DP'li Çıray domuz gribi aşısını sordu

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, "Geçen yıl ortaya çıkan domuz gribine karşı geliştirilen aşının bu yıl karşılaşacağımız RNA genomu değişmiş domuz gribine karşı etkili olmayacağı bilinirken, aşının cankurtaran simidi gibi sunulması hangi amaca hizmet etmektedir?" diye sordu.

Yayınlanma: 13.10.2009 - 13:10
Abone Ol google-news

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın domuz gribi ve aşı alımıyla ilgili açıklamalarını eleştirerek, "Bu açıklamalarda çizilen tablo insanları endişeye sevk ediyor" dedi.

Çıray açıklamasında olağan mevsimsel grip salgınlarının çok daha tehlikeli olduğunu, fakat Sağlık Bakanlığının, ölüm vakası görülmeyen domuz gribi için ortalığı birbirine kattığını iddia etti. Çıray açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bakan Akdağ, 'aşının yan etkilerinin dikkatli takip edilmesi gerektiğini, takiplerde ciddi bir yan etki tespit edildiği takdirde aşılamadan vazgeçilebileceğini' belirterek Bakanlığın ithal ettiği aşının halkımız için tehlikeli olabileceğini de zımnen kabul etmektedir. Güvenilir olmayan bir aşı kullanılarak yapılan aşılama sonrası ortaya çıkabilecek sendromların sorumlusu kim olacaktır? Eğer aşı ile ilgili bir tereddüt varsa aşının hangi ülkede, hangi şirket tarafından üretildiği, aşı üretilirken hangi metodun kullanıldığı açıklanmalı, bu bilgiler bilim adamlarınca sorgulanmalıdır. Sağlık Bakanlığınca hazırlanan Pandemik İnfluenza Ulusal Faaliyet Planı'nda verilen bilgilere göre, Türkiye'de olağan mevsimsel grip salgınlarında her yıl 7 bin kişinin öldüğünün tahmin ediliyor. Olağan mevsimsel grip salgınları çok daha tehlikeli olmasına rağmen Bakanlık bu konuda neredeyse hiçbir şey yapmamakta buna karşılık ölüm vakası görülmeyen domuz gribi için ortalığı birbirine katmaktadır."
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler