Dolardaki yükseliş hazır giyim sektörünü umutlandırdı

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Şenol Şankaya, dolardaki yükselişin hazır giyim sektörünün yılın ilk yarısındaki kayıplarını kapatabileceğini belirtti. Şankaya, sektör olarak dolardaki yükselişten memnuniyetlerini dile getirirken, kurun 1,650- 1,750 seviyeleri arasında olması gerektiğini savunduklarını hatırlattı.

Dolardaki yükseliş hazır giyim sektörünü umutlandırdı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.03.2009 - 09:15

Nike, Gap ve Zara gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapan Yeşim Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ'nin üst yöneticisi (CEO)  ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Şenol Şankaya, son günlerde dolar kurunda meydana gelen rekor artışlara ilişkin, ''Bu seviyede (1,650-1,750) gidecek kurlarla hazır giyim sektörü rekabetçi yapısını tekrar geri alıp, bugüne kadarki kayıplarını yılın ikinci yarısında kapatabilir'' dedi.

Şankaya, yükselen kurların ihracatçıların hoşuna giden bir durum olduğunu ve bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Dolar kurunun 1,200'ün altına kadar düştüğü dönemlerde ihracatçıların çok büyük kayıplar yaşadığını, rekabet bir yana sermayeden yediklerini, bu süreçte birçok fabrikanın ayakta kalma mücadelesi verdiğini ya da kapısına kilit vurduğunu anımsatarak, sektör olarak hep 1,650-1,750 seviyelerini savunduklarını belirtti.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olarak, düşük kurun faturasını çok ağır ödediklerini hatırlatan Şankaya, ''Düşük kur politikası en çok bizim sektörü vurdu. Birçok fabrika kapandı, pazarlar daraldı. Şimdi önümüzdeki günler neyi gösterir merakla bekliyoruz'' diye konuştu.

 

"Çıkıştan ziyade istikrar daha önemli"

Şankaya, kurlardaki yukarı yönlü hareketin, ihracatçılar cephesinde memnuniyetle karşılanmasına rağmen, istikrarın kur artışından daha önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti, ''İhracatçının beklediği kurlar bu kurlar. Ama ürktüğümüz konu, bu kurların piyasaları tehdit etmesi. Hızlı artışın sonunda hızlı düşüş gelir mi? Bilmiyoruz. İstikrarın bozulması bir tedirginlik yaratır. Umarım, bu kalıcı olur. Çıkıştan ziyade istikrar daha önemli. İstediğimiz, dolar kuru seviyesinin 1,650-1.750 arasında durmasıdır. Bu hem sektöre nefes aldırır hem de avantaj sağlar.''

Krizin, global pazarlarda çok önemli boyutlarda daralmaya neden olduğunu, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün de bundan nasibini aldığını anlatan Şankaya, şöyle devam etti, ''Otomotiv boyutunda değil, ama hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe de yüzde 15-20 daralma var. Ama benim inancım; bu seviyede (1,650-1,750) gidecek kurlarla hazır giyim sektörü rekabetçi yapısını tekrar geri alıp, bugüne kadarki kayıplarını yılın ikinci yarısında kapatabilir. Gerçekten bu durum bu şekilde devam ederse bizi tekrar rekabet edebilir noktaya getirebilir. Global krizi rakiplerimiz de yaşıyor ve herkeste bir tedirginlik var. Üretim avantajımızdan dolayı biz bu krizi lehimize dönüştürebiliriz. Yeniden avantaj yakalayabiliriz.''

Şenol Şankaya, bu noktada hükümetin atacağı adımların çok önemli olduğuna da değinerek, doğal gaz ve elektrik gibi temel girdi maliyetlerinde meydana gelebilecek yeni artışların, bu avantajı tekrar ortadan kaldırabileceğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler