'Diyanet'in yapısı ve statüsü gözden geçirilmeli'

5'nci Din Şurası, Diyanet İsleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in oturum başkanlığında sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi.

'Diyanet'in yapısı ve statüsü gözden geçirilmeli'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.12.2014 - 18:52

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kendi yapısı ve statüsünü gözden geçirmesi gerektiğini belirten Görmez, "Diyanet İşleri Başkanlığının din eğitimi müesseseleri sadece kendi ihtiyaçları için değil, dünyadaki Müslümanların müracaat kaynağıdır. Diyanet İşleri Başkanlığının da bu anlamda kendisini yeniden gözden geçirmesi gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığının kendi yapısı ve statüsünün de gözden geçirilmesi gerektiğini biliyorum. Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve kendi yapısı ve statüsünün de gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Ankara Bilkent Otel'de üç gün süren Şuranın son oturumu öncesinde şura üyelerine değerlendirmede bulunan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, İslam dünyasının içinden geçtiği süreçleri de dikkate alarak şuranın önemine dikkat çekti: "Genç nesillere doğru ve sahih bilginin verilmesi İslam dünyasının en önemli meselesidir. İslam coğrafyasının, İslam medeniyetin, İslam dünyasının içinden geçtiği bu zor süreçlerde bizim en önemli meselemiz din konusunda sahih ve doğru bilgi üretimi ve bu bilginin dini ve dini olmayan diye ayrılmadan ilim, hikmet ve marifetle yoğrularak, Allah'ın ayetleriyle kainatın ayetlerini ayırmadan ahlak maneviyat ile meczederek genç nesillere bu doğru ve sahih olan bilginin aktarılması İslam dünyasının birinci meselesidir" dedi.

"DİNİ BİLGİ MESELESİNİ BİZİM KADAR TARTIŞAN BİR ÜLKE YOKTUR"

Görmez, "Türkiye'nin, çevresindeki ateş çemberine rağmen bir sekinet yurdu olmasının, din eğitimi ve öğretimi konusunu ciddiye almasından kaynaklandığını belirten Başkan Görmez, şunları söyledi: "Türkiye din eğitimi ve din öğretimi meselesini her zaman ciddiye almıştır. Bugün ateş çemberi içinde olan ülkemiz eğer bir sekinet yurdu olarak umut olmaya devam ediyorsa bunda din eğitimi ve din öğretimi meselesini ciddiye almasındandır. Dini bilgi meselesini bizim kadar tartışan bir ülke yoktur. Şimdi düşünüyorum da iyi ki tartışmışız. Bilgiyi, hikmeti ve marifeti birleştiren dini ilimleri sosyal ilimlerle ilahiyat ilimlerini bilim ve hikmet felsefesiyle birleştirerek bu eğitimi vermek gerekir. Din hizmetini toplumun hizmetine sunan, sadece bize değil, dünya Müslümanlarının hizmetine sunan Diyanet İşleri Başkanlığının varlığı yadsınamaz" diye konuştu.

"İNSAN YETİŞTİRME DÜZENEKLERİMİZİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEMİZ GEREKİR"

Görmez, "Bugün İslam dünyasının içinden geçtiği süreçleri dikkate alarak, insan yetiştirme düzeneklerimizi yeniden gözden geçirmemiz gerekir. Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreni yapıldı. İslam Ansiklopedisi orada kurumlar kategorisinde bu en yüksek ödüle layık görüldü. Törende ünlü bir yazarımız tarihe geçecek bir konuşma yaptı. Alev Alatlı orada yaptığı konuşmada şöyle söyledi; "Ben bir muhacirim. Hem de hicretin tam manasıyla muhacirim ben. Aydınlanma kutbundan merhamet kutbuna hicret eden biriyim" Bugün İslam dünyasının içinden geçtiği süreçleri dikkate alarak, insan yetiştirme düzeneklerimizi gözden geçirmemiz gerekir. Eğer bunu yapmazsak dünyanın içinde yaşadığı travmalardan hareketle önümüzdeki genç kuşaklarda bilinçler yaralanacaktır. Yazarımız şöyle devam ediyor; "Ben tek marifeti kanunların harfine uymak olan dünyadan kanunların arkasındaki yüce değerlere inanan bir toplumsal düzene hicret ettim" açıklamasında bulundu.

"BİZİM DİNİMİZ MERHAMET DİNİDİR"

Görmez, "Dini ve dini metinleri, içindeki manayı ve hikmeti yok sayarak sadece harflerden teşekkül kanunlar mesabesinde görmek İslam dünyasının en büyük tehlikesidir. Bizim bu toplantımıza damga vuran asıl konu, İslam dünyasında dini ve dini metinleri, içindeki manayı ve hikmeti yok sayarak sadece harflerden teşekkül kanunlar mesabesinde görünmesi ve bunun tehlikesiyle farklı din anlayışlarının ortaya çıkması ve dünyaya saçtığı dehşet. Bizim dinimiz merhamet dinidir. Her işe Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla başlarız. İnsanların merhametini kaybetmeyle karşı karşıya kaldığı bu ortamda biz bu meselelerin gölgesinde Şuramızı gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

"DİNİ BİLGİYİ HİKMETE VE MARİFETE DÖNÜŞTÜRME GAYRETİNDE OLMALIYIZ"

Görmez, "Dini bilgi konusunu yeniden gözden geçirmek zorundayız. Bu bilgiyi nasıl hikmete, marifete dönüştürebiliriz? Bunun için müesseselerimizi gözden geçirmemiz gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı bu bilgiyi nasıl hizmete, üretime dönüştürebilir? Bunu gözden geçirmemiz gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı sadece ülkemizde değil, tüm dünyada hizmet veren ve artık bir bilgi ve tecrübe merci haline gelmiş bir müessesedir. Beş ayrı platformda dünyada hizmetlerini yürütüyor. Avrasya İslam Şurası, Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanlığı Birliği, Afrika Müslüman Dini Liderler Zirvesi, Avrupa Müslümanları Birliği, Latin Amerika Dini Liderler Zirvesi… Önümüzdeki yıl Pasifik Asya Dini Liderleri ve 2015 yılında yine Dünya Müslüman Azınlıklar Kurultayı yapılacak" dedi.

"DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KENDİ YAPISI VE STATÜSÜNÜ GÖZDEN GEÇİRMESİ ÖNEMLİDİR"

Görmez, "Diyanet İşleri Başkanlığının din eğitimi müesseseleri sadece kendi ihtiyaçları için değil, dünyadaki Müslümanların müracaat kaynağıdır. Diyanet İşleri Başkanlığının da bu anlamda kendisini yeniden gözden geçirmesi gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığının kendi yapısı ve statüsünün de gözden geçirilmesi gerektiğini biliyorum. Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve kendi yapısı ve statüsünün de gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dini ve ilmi bakımdan özel bir kamu tüzel kişiliğine dönüşmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Din eğitimi ve din hizmetleri amaçlı kurulmuş tarihi vakıfların Diyanet İşleri Başkanlığı ile birleştirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

5'nci Din Şurası'nın son gününe, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon