Dublin'de 'Eski İstanbul' sergisi

İrlanda'nın başkenti Dublin'de 21 Mayıs'ta açılan ''Eski İstanbul: Modern Minyatür, Harita ve Gravür Sergisi'' büyük ilgi gördü.

Yayınlanma: 04.06.2010 - 09:31
Abone Ol google-news

Türkiye'nin Dublin Büyükelçiliğinin düzenlediği serginin kapanış tarihi, gördüğü ilgi üzerine etkinliğe ev sahipliği yapan AB Komisyonu İrlanda Temsilciliği tarafından 31 Mayıs'tan bugüne alındı.

Osmanlı sanatına aşina olmayan ziyaretçiler, eski İstanbul haritaları, gravürleri ve minyatürlerle birlikte ''Büyük Kıtlık'' döneminde İrlanda'ya para yardımında bulunan Osmanlı Padişahı Abdülmecit'e, İrlanda mahalli makam ve ileri gelenlerinin imzasıyla gönderilen teşekkür mektubunun büyütülmüş kopyasını da yakından inceleme olanağı buldu.

İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması dolayısıyla düzenlenen serginin dünkü ziyaretçileri arasında İrlanda Milli Galeri Müdürü Raymond Keaveney ile Milli Müze Müdürü Patrick Wallace da vardı.

Sergiyi Türkiye'nin Dublin Büyükelçisi Altay Cengizer ve AB Komisyonu İrlanda Temsilciliği Direktörü Martin Territt ile gezen Keaveney ve Wallace, sergilenen eserler ve Sultan Abdülmecit'e gönderilen mektup hakkında bilgi aldı.

İrlandalıların büyük önem verdiği yardımı belgeleyen ve aslı Topkapı Sarayı Müzesi arşivinde saklanan mektup, Türkiye'nin Dublin Büyükelçiliğinin girişimi üzerine, 1993 yılında Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan arşiv taramasında gün yüzüne çıkarılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler