Dünyada yılın olayları Eylül-Ekim 2011
Libya'nın devrik lideri Kaddafi'nin kafasından vurularak öldürülmesi, Apple'ın efsanevi kurucusu Steve Jobs'un yaşamını yitirmesi ve New York'ta yaklaşık 2 bin kişinin Wall Street'te yürüyüş yaparak ekonomik krizi protesto etmesi yılın önemli olaylarındandı.
2011 yılının Eylül ve Ekim aylarında dünyada ve Türk dış politikasında yaşanan gelişmeler kronolojik olarak şöyle gelişti:
1 Eylül
-İsrail ordusunun 2010 yılı Mayıs ayında Mavi Marmara gemisine yaptığı ve 9 Türkün hayatını kaybettiği saldırıya dair BM Soruşturma Komisyonu'nca hazırlanan rapor resmen açıklanmadan New York Times gazetesinde yayımlandı.
-Paris'te yaklaşık 60 ülkenin temsilcisinin katıldığı konferansta, Kaddafi'nin yurt dışında dondurulan mal ve para varlıklarından 15 milyar doların, derhal Ulusal Geçici Konseyi'ne verilmesi görüşü benimsendi. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Kaddafi yönetimine ait dondurulan varlıktan 1,5 milyar avronun, ülkenin yeniden inşası için Ulusal Geçiş Konseyi'ne verileceğini açıkladı.
-Avrupa Birliği, Libya'daki kuruluşlara uyguladığı yaptırımların bir kısmını kaldırdığını duyurdu. Kaddafi yönetiminin eski Başbakanı El Bağdati Ali Mahmudi, Libyalı muhalifleri desteklediğini açıkladı.
-Rusya ve Ukrayna, Libya'da muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ni tanıdı.
-Trablus'ta gardiyanların terk ettiği Buslim Hapishanesi'ndeki yüzlerce tutuklu, muhaliflerin yardımıyla özgürlüğüne kavuştu.
2 Eylül
-BM Soruşturma Komisyonu, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili hazırladığı 105 sayfalık raporunu Genel Sekreter Ban'a sundu. Raporda, İsrail ordusunun aşırı ve izah edilemeyen güç kullandığı, yolculara kötü muamelede bulunduğu belirtildi.
-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili BM Raporu'nun basına sızmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, İsrail'le diplomatik ilişkilerin ikinci katip düzeyine ineceğini, Türkiye-İsrail arasındaki askeri anlaşmaların askıya alındığını, Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisi için önlem alınacağını, Türkiye'nin İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı tanımadığını ve saldırı mağdurlarına mahkemelerde destek verileceğini açıkladı.
-Cumhurbaşkanı Gül, BM Soruşturma Komisyonu'nun İsrail'in Mavi Marmara gemisi saldırısına ilişkin hazırladığı Palmer Raporu'nun "yok hükmünde" olduğunu söyledi.
-Fransa ve İngiltere, Türkiye ile İsrail arasında yaşanan diplomatik krizle ilgili olarak, taraflara ''uzlaşma çağrısı'' yaptı. Hamas, Türkiye'nin İsrail ile diplomatik ilişkilerin düzeyini indirme kararını memnuniyetle karşıladı. ABD ise "İsrail ve Türkiye'nin, uyuşmazlıklarını gidermeye yardımcı olabilecek adımlar konusunda, BM'nin Mavi Marmara raporunun yayımlanmasından önce anlaşmaya varamamasından üzüntü duyduklarını" açıkladı.
-Uluslararası Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, Türkiye Cumhuriyeti ile Uzan ailesi arasındaki Libananco davasını Türkiye lehine sonuçlandırdı.
-Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Suriye'den yapılan petrol ve petrol ürünleri ithalatını kesme kararı aldı.
-Azerbaycan, Libya'da muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ni tanıdı.
-Nijerya'nın Jos kentinde Müslümanlarla Hristiyanlar arasında devam eden çatışmalarda 22 kişi öldü.
-Alaska açıklarındaki Aleut Adaları'nda 7.1, Arjantin'de ise 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
3 Eylül
-İsrail, Mavi Marmara baskını ile ilgili BM raporunu, bazı hükümlere karşı itirazlarını belirtmesine rağmen kabul ettiğini açıkladı.
-Mavi Marmara saldırısıyla ilgili kurulan BM Soruşturma Komisyonu Paneli'nde yer alan Türkiye temsilcisi Özdem Sanberk'in çekinceleri yayımlandı. Sanberk çekincelerinde, Panel'in Başkanı ve Yardımcısı'nın İsrail ile yandaşlık içine girdiklerini belirterek, "raporda yer alan ifadelerin, kurbanların maruz kaldıkları mezalimin gerçek boyutlarını yansıtmaktan uzak olduğunu" kaydetti.
-BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye ve İsrail'den, Ortadoğu barış sürecinin menfaati için ilişkilerini düzeltmesini istedi.
-İran, Türkiye'nin İsrail ile diplomatik ilişkileri en düşük seviyeye düşürmesini memnuniyetle karşılarken, "BM'nin Mavi Marmara raporu üzerindeki İsrail nüfuzunun endişe verici olduğunu" bildirdi.
-Almanya Dişişleri Bakanı Guido Westerwelle, Alman hükümetinin, Türkiye'nin İsrail'e yönelik kararlarını endişeyle izlediğini söyledi.
-Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, Türkiye'nin İsrail ile kararının, İsrail'in bölgedeki şımarıklığı ve barışçıl bir şekilde Gazze'ye yardım götüren Türk vatandaşlarına saldırısına karşı doğru ve normal bir tavır olduğunu söyledi.
-İran, terör örgütü PJAK'a yönelik operasyonlarda 30 teröristin öldürüldüğünü veya yaralandığını bildirdi.
4 Eylül
-İsrail Başbakanı Netanyahu, Mavi Marmara olayı nedeniyle Türkiye'den özür dilemelerine gerek olmadığını söyledi.
-İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Mavi Marmara gemisine yönelik rapordan hayal kırıklığı duyulduğunu bildirdi.
-Afganistan'da bir inşaat şirketinde çalışan ve sekiz ay önce Taliban tarafından kaçırılan dört Türk mühendis serbest bırakılarak Kızılhaç'a teslim edildi.
-İran'ın ilk nükleer santrali Buşehr'de elektrik üretimine başlandı.
5 Eylül
-Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) Zigi'deki üste meydana gelen ve 13 kişinin ölümüne neden olan cephanelik patlamasından ''sorumlu olmadığını'' söyledi.
-KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aranması konusunda Rum tarafının tutumunun endişe verici olduğunu belirtti ve Rumları ''Türk tarafı eşdeğerde adımları atmaktan çekinmeyecek'' diye uyardı.
6 Eylül
-Japonya'yı son yedi yıldır vuran en kötü tayfun felaketinde ölenlerin sayısı 37'ye çıktı.
-Eski Yugoslavya Ordusu'nun (JNA) Genelkurmay Başkanı Momçilo Perişiç, Bosna-Hersek ve Hırvatistan'da işlenen savaş suçlarına ''destek vermekten'' dolayı Lahey'deki mahkemece 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
-İspanya Başbakanı Zapatero, Arap dünyasındaki değişimler ve AB'deki ekonomik krizin, Türkiye'nin AB'ye girmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyleyerek, başbakan olsun olmasın bu konuda Türkiye'yi savunmaya devam edeceğini bildirdi.
7 Eylül
-Rusya'nın Yaroslavl kentinde buz hokeyi takımını taşıyan uçak, havalandıktan kısa bir süre sonra yere çakıldı, 43 kişi hayatını kaybetti.
-Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Siyasi İşler Komisyonu, Filistin Ulusal Konseyi'ne ''demokratik ortaklık statüsü'' verilmesine yeşil ışık yaktı.
-Yunanistan'ın başkenti Atina'da, Votanikos bölgesinde eski bir yapının Müslümanlar için ibadet yerine dönüştürülmesi ile ilgili yasal düzenleme parlamentoda onaylandı.
8 Eylül
-İsrail ile diplomatik ilişkilerin ikinci katip düzeyine düşürülmesi üzerine İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ella Aphek, Türkiye'den ayrıldı.
-Afganistan'da bir inşaat şirketinde çalışırken kaçırılan ve daha sonra serbest bırakılan 4 Türk mühendis, Türkiye'ye geldi.
-NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Kaddafi güçlerinin tehdit olmayı sürdürdüğü müddetçe NATO'nun Libya'daki misyonuna devam edeceğini bildirdi.
9 Eylül
-Kaddafi'nin oğlu Hannibal Kaddafi'nin evinde garson olarak çalışan ve işkenceye maruz kalan Adnan Tam (54), Trablus'taki Türk Büyükelçiliğinin desteğiyle memleketi Hatay'a geldi.
-Merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL), Libya lideri Kaddafi için tutuklama kararı yayınladı.
10 Eylül
-Hint Okyanusu'nda Tanzanya'ya bağlı turistik Zanzibar'ın iki büyük adası arasında bir feribotun batması sonucu 240 kişi öldü, 600'den fazla yolcu kurtarıldı.
-Mısırlı protestocular, Kahire'deki İsrail Büyükelçiliği'ne girdi. Protestocularla polis arasında çıkan çatışmalarda 3 kişi öldü, 837 kişi yaralandı.
12 Eylül
-Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir gecekondu semtindeki yangının ardından petrol boru hattında meydana gelen patlamada 120 kişi hayatını kaybetti.
-Çin, Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ni resmen tanıdığını bildirdi.
13 Eylül
-AB Komisyonu, üye ülkelerden, Türkiye'nin katılım müzakerelerinde Kıbrıs Rum kesiminin engellemesi nedeniyle tıkanan enerji faslında ilerleme istedi.
-Dünya Bankası, Libya'da muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ni tanıdı.
-ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nda, "Türkiye'de Anayasa'nın dini özgürlükleri koruduğu ve devletin genel anlamda bu korumaları uyguladığı ancak laik devletin bütünlüğü ve varlığıyla alakalı bazı anayasal hükümlerin bu hakları kısıtladığı" belirtildi.
-BM insan hakları uzmanları, İsrail'in Gazze Şeridi'nde uyguladığı deniz ablukasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu bildirdi.
-Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da merkezi bulunan ve eski Hırvatistan Devlet Başkanı Styepan Mesiç'in onursal başkanlığını yaptığı, üyelerinin çoğu Boşnak, Hırvat ve Sırp entelektüellerden oluşan ''Internatıonal League of Humanists'' (Uluslararası Hümanistler Ligi), Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu ''21. yüzyılın lideri'' ödülüne layık gördü.
14 Eylül
-Libya'da muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi, Birleşmiş Milletler'de tanınma talebinde bulundu.
-Suriye ordusundan zırhlı kıtalar, Türkiye sınırı yakınlarında operasyon düzenledi.
-Angola'da askeri bir uçağın düşmesi sonucu 30 kişi öldü.
15 Eylül
-Libya'nın başkenti Trablus'a giden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Ulusal Geçiş Konseyi liderleri ile ortak basın toplantısı düzenledi.
-Danimarka'da 4 milyon seçmen genel seçimler için sandık başına gitti.
-Dünyanın çeşitli yerlerinden ve Suriye'den muhalifler, İstanbul'da bir araya gelerek, Suriye Ulusal Meclisi'nin kuruluşunu ilan etti.
16 Eylül
-AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Yalta'da katıldığı bir konferansta, İsrail Devlet Başkanı Şimon Perez konuşurken salonu terk etti.
-Danimarka'da yapılan genel seçimleri kadın aday Sosyal Demokrat Helle Thorning Schmidt'in başkanlık ettiği sol blok kazandı.
-Pakistan'ın kuzeybatısında, cenaze töreni sırasında düzenlenen intihar saldırısında 40 kişi hayatını kaybetti.
-Tayland'da muson yağmurlarının yol açtığı sel ve toprak kayması nedeniyle 98 kişi öldü.
17 Eylül
-Letonya'da erken genel seçim için seçmenler sandık başına gitti. Seçimi, Rusya yanlısı muhalefet partisi kazandı ancak tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayamadı.
-ABD'nin Nevada eyaletine bağlı Reno kentinde düzenlenen hava gösterisi sırasında bir uçağın göstericilerin arasına çakılması sonucu 9 kişi hayatını kaybetti.
19 Eylül
-ABD halkı, ülkenin kötü finansal yönetimini protesto etmek için dünya ekonomisinin kalbi olarak tanımlanan Wall Street'te birkaç ay sürecek ''işgal'' eylemine başladı.
-AB Komisyonu, Kıbrıs Rum kesiminin tek yanlı olarak Akdeniz'de sondaj çalışmalarının yol açtığı gerginlikte taraflardan teenniyle hareket etmelerini ve çözüme odaklanmalarını istedi.
-Hindistan'ın kuzeydoğusunda Nepal sınırı ve Tibet'te meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremde 104 kişi hayatını kaybetti.
-Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, en çok aranan 47 El Kaide militanı arasında yer alan Muejib Bin Muhammed Al Kahtani'nin teslim olduğunu bildirdi.
20 Eylül
-Afrika Birliği, Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'ni resmen tanıdı.
-Afganistan Yüksek Barış Konseyi Başkanı ve eski devlet başkanı Burhaneddin Rabbani, evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti.
-Çin'de yağışların yol açtığı selde en az 57 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi kayboldu.
-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu tamamen desteklediğini söyledi
21 Eylül
-Türkiye ile KKTC arasında Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzalandı. Başbakan Erdoğan, anlaşmanın, 'deniz tabanı ve altındaki doğal kaynakların araştırılması ve işletilmesiyle' ilgili olduğunu bildirdi.
22 Eylül
-Avrupa Adalet Divanı, Almanya'nın, Danimarka'dan yayın yapan Roj TV'nin programlarının Almanya'da yayınlanmasını yasaklayamayacağına karar verdi.
-AB'nin en yeni iki üyesi Romanya ve Bulgaristan'ın Avrupa'daki serbest dolaşım bölgesi Schengen'e katılımı reddedildi.
-KKTC Bakanlar Kurulu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO), KKTC deniz yetki alanlarında petrol ve doğalgaz arama ruhsatı verme kararı aldı.
23 Eylül
-Güney Afrika ülkesi Zambiya'da yapılan devlet başkanlığı seçiminin galibi, muhalefet lideri Michael Sata oldu.
-Yemen Devlet Başkanı Salih, 3 aydan beri tedavi gördüğü Suudi Arabistan'dan ülkesine döndü.
-Filistin Devlet Başkanı Abbas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşerek devlet olarak tanınmak için gerekli başvuru mektubunu sundu.
24 Eylül
-Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Başbakan Putin'in Mart 2012'de devlet başkanlığı seçiminde aday olmasını onayladıklarını bildirdi.
25 Eylül
-İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren tüm Katalonya bölgesinde boğa güreşlerini yasakladı. Barcelona'daki ünlü ''La Monumental'' arenasında ise son boğa güreşi yapıldı.
26 Eylül
-Muson yağmurlarının yol açtığı sellerde Tayland'da Temmuz ortasından beri 158, komşusu Kamboçya'da da son iki haftada 61 kişi öldü.
-Hindistan'ın, caydırıcı gücünün geliştirilmesi çerçevesinde nükleer kapasiteye sahip kısa menzilli füze denemesini başarıyla tamamladığı bildirildi.
-''Koca Piri Reis'' gemisi, KKTC adına, Akdeniz'de KKTC ruhsat sahasında jeofizik araştırma ve sismik veri toplama çalışmalarına başladı.
-BM Güvenlik Konseyi, Filistin Devlet Başkanı Abbas tarafından yapılan üyelik başvurusunu ilk kez ele aldı.
27 Eylül
-Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Rum tarafının, kapsamlı müzakerelerin yoğunlaştırıldığı bir dönemde, Doğu Akdeniz'de petrol arama faaliyetleriyle müzakereleri provoke ettiğini kaydederek, ''Akdeniz'in tabanında çukurlar açarak Kıbrıs'ta çözüm bulunmaz. Çukurları açanlar o çukurlara kendileri düşerler'' diye konuştu.
-ABD'nin California Üniversitesi'nde nanoteknoloji üzerinde çalışmalar yapan genç bilim insanı Aydoğan Özcan, Obama tarafından Genç Bilim İnsanları ve Mühendisler Başkanlık Kariyer Ödülü ile onurlandırıldı.
-İsrail hükümeti, Doğu Kudüs'te 1100 yeni evin yapılmasına onay verdi.
28 Eylül
-Slovenya Devlet Başkanı Danilo Turk, parlamentoyu feshederek ülkede erken seçim yapılacağını açıkladı.
-BM Güvenlik Konseyi, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu değerlendirme komitesine gönderdi.
-Küba'da vatandaşların otomobil alması ve satması yasal hale getirildi.
-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs Rum yönetiminin sondaj çalışmalarına ilişkin, ''Kimsenin doğal kaynaklarında gözümüz yoktur, ama herhangi bir taraf da bizim garantör olduğumuz bir devletin doğal kaynaklarını tek taraflı olarak kullanmaya kalkarsa buna karşı da tabii tavır geliştiririz'' dedi.
29 Eylül
-BM İnsan Hakları Konseyi, Genel Kurul'dan Libya'nın yeniden üyeliğe kabulünü öngören bir karar tasarısını kabul etti.
-Yunanistan'ın başkenti Atina'da, hükümetin mali krizle mücadele çerçevesinde uygulamaya koyduğu reformlara itiraz eden göstericiler, İçişleri, Adalet, Maliye, Sağlık ve Tarım Kalkınma bakanlıklarını işgal etti.
1 Ekim
-Sırbistan'da, 2002 yılından sonra ilk nüfus sayımı yapıldı ve ülkenin nüfusu 7 milyon 387 bin 376 kişi olarak tespit edildi. Macaristan'da da nüfus sayımı gerçekleştirildi.
-Libya'da muhalif güçler, firari lider Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte kentini tamamen kuşatma altına aldı.
-Bilim insanları, Mars'ın atmosferinin üst tabakalarının tahmin edilenden yüz katı su buharına sahip olduğunu tespit etti.
-İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde bulunan ETA'ya bağlı Ekin adlı örgüt kendini feshettiğini açıkladı.
-New York kentinde yaklaşık 2 bin kişi, daha önce işgal ettikleri dünya finansının sembol caddesi Wall Street'te bir yürüyüş yaparak ekonomik krizin etkilerini protesto etti.
-Libya'daki çatışmalarda yaralanan 23 yaralı ile 1 refakatçi, Türkiye'de tedavi edilmek üzere Adana'ya getirildi.
-Yemen ordusu, yanlışlıkla kendi askerlerini bombalaması sonucu 30 asker hayatını kaybetti.
-Kamboçya'da meydana gelen son 10 yılın en büyük sel felaketinde Ağustos ayından bu yana 167 kişi hayatını kaybetti.
-Filipinler'i 27 Eylül'de vuran Nesat tayfunun ardından Nalgae tayfunu da ülkeyi etkisi altına aldı. Nesat ve Nalgae tayfunuyla sarsılan Filipinler'de 82 kişi öldü.
-KKTC'de ''ilk kez'' Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde uygulandığı belirtilen ''endovasküler tamir yöntemi'' ile KKTC'de yaşayan Finlandiyalı Lars Victor Mathlas hayata döndürüldü.
-Afganistan'ın başkenti Kabil'de 30 yılı aşkın süredir ilk kez müzik festivali düzenlendi.
2 Ekim
-Londra'da hayatını kaybeden Kırımlı yazar Cengiz Dağcı'nın naaşı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da hazır bulunduğu törenle toprağa verildi
3 Ekim
-Danimarka'nın ilk kadın başbakanı olan Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Helle Thorning-Schmidt, yeni hükümeti açıkladı.
-Sırbistan'ın Novi Sad kentinde, Tuna Nehri üzerine yaptırılan 2.2 kilometre uzunluğundaki köprü açıldı.
4 Ekim
-BM Güvenlik Konseyi, sivillere karşı askeri operasyonlarını sürdürmesi halinde Suriye'deki rejime karşı çeşitli önlemler içeren karar tasarısını görüştü. Tasarı, daimi üyeleri Çin ve Rusya'nın veto etmesi üzerine kabul edilmedi.
-ABD'nin New York kentinde ekonomik kriz, kapitalist sistem, küresel ısınma, işsizlik ve sosyal eşitsizlik gibi sorunları protesto eden yüzlerce gösterici, zombi kıyafetleriyle yürüdü.
-2011 Nobel Fizik Ödülü, uzak süpernovaları inceleyerek evrenin giderek artan bir hızla genişlediğini keşfettikleri için Amerikalı bilim adamları Saul Perlmutter, Brian Schmidt ve Adam Riess'a verildi.
-Somali'nin başkenti Mogadişu'da Yüksek Öğretim Bakanlığı önünde düzenlenen intihar saldırısında 100'den fazla kişi hayatını kaybetti, 42 kişi yaralandı.
-KKTC adına, TPAO tarafından belirlenen Ada'nın güneyindeki ''G bölgesi''ndeki ruhsat sahasında petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları tamamlayan Koca Piri Reis gemisi, KKTC'nin Gazimağusa Limanı'na geldi.
5 Ekim
-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM Genel Kurulunda, Irak'ın kuzeyine yönelik sınır ötesi operasyonlar için hükümete verilen yetkiyi bir yıl daha uzatan başbakanlık tezkeresi üzerinde yaptığı konuşmada, muhtemel bir sınır ötesi harekatın hedefinin, Irak'ın kuzeyindeki cinayet odakları olduğunu söyledi.
-Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ), Alman vakıflarından Türkiye'de bazı belediyelere kullandırılan kredilerle ilgili iddialar konusunda, ''Alman Uluslararası İşbirliği Kurumunun, tüm dünyada faaliyet gösteren bir federal kurum olduğunu, vakıf olmadığını'' söyledi.
-UNESCO Yürütme Kurulu, Filistin'in tam üye olmasının genel konferansa tavsiye edilmesini kararlaştırdı.
-ABD'de Kolorado eyaletinden gelen bir kavun türünün yol açtığı listeria salgınında ölenlerin sayısı 18'e çıktı.
-Mısır'da yüzlerce Hristiyan, Müslümanların düzenlediğini öne sürdüğü kilise saldırısını protesto etti.
-SİPA Press'in kurucusu, gazeteci Gökşin Sipahioğlu, Paris'teki Amerikan Hastanesi'nde 85 yaşında vefat etti.
-İsrailli bilim adamı Daniel Shechtman, daha önce imkansız olduğu düşünülen kimyasal bir yapıyla ilgili keşfiyle 2011 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
-Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi'ne bağlı kuvvetler, Sirte kentinin yarısından fazlasının kontrolünü ele geçirdi.
-Aylardır başbakanını seçemeyen Haiti'de Senato, ABD başkanlarından Bill Clinton'ın bir dönem yardımcısı olarak görev yapan Garry Conille'i ülkenin yeni başbakanı olarak atadı.
-Televizyon izlenme oranlarını ölçen başlıca reyting sistemini geliştiren Arthur C. Nielsen Jr, 92 yaşında ABD'de hayatını kaybetti. Nielsen, Parkinson hastasıydı.
-Türkiye'nin 10 milyon avro ile yapımını desteklediği Sırbistan'ın Kralyevo kenti yakınındaki Morava Havaalanı törenle açıldı.
-Libya'nın başkenti Trablus'ta birinde 200, diğerinde 700 cesedin olduğu iki toplu mezar bulundu.
-Yunanistan'da kamu ile özel sektör çalışanlarının ''hükümetin mali krizle mücadele çerçevesinde uygulamaya koyduğu reformları'' protesto amacıyla yaptığı 24 saatlik grev nedeniyle İstanbul'dan Atina ve Selanik'e yapılan uçak seferleri karşılıklı olarak iptal edildi.
6 Ekim
-Somali'nin başkenti Mogadişu'daki bombalı saldırıda yaralananlardan durumu ağır olan 37 kişi, beraberlerindeki 31 refakatçi ve 2 tercüman ile Türkiye'ye getirildi.
-Apple firmasının efsanevi kurucusu Steve Jobs 56 yaşında hayatını kaybetti. Jobs'ın pankreas kanseri tümörünün yol açtığı solunum durmasından öldüğü açıklandı.
-Tayland'da muson yağmurlarının yol açtığı sellerde Temmuz ayından bu yana ölenlerin sayısı 600'e yaklaştı.
-İsveçli şair Tomas Tranströmer, 2011 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi oldu.
7 Ekim
-Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Ermenistan'ı ziyaret etti.
-Arnavutluk'un eski Devlet Başkanı Ramiz Alia başkent Tiran'da öldü.
-ABD'nin New York kentinde ekonomik eşitsizliğe karşı başlayan Wall Street gösterileri ülke geneline yayılmaya başladı.
-Nobel Barış Ödülü'nün bu yılki sahipleri Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee ve Tawakkul Karman oldu.
-ABD'de Kolorado eyaletinden gelen bir kavun türünün yol açtığı listeria salgınında ölenlerin sayısı 21'e çıktı.
8 Ekim
-Pakistan'da, sivrisinek ısırması sonucu bulaşan virüsün neden olduğu dang hummasından ölenlerin sayısı 195'e yükseldi.
-Almanya'nın Hamburg kentinde yaklaşık 30 Suriyeli rejim karşıtı, Suriye'nin Hamburg Başkonsolosluğunu basarak, giriş kapısını ve pencereleri kırdı, ayrıca binanın alt katındaki çalışma odalarını talan etti.
9 Ekim
-Polonya'da genel seçimler yapıldı, ilk kez bir transseksüel milletvekili seçildi.
-Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi askerleri, Kaddafi'nin memleketi Sirte'de, İbni Sina Hastanesi, kongre merkezi ile bazı okulları ele geçirdiği bildirildi.
-Kamerun'da devlet başkanlığı seçimi yapıldı. Seçimi 4. kez Paul Biya (78) oyların yüzde 77,9'unu alarak kazandı.
-Mısır'ın başkenti Kahire'deki Hristiyan protestocular ile güvenlik güçlerinin ve "Baltacı" tabir edilen suç gruplarının çatışması, ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'ye sıçradı. Olaylarda 25 kişi öldü.
-Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Latin Amerika turuna çıktı.
-Libya'daki geçiş yönetimi, Suriyeli muhaliflerin kurduğu Suriye Ulusal Konseyi'ni tanıdı.
-Somali'de korsanlar, İtalyan gemisine saldırdı. İngiliz ve Amerikan güçleri, Hint Okyanusu'nda kaçırılan İtalyan yük gemisine operasyon düzenledi, 23 kişilik mürettebat kurtarıldı.
-Nobel Ekonomi Ödülü'nü ABD'li ekonomistler Thomas Sargent ve Christopher Sims paylaştı.
11 Ekim
-İsrail Başbakanı Netanyahu, barış görüşmelerini yeniden başlatma çabaları çerçevesinde Avrupa Birliği'nin Filistinli liderlerle bir araya gelme davetini kabul etti.
-Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi askerlerinin, Sirte'nin tamamına yakın kısmını ele geçirdiği bildirildi.
-Ukrayna'daki Turuncu Devrimin simge ismi ve eski Başbakanı Yulya Timoşenko, ülkesini Rusya ile yaptığı gaz anlaşmasında zarara uğrattığı gerekçesiyle 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
-Korsanlar Nijerya açıklarında bir kimyasal yük tankerini kaçırdı.
-Mısır Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hazım El Beblavi istifa etti.
-Suriye, uluslararası toplumun, dünyanın ilk daimi savaş suçu mahkemesi Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılması talebini reddetti.
-İsrail ile Hamas, esir değişimi konusunda anlaştı.
12 Ekim
-AB ilerleme raporunda Türkiye'nin ordu üzerinde sivil denetim konusunda ''iyi ilerleme kaydettiği'' vurgulandı.
-AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 2011 AB İlerleme Raporu'nda Avrupa Birliği'nin övünülecek konularda cimri, eleştirilecek konularda cömert davrandığını belirterek, "Türkiye-AB ilişkilerini tıkayan alanlarda Avrupa Birliği'nin statükocu bir tablo çizdiğini görüyoruz" dedi.
-BM Güvenlik Konseyi, Afganistan'da NATO komutasında görev yapan Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) görev süresini 1 yıl uzattı.
13 Ekim
-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Artık Irak topraklarında Türkiye'ye dönük tehdit oluşturan bir terör faaliyetine tahammülümüz yoktur" dedi.
-ABD Başkanı Obama, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile İran'ın Washington'daki Suudi Arabistan Büyükelçisine suikast planı iddiaları hakkında görüştü.
-Papua Yeni Gine'de iç hat seferi yapan 32 yolcusu bulunan uçak düştü, kazadan sadece 4 kişi kurtuldu.
14 Ekim
-Papua Yeni Gine'de 6,7 büyüklüğünde deprem oldu.
16 Ekim
-Libya'nın devrik lideri Kaddafi'nin Trablus'taki karargahı buldozerlerle yıkıldı.
17 Ekim
-Orta Amerika'da geçen haftadan beri etkili olan şiddetli yağışlarda El Salvador'da 25 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 81'e yükseldi.
-İngiliz IndyCar pilotu Dan Wheldon'un, Las Vegas'daki Indycar yarışlarında geçirdiği feci kazada hayatını kaybetti.
-İran, yaklaşık 70 kilogram yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum elde ettiğini açıkladı.
-Ürdün Kralı Abdullah, uluslararası yargıç Avn El Hasavne'yi başbakan olarak atadı.
18 Ekim
-İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşma uyarınca Gazze'de serbest bırakılan İsrailli asker Gilad Şalit evine döndü. Serbest bırakılacak 1027 Filistinli tutsağın ilk grubu olan 477 Filistinliyi meydanlarda kutlama yapan onbinlerce Filistinli karşıladı.
-Büyük Okyanus'un güneyindeki ada ülkesi Papua Yeni Gine'de 6.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
-ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, sürpriz bir şekilde Libya'ya gitti.
19 Ekim
-Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Başkanı Mesud Barzani, Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, saldırıda şehit olan askerler için taziyelerini iletti.
-İsrail ile Hamas arasındaki tutuklu takas anlaşması sonucu serbest bırakılan biri kadın 11 Filistinli Ankara'ya getirildi.
-Yunanistan'da kamu ve özel sektör çalışanlarının, hükümetin mali krizle mücadele temelinde hayata geçirmek istediği reformları protesto etmek amacıyla başlattıkları 48 saatlik grev, ülkede yaşamı felç etti.
-Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin eşi Carla Bruni-Sarkozy, bir kız bebek dünyaya getirdi. Bebeğe Giulia adı verildi.
20 Ekim
-Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, devrik lider Muammer Kaddafi'nin UGK askerleri ile kendisine bağlı birlikler arasındaki çapraz ateşte başından vurularak öldüğünü açıkladı. Kaddafi'nin oğullarından Mutaassım'ın Sirte'de yakalandığı bildirildi.
-Arnavutluk'un Durres limanından Bari limanına giden Ankara feribotunun, Türk şirketine ait yük gemisi "Reina 1" ile çarpışması sonucu Türk vatandaşı 3 kişi öldü.
-NATO, Afganistan'ın doğusundaki operasyonlarda son bir hafta içinde 115 militanın öldürüldüğünü açıkladı.
-Orta Amerika'da geçen haftadan beri etkili olan şiddetli yağışlarda ölenlerin sayısı 103'e yükseldi.
-Peru'nun başkenti Lima ile Juliaca kentlerinde havai fişek yüklü araçlarda meydana gelen patlamalarda en az 16 kişi öldü, 31 kişi yaralandı.
21 Ekim
-AB'ye ait ilk iki seyir sistemi uydusunu taşıyan Rus Soyuz roketi Fransız Guyanası'ndaki Kourou üssünden uzaya fırlatıldı.
-Finlandiya'da maden-teknik sanayisinde çalışan 30 bin dolayında işçi iki haftalık greve başladı.
-Güney Pasifik'teki ada ülkesi Tonga'da 7,6 büyüklüğünde deprem oldu.
22 Ekim
-Suudi Arabistan Veliaht Prensi Sultan Bin Abdülaziz El Suud öldü.
-Libya'da öldürülen devrik lider Kaddafi'nin ailesi, Kaddafi ile oğlu Mutassım Kaddafi'nin cesetlerinin gömülmek üzere kendilerine teslim edilmesini istedi.
23 Ekim
-Tunus'ta yeni anayasayı hazırlamakla görevli Ulusal Kurucu Meclis'in üyelerini belirlemek için seçime gidildi. Seçimlerin galibi Ennahda Partisi oldu.
-Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin ölüm sebebinin aldığı kurşun yarası olduğu bildirildi. Ulusal Geçiş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, Muammer Kaddafi'nin ölümüne neden olan kurşunun, hangi tarafın silahından çıktığının bilinmediğini belirtti.
-Libya'nın "kurtuluşu" ilan edildi. Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, ülkede Şeriat kurallarının uygulanacağını söyledi.
-İsviçre'de genel seçimler yapıldı. Muhafazakar İsviçre Halk Partisinin (SVP) oylarındaki düşüşe rağmen seçimi kazandı.
-Arjantin'de devlet başkanlığı seçimi yapıldı. Cristina Fernandez de Kirchner yeniden devlet başkanı seçildi.
24 Ekim
-Libya'nın devrik lideri Kaddafi'nin silahları ve yerinin belirlenmesine yol açtığı belirtilen uydu telefonu Misrata'da görücüye çıktı.
-Afgan güvenlik güçleriyle NATO askerlerinin Afganistan'da düzenledikleri iki ayrı operasyonda tahminen 200 militanın öldürüldüğü veya yakalandığı bildirildi.
25 Ekim
-Libya'nın öldürülen devrik lideri Kaddafi'nin Misrata'daki bir soğuk hava deposunda tutulan cenazesinin yeri açıklanmayan bir yere defnedildiği bildirildi.
-"Filistin Mükemmeliyet ve Yaratıcılık Uluslararası Ödülü", Filistin halkına ve davasına katkı ve desteklerinden dolayı Başbakan Erdoğan'a verildi.
-Türkiye ile Azerbaycan arasında, Şahdeniz 2 projesi kapsamında Azerbaycan'dan gaz alımını ve iletimini öngören hükümetlerarası anlaşma imzalandı.
26 Ekim
-Yönetim karşıtı gösterilerin yedi aydan fazla süredir devam ettiği Suriye'de bu kez Devlet Başkanı Esad yanlıları Şam'da destek gösterisi düzenledi.
-Nüfusu 7,3 milyon olan Bulgaristan'da yaklaşık 270 bin kadını ilgilendiren "taşıyıcı annelik" yasa tasarısı parlamentoda kabul edildi.
27 Ekim
-Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeydoğusunda düzenlenen iki bombalı saldırıda 32 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.
-Japonya'da depremden zarar gören Fukuşima nükleer tesisinden yayılan radyasyonun, hesaplanandan en az iki kat daha fazla olduğu bildirildi.
-İrlanda'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde İşçi Partili Michael D. Higgins seçimin galibi oldu.
28 Ekim
-Suudi Arabistan Kralı Abdullah, İçişleri Bakanı Prens Nayef'in tahtın yeni varisi olduğunu açıkladı.
-Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi, Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin sınırı geçerek Nijer'e ulaştığını açıkladı.
-Mısır ile İsrail arasında yapılan tutuklu takası anlaşması gereğince, İsrail hapishanelerinde bulunan 25 Mısırlı tutuklu ile Mısır'da casusluk suçlaması ile tutuklu bulunan Ilan Grapel Mısır'ın kentinde takas edildi.
-Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'ya ait bir gözlem uydusu ABD'den uzaya fırlatıldı.
-Suriye'de Cuma namazı sonrası birçok kentte meydana gelen gösterilerde, 40'tan fazla kişi öldü.
-Şili'de Hudson volkanı faaliyete geçti.
-Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da ABD'nin Büyükelçiliği'ne ateş eden silahlı saldırgan, güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildi.
-Güney Amerika ülkesi Peru'da 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 83 kişi yaralandı.
29 Ekim
-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin sınırının hemen ötesinde kendisine açık ve doğrudan tehdit teşkil eden bir yapılanmaya müsaade etmeyeceğini belirterek, terör örgütüne karşı herkesin safını belirlemesi gerektiğini söyledi.
-Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde uzun süredir tedavi gören ve sağlık durumu iyiye giden KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, rahatsızlığının 160. gününde taburcu edildi.
-Çin'in orta kesimindeki Hunan eyaletinde bir kömür madeninde meydana gelen grizu patlamasında 29 işçi öldü.
30 Ekim
-BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile New York'un Long Island bölgesindeki Greentree çiftliğindeki üçlü görüşmesi başladı.
-İslami Cihad, İsrail ile karşılıklı saldırıların ardından ateşkes ilan etti.
-Cumhurbaşkanı seçiminin yapıldığı Kırgızistan'da, Almazbek Atambayev seçimi kazandı.
-Tayvan'ın kuzey kıyısı açıklarında 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
-İsrail'de hayat pahalılığına karşı yürütülen sosyal protesto hareketi, yaklaşık 2 aylık aradan sonra sokaklara geri döndü.
-Rus kargo gemisi, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderildi.
-Fransa'nın başkenti Paris'te Türkiye'deki terörü kınamak için gösteri yapmak isteyen Türk vatandaşlarına, terör örgütü yandaşları taş ve sopalara saldırdı.
-Yemen'de, Sana uluslararası havaalanına bombalı saldırı düzenlendiği, 2 askeri uçağın önemli oranda tahribata uğradığı bildirildi.
-Libya Ulusal Geçiş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril istifa etti.
31 Ekim
-UNESCO Genel Konferansı'nda, Filistin'in üyelik başvurusu kabul edildi. ABD, bu karar üzerine UNESCO'ya verdiği mali desteği kesti.
-NATO'nun Libya operasyonu resmi olarak sona erdi. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Libya'ya sürpriz bir ziyarette bulundu.
-İran, Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisine yönelik suikast planlarıyla ilişkisi olduğunu iddia eden Washington yönetimine nota verdi.
-Arap Birliği, Katar Dışişleri Bakanı vasıtasıyla Suriye'ye, 7 aylık krizi bitirmek için çözüm planı sundu.
-Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, iktidardaki GERB (Arma) partisinin adayı Rosen Plevneliev Cumhurbaşkanı seçildi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!