Dünya İstanbul saldırısını konuşuyor

İstanbul'daki terörist eylemin ardından dünya medyası, PKK'nin saldırılarına hız verdiğini vurgularken, "Saldırılar, PKK ile hükümet arasındaki gayri resmi ateş kese son verdi" yorumularını yaptı.

Yayınlanma: 23.06.2010 - 10:10
Abone Ol google-news

İstanbul'da bir otobüse düzenlenen ve 5 cana mal olan saldırı dünya basınında da yankı buldu.


NYT: Kürt siyasi beklentileri karşılanmadı

New York Times, PKK'nin saldırılarının artmasının, hükümetin "Kürt siyasi beklentilerini karşılamaması"na tepki olduğu görüşlerini yer verdiği haberinde mevcut hükümetin, Kürtçe TV yayınını ilk yapan ve Kürtçe öğretilmesine izin veren ilk hükümet olduğuna dikkat çekerek "Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı aydınlan ve Kürt aktivistlerince, militanları silah bırakmaya ikna için kapsamlı bir af, devlet okullarında Kürtçe'nin öğretilmesi ve Kürt etnik kimliğini tanınan bir Anayasal değişikliği dahil, daha geniş önlemleri getirmediği için eleştirildi" görüşünü dile getirdi.


WSJ. Özerklik için mücadele eden Kürt asileri saldırılarını hızlandırdı

ABD'nin en çok satan gazete Wall Street Journal da, "Türkiye'nin, Kürtlerin çoğunluğunda oldukları güneydoğu bölgesinde özerklik için mücadele veren Kürt asileri, bu ay Türk hedeflerine yönelik saldırılarını hızlandırdı ve savaşı ülkenin Batısındaki kentlere yaygınlaştırmakla tehdit etti" dedi.


İndependent: PKK ile hükümet arasındaki gayrı resmi ateş kese son verildi

İngiliz gazetesi The İndependent ise, "Gerilla savaşının yeniden başlaması, PKK ile geçen yıl Kürtlere daha çok sivil hakları sağlayan bir girişimi lanse eden hükümet arasındaki gayri resmi ateş kese son verdi" yorumunu yaptı. Ancak hükümetin seçim kaygısıyla söz verdiği reformlar konusunda pek bir şey gerçekleştiğini savunan gazete, "Güneydoğu'da savaşın yeniden başlaması, Türkiye ve Kuzey Irak'taki Kürtler arasında giderek artan dostluğu tehlikeye atabileceğini" de öne sürdü.
 

BBC: Daha yumuşak yaklaşım terk edildi

İngiliz yayın kuruluşu BBC, PKK'nin son dönemde askeri hedeflere yönelik saldırılarına hız verdiğini belirttiği haberinde "daha yumuşak yaklaşım terk edildi" yorumunu da yaptı. "Geçen yıl hükümet, sorunu çözmek ve Kürt azınlığının yakınmalarına son vermek için yeni bir girişim açıklamıştı" diyen BBC "Ancak, söz verdiği önlemler paketi hiçbir zaman üretmedi ve şimdi terk edildiği gibi görünüyor. Hükümet de, PKK'ye nasıl karşı koyacağını gözden geçirmekte olduğunu söylüyor"  sözlerine ekledi.


Le figaro: Açılım darbe yedi

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, İstanbul saldırısının sorumluluğunun radikal bir Kürt grubunca üstlendiğine dikkat çekerken, "Kürt açılımı"nın sorgulandığını belirtirken DTP'nin kapatılması ve "tutuklama kampanyası" ile darbe yediğini de öne sürdü.


Le monde: Son saldırılar, Ankara'nın verdiği sözleri zora soktu

Diğer büyük Fransız gazetesi Le Monde da, "Türkler ve isyancı Kürtler arasında silahlı çatışmalara dönüşü" başlığını kullandığı haberinde "Son saldırılar, Ankara'nın Ağustos 2009'de verdiği sözleri zora soktu. Türk kuvvetleri, 21 Haziran'da Irak sınırında konuşlanarak 2008'den beri Kürt gerillaya karşı en büyük operasyon yaptı" diye yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler