Drone’la tarım hayal değil

Anadolu Motor, yabancı ortaklar ile yıl sonuna kadar traktör üretecek. İnsansız tarım araçları artacak.

Yayınlanma: 07.08.2017 - 19:44
Abone Ol google-news

Mevzuatlarda yapılan değişiklikle özellikle traktör ithalatında uyulması gereken standartların maliyetleri artırdığına dikkat çeken Anadolu Motor Genel Müdürü Serkan Eriş, yılbaşından itibaren ülkede üretim yapmayan traktör satıcılarının rekabet şansını yitireceğini dile getirdi. Yeniden yapılanmasını sürdüren Anadolu Motor özellikle tarımda kullanılacak teknoloji ve traktör üretimine odaklandı. Serkan Eriş amaçlarını, ‘tarımın teknoloji şirketi olmak’ diye tanımladı. “Anadolu Grubu’nun ilk kurduğu şirketlerinden Anadolu Motor, Türkiye’de dizel motor üreten tek firma. Elliye yakın ülkeye ihracat yapan şirket, Honda’nın güç ürünlerinin, traktörde ise üç markanın Türkiye distribütörü. Özelikle tarım sektöründe hem üretici olarak hem pazarlamacı olarak iddialı” sözleriyle anlattığı şirketin hedeflerine ve sektöre ilişkin sorularımızı yanıtlayan Eriş, şirketin yılbaşına kadar karar vereceği bir ortakla yerli dizel motorun yanı sıra traktör üreteceğini de söyledi.

‘Tarımı önemsiyoruz’

Tarımın eskiden olduğu gibi Tükiye’de geleceğin sektörü olacağına inandıklarını dile getiren Eriş, “Tarım Türkiye için tekrar 70’li, 80’li yıllarda olduğu gibi önemli bir endüstri olacak. Onun için de hazırlık yapıyoruz. Hedefimiz; olabilecek en iyi ve yeni tarım teknolojisini Türkiye’ye getirmek. Bunu hem üretimle hem de Honda gibi yurtdışı partnerlerle işbirliğini artırarak yapacağız. Şu anda görüştüğümüz birçok firma var” dedi. Tarımda çok yeni teknolojilerin geliştiğini aktaran Eriş’e göre çok kısa bir süre içinde örneğin drone ile tarımcılık, topraksız tarım veya otomobilde olduğu gibi insansız traktör ve biçerdöver mümkün olacak.

Markalı yedek parça satışı

Şirketin, güç üretiminden yedek parçaya diğer işlerine ilişkin hedefler de şöyle;

-Güç ürünlerinde hem kendi üretip hem Honda ile işbirliği hem de yeni en az üç dört tane daha tarım tarafında teknoloji üreten firma ile işbirliği hedefleniyor.

-Bir yılda bir Fransız ve bir İtalyan şirket ile Türkiye çapında distribütörlük anlaşması yapıldı. Düşük maliyet avantajından yararlanarak Çin ve Hindistan’ı bir tedarik merkezi olarak kullanıp hem Türkiye’ye hem de ihracat yapılan ülkelere markalı yedek parça satışı yapılacak.

-Odaklanılan bölgeler Güney Amerika, Afrika’nın tamamı ve Ortadoğu. 4 Bir sonraki hamle; bu yılın ikinci yarısında buralarda temsilcilikler açmak.

-Türkiye genelinde üç ürün grubunda yedek parça, traktör ve güç ürünlerinde toplam 200 bayi, 400 tane de servis var.

-Şu anda mevcut traktörlere uzaktan kumanda GPRS sistemi takıp halihazırda evde otururken traktör 2 cm sapmayla kullanılabiliyor. Maliyeti yaklaşık 4 bin dolar gibi.

-Avrupa ve Amerika’da kabini olmayan, sadece dört tekerlek ve motordan oluşan traktörler üretilmeye başlandı. En çok iki sene sonra burada pazarlanıyor olacak.

-Büyük çiftçiler teknolojiyi yakından takip ediyorlar çünkü verimlilik getiriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler