'Devlette küskünlük olmaz'

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'den Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın ''Devlette küskünlük, dargınlık olmaz'' sözlerine yanıt geldi.

Yayınlanma: 26.04.2011 - 10:05
Abone Ol google-news

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıl dönümü törenini boykot ya da protesto etmesinin söz konusu olamayacağını belirterek, "Ben temsil ettiğim kurumun saygınlığını ve onurunu korumak zorundayım. Yapılan ağır ve haksız eleştirilere karşı burada fedakarca çalışan arkadaşlarımızın hakkını korumak zorundayım" dedi.

Gerçeker, makamında sorularını yanıtladı.

"Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın Yargıtay ve Danıştaydaki iş yüküyle ilgili ’Başkanlar yıllardır uyuyorlar’ sözleri nedeniyle Anayasa Mahkemesinin 49. kuruluş yıldönümü törenlerini protesto ettiği" yönündeki değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine Gerçeker, töreni boykot ya da protesto etmesinin söz konusu olamayacağını söyledi.

Hasan Gerçeker, "Ben temsil ettiğim kurumun saygınlığını ve onurunu korumak zorundayım. Yapılan ağır ve haksız eleştirilere karşı burada fedakarca çalışan arkadaşlarımızın hakkını korumak zorundayım" dedi.

Göreve geldiği günden beri yapılan işlerin ortada olduğunu dile getiren Gerçeker, "Çok haksız ve ağır birtakım eleştirilere muhatap olmak çok üzüntü verici. Elbette ki Anayasa Mahkemesi yüce bir kurumdur, Yüksek Mahkemedir. Ben yine gerekli kutlama görevimi yerine getirdim. Çiçek gönderdim" diye konuştu.

Gerçeker, göreve geldiğinden beri kurumlar arasında diyaloğu sağlamaya çalıştığını da ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bunu da yaptım aslında. Daha önceden Yargıtay ve Danıştay ile Anayasa Mahkemesi arasında bir soğukluk vardı. Bunu ortadan kaldırdım. Ben bu konuda üzerime düşen görevi yaptığıma inanıyorum. Yoksa törene katılmamak, protesto etmek, boykot etmek gibi bir durum yok. Böyle bir anlam yüklenmesini de doğru bulmuyorum. Bu kurumlar hepimizin. Kimsenin şahsi yeri değil, malı değil. Biz temsil görevini yerine getiriyoruz sadece ama temsil ettiğim makamın, kurumun onurunu, saygınlığını korumak da benim görevim, sorumluluğum."


Başkan Kılıç’ın sözleri üzerine Yargıtay’ı savunmak zorunda olmadığını, yapılan çalışmaların somut olarak ortada olduğunu söyleyen Gerçeker, 2005 ile 2010 yılında çıkan iş sayısı kıyaslandığında, aynı kadro, aynı personelle yapılan işin 500 binden 800 bine çıktığının görüleceğini belirtti. Gerçeker, "Bu, söylenen sözlerin ne kadar doğru olmadığını gösteren en güzel gösterge" dedi.

"Danıştay Başkanı Mustafa Birden ile anlaşarak törene gitmediler" şeklinde yorumlar yapıldığını da hatırlatan Gereçeker, böyle bir durumun da söz konusu olmadığını söyledi.

Hasan Gerçeker, "Bunun protestoyla, boykotla ilgisi yok. Benim kimseyle küsmek, darılmak gibi bir huyum yok. Tamamen kurumsal bir çaba içindeyiz. O kadar sıkıntımız var. Bugün yeni dairelerle, yeni binayı bitirmek için uğraşıyoruz.

Arkadaşlarımız sürekli kontrol ediyor. Ben devamlı kontrol ediyorum. Ama elimizden gelen bu, olanaklarımız bu. Ankara dışından gelen yeni üyelerin lojman sorununu da halletmeye çalışıyoruz. Ama bunlar hep zaman istiyor" diye konuştu.

 

"Çok haksız ithamlarda bulundu"

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesinin kuruluş yıl dönümü törenlerine katılmamasının boykot veya küslükle ilgisi olmadığını belirterek, ''Sayın Başkan, Yargıtay ve Danıştay ile ilgili çok haksız ithamlarda bulundu. Burada bütün arkadaşlarımız gece gündüz fedakarca çalıştıkları halde söylenen sözler bizi oldukça üzdü. Ben de arkadaşlarımın düşüncelerine saygı gösterdiğim için bu şekilde bir davranışta bulundum'' dedi.

Hasan Gerçeker, Yargıtay binasından çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin ''Anayasa Mahkemesinin kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene katılmamasının nedenini'' sorması üzerine Gerçeker, şöyle konuştu:
''Herkes her zaman her toplantıya gidemiyor. Daha önce de söyledim. Sayın Başkan, Yargıtay ve Danıştay ile ilgili çok haksız ithamlarda bulundu. Bu kurumun temsilcisi olarak daha önce de söyledim. Elbette ki devlette hiçbir zaman küslük olmaz. Bütün kurumlar saygındır ama herkesin o saygınlığa, kurumların onuruna saygı gösterme zorunluluğu vardır. Burada bütün arkadaşlarımız gece gündüz fedakarca çalıştıkları halde söylenen sözler bizi oldukça üzdü. Ben de arkadaşlarımın düşüncelerine saygı gösterdiğim için bu şekilde bir davranışta bulundum. Yoksa bunun boykotla, başka bir şeyle açıklanması doğru değil.''

Bir başka gazetecinin ''Sonradan bir temasınız oldu mu?'' sorusuna ise Gerçeker, ''Olmadı. Sayın Başkan, belki deseydi 'Sözlerim yanlış anlaşıldı.' Böyle bir açıklama da gelmedi kendisinden. Aksine, anladığım kadarıyla konuşmasında yine aynı düşüncelerini sürdürdüğünü belirtti'' karşılığını verdi.

Yargıtayın gece gündüz fedakarca çalıştığını belirten Gerçeker, 2005 yılında 500 bin karar çıkmışken 2010 yılında 850 bin karar çıktığını belirtti.

Göreve başladığı andan itibaren kurumlar arası diyaloğu olumlu yönde oluşturmak için elinden geleni yaptığını kaydeden Gerçeker, her zaman diyalogdan yana olduklarını söyledi.

Gerçeker, ''Kurumlar arasında birlik, beraberlik, diyalog olmazsa hiçbir şey yapamazsınız. Devlet çarkı da doğru dürüst işlemez. Onun dışında bunların altında bir şey aramanın hiçbir anlamı yok'' dedi.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, bir gazetecinin ''Anayasa Mahkemesi bizim fedakarca çalışmamızı görmüyor mu diyorsunuz?'' sorusuna, ''Sayın Başkan için söyledim. Diğer arkadaşlarla ilgili bir şey söylemedim. Başkanın açıklamaları onu gösteriyordu'' yanıtını verdi.

Bir basın mensubunun, ''Dünkü program öncesinde Danıştay Başkanı ile temasınız oldu mu? Benzer görüşleri paylaştığınız görülüyor'' demesi üzerine de Gerçeker, ''Hayır, Danıştay Başkanı'nın çok önemli bir rahatsızlığı var. Yanılmıyorsam hastaneye kontrole gitti. Yanılmıyorsam öyle bir engeli çıkmış. Yoksa kesinlikle öyle bir şey yok. Bu tamamen kurumsal bir refleksten kaynaklanıyor. Yoksa dargınlık, küskünlük... gördüğümüz yerde el sıkışıyoruz, konuşuyoruz da gerekirse. Onu kabul ediyorum. Devlette hiçbir zaman hiç kimsenin kimseye küsüp darılmaya, işleri aksatmaya hakkı yok'' diye konuştu.

Hasan Gerçeker, bir gazetecinin ''Bir telefon kadar uzaksınız aslında'' sözlerine de ''Hiçbir zaman, telefon edilirse, görüşmek istenirse geri çevrilmez'' karşılığını verdi.

Gerçeker, ''Temas mı bekliyorsunuz?'' sorusunu da ''Bilemiyorum'' diye yanıtladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler