DP ve Anavatan tek çatı altında

Demokrat Parti ile Anavatan Partisi birleşiyor. Celal Bayar Köşkü'nde biraraya gelen Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun birleşme konusunda görüş birliğine vardı.

Yayınlanma: 03.06.2009 - 13:22
Abone Ol google-news

Demokrat Parti ile Anavatan Partisi'nin tek çatı altında birleşiyor. Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun, Celal Bayar Köşkü'nde bir araya gelerek iki partinin birleşmesi konusunda ilk adımı attı. Bütünleşmeye açıkça destek veren Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz da toplantıya katıldı.


Tek çatı altında bütünleşme kararı çıkan toplantının ardından ilk açıklamayı, Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun yaptı. Uzun, yapılan toplantıda, siyasette merkezin yeniden inşası, merkezde bir bütünleşme projesinin gerçekleştirilmesi hususunda görüş alışverişinde bulunduklarını anlatarak, merkezin bütünleşmesi meselesine Türkiye'nin geleceğinin inşası meselesi olarak baktıklarını belirtti. Türkiye'nin yeni bir alternatife ihtiyacı olduğunun altını çizen Uzun, "Milletimizin ihtiyaç duyduğu şey,şu anda yanlış istikamette giden Türkiye'ye yeni bir yol önerebilme iradesidir. Biz böyle bir iradeyi ortaya çıkarmak ve bu iradenin arkasına güçlü bir yapı oluşturabilmek gayretindeyiz" diye konuştu. Bütünleşme süreci için ilk görüşmede mutabık kalınan hususların başında, bütünleşmenin en geç 31 Aralık 2009'a kadar tamamlanacağı kararı ve "Bütünleşme Komisyonu" oluşturmak olduğunu belirten Uzun şöyle devam etti:
"Bir yol haritasını karşılıklı olarak konuşup neticelendirebileceğimiz bir son tarihi belirledik. Bu süreci 2009 yılının son günü olan 31.12.2009'a kadar tamamlayabileceğimizi ön görüyoruz. Bu süreci yönetecek olan ve bütünleşmenin esaslarını, çerçevesini belirleyecek olan bir müşterek Bütünleşme Komisyonu da kurduk. Her iki taraftan da 4 arkadaşımızı belirleyerek müşterek Bütünleşme Komisyonunu oluşturduk. Bu komisyon, en sağlıklı bütünleşme önerilerini hazırlayıp partilerin yetkili organlarına getirecek."

 

Cindoruk: Partiler arasında hiçbir sorun kalmadı

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk da konuşmasında, siyasi geleneklerden en eskilerini, en başarılılarını birleştirmeye uğraştıklarını ifade ederek, "Partiler arasında hiçbir pürüz kalmamıştır. Anlaşmayı, uzlaşmayı, bütünleşmeyi önleyecek hiçbir pürüz kalmamıştır. Kurulan komisyon Anayasa'da Siyasi Partiler Kanunu'nda ve partilerin iç tüzüklerinde bir takım aşılması gereken sınırlar ve ya engeller olabilir, bunları araştıracaktır. Çok önemli bir süreci hızlandıracağız ve bu hızlandırma sonunda ülkemize gerçekten ciddi, bütünleşmiş bir merkez partisi ortaya çıkaracağız. Türkiye'nin de buna ihtiyacı var. Her gün bu ihtiyacın bir başka yaprağı açılıyor" dedi.

Cindoruk, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de bütünleşmeye yardımcı olduğunu söyledi. Cindoruk, hangi parti çatısı altında bileşileceğinin sorulması üzerine ise, "Belli gelişmeler yaşandı zaten. Kurduğumuz komisyon çok değerli arkadaşlarımızdan oluştu, onların çalışmaları sonrasında açıklayacağız" dedi. Cindoruk bir gazetecinin "Çatı DP, yuva da Anavatan Partisi diyebilir miyiz?" sorusuna da "Sloganlara açığız" şeklinde cevap verdi.

 

Mesut Yılmaz: Genel Başkanlık arzum yok

Bütünleşmeye destek vermek amacı ile toplantıda bulunan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz da, Türkiye'de merkez sağdaki iki partinin aynı çatı altında bir araya gelmesini en samimi savunucularından birisinin kendisinin olduğunu söyleyerek, "Bu konuda şimdiye kadar gerekli sonucun alınmamasından da büyük üzüntü duyuyordum. Bugün ilk defa bu bütünleşme süreci belli bir mekanizmaya kavuşmuştur. Dolayısıyla bu bütünleşmede benim görevim sona eriyor" dedi.

Yılmaz, gazetecilerin birleşme sonunca oluşacak partinin genel başkanı olup olmayacağını sorması üzerine ise, "Benim böyle bir hedefimin olmadığını, böyle bir arzumun olmadığını daha önce defalarca söyledim. Burada bir defa daha ama son defa tekrarlıyorum" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler