Doğum sonrası gururu

Hamilelikten sonraki çatlaklarına, lekelerine, sezaryen izlerine küsmeyen gururlu kadınlar sosyal medyada pırıl pırıl parlıyor.

Yayınlanma: 14.06.2015 - 19:40
Abone Ol google-news

Dergilerin sayfalarında kadınların doğum yaptıktan sonraki halleri kusursuzdur. Sezaryen izi görünmez, doğum kiloları çoktan verilmiştir, hamilelik lekeleri yoktur, çatlaklar ya da sarkmış göbekler söz konusu değildir. Anneliği göklere çıkarıp var olanı görmezden gelen güzellik sevdalısı medyaya inat, sosyal medyada yeni bir tepki başladı. Birkaç hafta önceki sayımızda Dad Bod’dan söz etmiş, artık kaslı olmayan erkeklerin kadınların radarına girdiğini ve onların baklavalı erkeklerden daha seksi göründüğünü iddia eden akımdan söz etmiştik. Orada da sormuştuk, “Peki Mom Bod ne olacak?” Sorumuzun cevabı cesur annelerden geldi.

 

SENİN SÜPER GÜCÜN NE? 

Kadınları doğumdan sonra doğumdan önceki kadar iyi görünmeye mecbur eden, kendini bu şekilde ifade etmeye zorlayan bir sistemin içindeyiz. Halbuki doğum sonrası süreç depresyona açık, az uykulu, neredeyse Survivor programını evin içinde yaşatan bir süreç. 

Hamileliği ve sonrasındaki vücuduyla barışık kadınlar, bu illüzyonu kırarak sosyal medyada yeni bir akım başlattılar. Yeni anneler Instagramda #TakeBackPostPartum (Doğum sonrasını geri al) etiketiyle doğum sonrası göbeklerinin fotoğraflarını paylaşıyor. Korkmadan, utanmadan, estetik kaygı gütmeden, rötuş kullanmadan. Etiketi başlatan blogger January Harshe. İnsanların yeni anne olmuş kadınların fotoğraflarına karşı pek de dostane yaklaşmadıklarını fark ediyor önce. Sonra etrafındaki kadınları doğum sonrası hallerini pozitif ve dürüst bir yaklaşımla paylaşmaları için teşvik ediyor. Bir Instagram hesabı açıyor, sonra da etikete fotoğraflar yüklenmeye başlıyor. Sonrasında fotoğrafçı Ashlee Wells Jackson, doğum yapmış kadınların fotoğraflarını çektiği 4th Trimester Bodies (Dördüncü üç aylık bedenler) projesini başlatıyor. O da Instagram’da #4thtrimesterbodies etiketiyle izlenebilir. 

Her iki etikete yüklenen fotoğraflardaki kadınlar vücutlarından utanmıyorlar. Kimisinde hamilelik lekeleri var, kimisinde çatlak, kimi kilo almış, vermemiş. Kimisinin sezaryen izi var, umrunda değil. Kimisinin dövmesi eski sıkı halinde değil. Ama sorun da değil. Her biri bedenindeki hamilelikten kalma değişimleri kucaklıyor. Bir tanesi şöyle diyor: “Mom bod halimden utanmıyorum. Bir yıl önce dokuz ay boyunca taşıdıktan, besledikten ve büyüttükten sonra bir insan dünyaya getirdim. Senin süper gücün ne?”  

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler