resmi ideoloji partileri dışında hükümeti biraz da AKP'yi sığınacak bir liman görüyordu. Ancak bugün Kürtlerin böyle bir anlayışı yok. Tam tersi AKP'nin en tehlikeli ve sinsi bir siyaseti yürüttüğü konusunda bir inanç gelişti. Bence önemli olan budur. Yoksa mitingdeki kitle başka bir yerden taşıyabilirsin. İktidar olanaklarını kullanırsınız.
 

"Karadeniz'de de özerk yapının oluşmasını istiyoruz"

Başbakanın söylemleri dünyanın neresine giderseniz gidin bugün artık halklar, hak ve özgürlükler noktasında birlikte yaşamayı esas almışlardır. Yani şimdi Katalanya'da, Bask'ta işte özerk yapılanmalar varken, İspanya ve Katalanya halkı karşı karşıya mı geliyor? Katalan bölgesinin dışında yaşayan Katalanlar İspanyollar için bir sorun mu oluyor? Hayır. Şimdi Güney Afrika'ya baktığınız zaman orda işte ırkçı devletten çok kültürlü çok dilli devlete dönüştü. Ama bugün orada bugün demokratik bir Güney Afrika'dan söz edebiliriz. Biz burada Türkler ve Kürtleri birbirlerinden ayırmıyoruz. Ayrıca Karadenizde de demokratik özerk yapıların oluşmasını istiyoruz. Bizim burada üzerinde durduğumuz demokratik özerklik espirisiyle halkın demokrasiye yönetime katılmasıdır. Tabi ki Kürtlerin belli bir nüfus yoğunluğu var. Tabi ki belli bir coğrafyası var. Bu nedenle Kürtlerin demokratik statüsü belki diğerlerinden daha farklı olabilir. Başbakan aslında gerginlik politikası üzerinden siyaset yapmaya çalışıyor."

"Kılıçdaroğlu, hemen destek beklemesin"

Kürtlerin bugünkü taleplerinin netleştiğini belirten Türk, "Bu taleplerin karşılanması ve bu konuda siyasilerin yaklaşımı bizim için önemlidir. Burada önemli olan Kürtlerin talepleri karşısında nasıl projeleri var. Bunları görmek lazım. Mesela daha önceden Tansu Çiller Bask modelinden bahsetti ama faili meçhuller başladı. Süleyman Demirel Kürt realitesinden bahsetti ama Kürtler o dönem çok acı çekti. Burada projelerini ortaya koyup destek vermesi lazım. Şimdi ana muhalefet partisi dediklerinde samimiyse bunu Meclis'te konuşur önergeler getirir. Kürtler çok aldatıldı. Kılıçdaroğlu birşey söyledi diye hemen arkasına takılacak değiliz. Söyledi diye hemen destekleriz diye bir tavrı Kürtlerden beklemesin. Kürtler artık herkes kadar siyaseti iyi biliyor" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler