Dünya Yazarlar Birliği'nden kınama

Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye son gözaltılara ve Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan'ın hücrelere kapatılması üzerine bir bildiri yayınladı.

Yayınlanma: 04.03.2011 - 15:10
Abone Ol google-news

Son olarak Ahmet Şık ve Nedim Şener'in gözaltına alınması, Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan'ın tek kişilik hücrelere kapatılması üzerine Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye yazarlar ve basın üzerindeki baskıları yayınladığı bildiriyle kınadı.

Türkiye zulümhane konumunda başlıklı bildiri de;
“Uluslararası PEN Türkiye İfade Özgürlüğü Ödülü”nü kazanan Nedim Şener ile Edebiyatçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Mümtaz İdil gibi değerlerin göz altına alınmalarını kuvvetle kınıyoruz. Ayrıca, Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan'ın tek kişilik hücrelere tıkılmaları kabul edilemez.

Ülkemizde gazeteciler, yazarlar, çevirmenler ve yayıncılar baskı ve tehdit altında, tutuklu ya da hükümlü olarak hapiste.

Değerli üyemiz yazar ve hukukçu Muharrem Erbey iki yıldır Diyarbakır'da tutuklu olan yurttaşlar arasında. Üç kere beraat eden üyemiz Pınar Selek'e yönelik "hukukî" ve psikolojik işkence sürüyor. Onur Üyemiz İsmail Beşikçi mahkemede. Hapiste 5 yıl fazla tutulan (ve 22 yıl hapiste kalan) Nevin Berktaş bir kitabından ötürü hapiste. Yurttaşımız Hrant Dink'i öldüren ve öldürtenler ile cinayete göz yuman yetkililerle ilgili süreçler ise tam bir rezalet örneği olarak utanç verici.

Hiçbir vicdanlı ve haysiyetli insan veya kurum böyle bir ortama razı olamaz. Artan baskılara karşı Türkiye’nin gerçekten laik ve demokratik bir ülke olması için bu değerleri savunanların güçbirliği gerekli. Farklı görüşlerin özgürce ifade edilebildiği, bilim ve araştırma özgürlüğünün kısıtlanmadığı saygın  bir ülkede saygın bir toplum olabilme mücadelesi bu. Kendimize saygı gereği. Türkiye'yi zulümhane konumundan çıkaralım”
diyen PEN Türkiye ifade özgürlüğü, bilim ve araştırma özgürlüğünün olduğu saygın  ülke, saygın toplum için demokratik değerleri savunanları güçbirliğine çağırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler