Devlet Tiyatroları 1 Ekim'de perdelerini açıyor

Devlet Tiyatroları (DT) 2008-2009 yeni sanat sezonuna 1 Ekim'de "merhaba" diyecek. DT, daha önce sahneye konmuş oyunların yanı sıra, 24'ü yerli, 23'ü yabancı ve 10'u çocuk oyunu olmak üzere 57 yeni yapımı ilk kez tiyatroseverlerin karşısına çıkaracak. DT, oyunlarını, yeni sezonda Elazığ, Malatya, Samsun ve Çorum gibi yeni sahnelere de taşıyacak.

Devlet Tiyatroları 1 Ekim'de perdelerini açıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.09.2008 - 09:27

Devlet Tiyatroları (DT) 2008-2009 yeni sanat sezonuna 1 Ekim’de “merhaba” diyecek. DT, geçtiğimiz sanat sezonun izleyici tarafından büyük beğeni toplayan oyunlarının yanı sıra, 24’ü yerli, 23’ü yabancı ve 10’u çocuk oyunu olmak üzere 57 yeni yapımı ilk kez tiyatro izleyicisiyle buluşturacak.

 

Yeni sezonda yeni sahneler

Sanatseverlerle buluşmalarını “yeni sezonda yeni sahnelere” taşıyacak olan DT, Elazığ, Malatya, Samsun ve Çorum Devlet Tiyatroları’nı yeni sezonda açmayı planlıyor. DT, böylece 60. yılına doğru, 60. sahneye bir adım daha yaklaşmış olacak.
 

Avrupa'da sürekli temsiller

Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan vatandaşlara yönelik sürekli temsiller vermeye başlayacak olan DT, projenin ilk ayağı olarak, Ekim ayında Almanya’nın Frankfurt ve Stuttgart kentlerinde, seçkin yerli eserlerinden “Kurban” ile “Tek Kişilik Şehir” adlı oyunları seyirciyle buluşturacak. Avrupa temsilleri, sezon boyunca her ay değişik oyunlarla devam edecek.
 

500 bin çocuğa tiyatro

Yaz-kış sezon uygulaması ile perdelerini yıl boyunca açık tutan DT, yeni sezonda da 500 bin çocuğu tiyatroyla buluşturmayı hedefliyor. Buluşmaların, yerleşik salonlarda, kamyon tiyatroda-vagon sahnede, köylerde, beldelerde, sokakta, okul bahçelerinde kısacası “her yerde”, 500 bin çocuğa ulaşana kadar gerçekleştirilmesi planlanıyor.
 

Festivallere devam

DT, yeni sanat sezonu boyunca sürekli temsillerinin yanı sıra çeşitli festivallerde de boy gösterecek. Adana’da 27 Mart-28 Nisan 2009 tarihleri arasında “11. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali”, Trabzon’da 2-14 Mayıs 2009 tarihleri arasında “10. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali”, Ankara’da 25-30 Nisan 2009 tarihleri arasında “Küçük Hanımlar Küçük Beyler, 5. Uluslararası Çocuk Tiyatro Festivali”, Konya’da 1—25 Nisan 2009 tarihleri arasında “Bir Nefes Bir Ses, 2. Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali”, Van’da 23 Nisan–6 Mayıs 2009 tarihleri arasında “8. Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği” ve Diyarbakır’da 15–30 Nisan 2009 tarihleri arasında “7. Orhan Asena Tiyatro Festivali”, DT’nin düzenlediği festivaller arasında yer alıyor. DT, yurtiçinde ve yurtdışında düzenlenen festivallerin de ayrıca konuğu olacak.
 

Yeni sezon oyunları

DT’nin yeni sezonda izleyiciyle ilk kez buluşturacağı oyunlar ise şöyle: Yerli Oyunlar; İ.A.Nuri Sekizinci’nin “Ceza Kanunu”, Teodor Kasap‘ın “Pinti Hamit”, A. Hamdi Tanpınar’ın “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”, Ömer Seyfettin’in “Asilzadeler”, Orhan Kemal’in “Üç Kağıtçı”, Turan Oflazoğlu’nun “Genç Osman”, Çetin Altan’ın “Dilekçe”, Ali Berktay’ın “Kerbela”, Suat Derviş’in “Fosforlu Cevriye”, Vasıf Öngören‘in “Asiye Nasıl Kurtulur”, Ali Bey’in “Geveze Berber”, “Kokona Yatıyor” ve “Ayyar Hamza”, Tuncer Cücenoğlu’nun “Ziyaretçi”, Rasit Çelikezer’in “Bavul Hikayesi”, Mehmet Baydur’un “Tensing”, Dinçer Sümer’in “Gecenin Kulları”, Ahmet Önel’in “Baton ya da Baton”, Hasan Erkek’in “Eşik”, A. Mithat Efendi’nin “Felatun Beyle Rakım Efendi”, Refik Halit Karay’ın “Çankaya”, Tülay Güngör’ün “Tek Işık”, Savaş Dinçel‘in “Çok Orijinal Bir Oyun” ve Adalet Ağaoğlu’nun “Çok Uzak Fazla Yakın”, Yabancı Oyunlar; Aristophanes’in “Barış”, W.Shakespeare’in “Fırtına”, Carlo Goldoni’nin “İki Efendinin Uşağı”, Henrik İbsen’in “Yaban Ördeği” ve “Hortlaklar”, Gogol’un “Müfettiş”, Lope de Vega’nın “Çılgın Dünya”, John Steinbeck’in “Gazap Üzümleri”, C.Aytmatov’un “Mankurt Efsanesi”, J.P.Sartre’ın “Troyalı Kadınlar”, B.Brecht’in “Galile Galileo”, Woody Allen’ın “Bir Daha Çal Sam”, Jaroslav Hasek’in “Aslan Asker Chveik”, Von Hovath’ın “Kasimir ile Karoline”, Del Tore’nin “Delil Yetersizliği”, Eugene Labiche’nin “Sevgili Celimar”, J. C. Carrere’nin “Akıl Defteri”, Stefan Tsanev’in “Sokrates’in Son Gecesi”, W.Shakespeare‘in “Macbeth”, Racine‘nin “Beyazıt”, Gogol’un “Evlenme”, Gos Jean Pierre’nin “Tavandaki Kuş” ve Mario Fratti’nin “İhanet”, Çocuk Oyunları; Ünal Akpınar’ın “Saray Önünde”, C.E. Kavaklıgil’in “Keloğlan Hekimbaşı”, Ayhan Akalın’ın “Cıbıl Kurt”, Haluk Işık’ın “Harikalar Mutfağı”, Özer Tunca’nın “Koltuk Sevdası”, Nedim Buğral’ın “İki Bavul Dolusu”, Ulviye Karaca’nın “Kırmızı Başlıklı Kız”, Mehmet Akay’ın “Büyümek İstiyorum”, Staffan Göthe’nin “Bir Şubat Gecesi” ve Selma Lagerlöf’ün “Değiştirilmiş Çocuk.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon