Dünyada domuz gribi

İngiltere, domuz gribine yol açan H1N1 virüsüne karşı aşı programını bugün başlatıyor. Ayrıca Suriye, domuz gribine yol açan H1N1 virüsüne karşı, üretici firmalara 5 ila 6 milyon doz aşı siparişi verdi.

Yayınlanma: 21.10.2009 - 07:14
Abone Ol google-news

415 bin doz Pandemrix aşısı üç gün içinde, hastaneler tarafından temin edilip, yüksek risk grubundaki hastalar ve yine risk grubu yüksek sağlık çalışanlarına verilecek.

Aynı aşının 4 milyon 400 bin dozu da pazartesi gününden itibaren başta hamile kadınlar, bağışıklık sistemi problemi olanlar gibi diğer risk gruplarının aşılanması için pratisyen hekimlere dağıtılacak.

İngiltere'de domuz gribinden şimdiye kadar 100 kadar kişi hayatını kaybetti.


Suriye

Suriye basınına göre, Suriye Sağlık Bakanlığı tarafından istenen aşıların 2010 yılı başında ülkeye ulaşması bekleniyor.

Hastalığın yayılmasını önlemek üzere, başta öğrenciler olmak üzere halk, çeşitli birimler tarafından sık sık uyarılırken, domuz gribi şüphesi bulunan kişiler Muvasat ve Müctehid hastaneleri ile Yedi Nisan ve Ebu Zour El Gifari Polikliniklerine yönlendiriliyor. Virüs şüphesi bulunan kişilerin sadece bu hastane ve polikliniklere gitmesi gerektiği bildiriliyor.
Sağlık Bakanlığı ile çeşitli uluslararası sağlık örgütleri işbirliğinde halkı bilgilendirme çalışmaları yürütülüyor. Iraklı ve Filistinli mültecilerin yaşadığı kamplarda, Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler görevlileri gruplara ayırdıkları mültecilere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenliyor.

Okul ve işyeri gibi kalabalık ve kapalı mekanların sık sık havalandırılması ve temizliğe dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunuluyor. Uyarılarda, grip gibi mevsim geçişinden kaynaklı hastalık belirtilerinde de dikkatli olunması ve bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği bildiriliyor. 2 kişinin domuz gribinden öldüğü Suriye'de domuz gribine yakalanan kişi sayısı ise 122.

 

ABD

ABD Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), H1N1 virüsü nedeniyle hastaneye yatanların yarıdan fazlasının 25 yaşın altındakiler olduğunu bildirdi.

CDC'den Dr. Anne Schuchat, gazetecilere yaptığı açıklamada, 27 eyaletten alınan verilere göre, domuz gribi yüzünden hastaneye yatanların yüzde 53'ünün 25 yaşın altındakiler olduğunu, bunların sadece yüzde 7'sini 65 yaş ve üstündekilerin oluşturduğunu belirtti.
Bunun mevsimsel gripten tamamen farklı olduğuna işaret eden Schuchat, mevsimsel gripte hastaneye yatanların yüzde 60 kadarını 65 yaş ve üstündekilerin oluşturduğunu söyledi.

Schuchat, bu konudaki raporun henüz tamamlanmadığına da vurgu yaptı.
Ayrıca 28 eyaletteki 292 ölüm vakası incelendiğinde bu vakalar arasında gençlerin de bulunduğunun saptandığını ifade eden Schuchat, ölüm vakalarının dörtte birine yakınının 25 yaşın altındakiler, 25 ila 64 yaşındakilerin oranının yüzde 65 dolayında olduğunu kaydetti.

Ölüm vakalarının sadece yüzde 12'sini 65 yaşın üstündekilerin oluşturduğunu belirten Amerikalı yetkili, normalde gripten ölümlerin yüzde 90'ının bu kesimden olduğunu belirtti.

Bu arada Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın mevsimsel grip aşısını dün olduğu bildirildi. Beyaz Saray sözcüsü, Obama'nın H1N1 aşısını olmak için "sırasını bekleyeceğini" söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler