Dursun Özbek: ABD’nin de borcu var, batıyor mu?

Galatasaray’ın 23 Mayıs’ta yapılacak kongresinde başkanlığın güçlü adayı Dursun Özbek, Sarı-Kırmızılı kulüpte geride kalan 7 aylık dönemdeki çalışmalarını ve yeni dönemdeki projelerini Cumhuriyet’e anlattı.

Yayınlanma: 21.05.2015 - 12:43
Abone Ol google-news

Galatasaray’ın 23 Mayıs’taki kongresinde başkanlığın güçlü adayı olan ve mevcut yönetimde başkan yardımcılığı görevini yürüten Dursun Özbek, projelerini Cumhuriyet’e anlattı. Özbek, “Başkan seçilirsem ve şampiyonluğa ulaşırsak; camiamıza bir sürprizim olacak. Günü geldiğinde açıklayacağım” diyerek taraftarları heyecanlandıracak önemli bir müjde verdi. İşte Özbek’in gazetemize özel açıklamaları:

‘Enkaz edebiyatı yapmadık’

Göreve geldiğimizde Galatasaray’ın mali konularda, yönetim boşluğu konusunda medyada yansıtılan bir imajı vardı. Biz öncelikle kısa sürede mali konuların ne olduğunu anlamaya çalıştık. Artı biz göreve geldiğimizde profesyoneller de istifa etmişti. Sistem de profesyonellerle yürüdüğü için biraz sahipsiz bir yere geldik gibi oldu. Kısa sürede toparlamayı başardık. Medyaya yansıyan tablolar çok parlak değildi. Ama Galatasaray’ın marka değerine ve gelirlerine bağlı olarak bunun böyle olmaması gerektiği düşüncesi vardı. Bir inceleyelim dedik. Şu görüldü hiçbir şekilde Galatasaray’ın mali dinamikleri devreye sokulmamıştı. Hep kolay borçlanmaya gidilmişti, ilgiyi gerektiren parametreler dikkate alınmamıştı. Galatasaray’ın mali konularda onu düzlüğe çıkaracak, onu destekleyecek çok parametresi var. Galatasaray büyük bir marka. Bunun için mesai verilmesi, çalışılması, bunların devreye sokulması gerekiyordu. Biz 7 ayda bunu yaptık, hiçbir zaman enkaz edebiyatı yapmadık. Galatasaray’ın mali konuda bir problemi yok.

‘İşe göre adam olacak’

Bundan sonrası daha kolay. Geçen dönem kısa süre için geldik. 6-7 ayda bütün parametreleri devreye sokamıyorsun. Çünkü bir kısmı ufak yatırım istiyor, bir kısmı orta vadeli projeler, bunların hepsini devreye sokamıyorsun. Yönetime gelirsek 3 sene, bugün devreye alamadığımız parametreleri devreye almak için yeterli bir süre. Önümüzdeki dönem Galatasaray için daha rahat geçecektir. İdari anlamda hâlâ kadronun şişik olduğunu düşünüyorum. Biraz da işe göre adam prensibiyle destekleyeceğiz.

‘Aday olunmaz, gösterilir’’

25 Ekim’de biz mazbatayı aldığımız zaman dedik ki 7 ay için bir göreve gelinmez, seçime girecek diğer adayların da iyi hazırlanabilmesi için bu 6 aylık yönetim de seçime hazırlık yapacak, kendi içinden de bir başkan adayı çıkaracak. Bugünkü yönetimin yaptığı bu, 7 aydan beri çalışıyor, kendi içinden de bir başkan adayı çıkarıyor. Yönetime girdiğimde başkan adayı olayım düşüncem yoktu. Çalıştığımız süre içinde gösterilen performans, G.Saray’a verilen katkılar çerçevesinde camianın ve yönetimdeki arkadaşlarımın “Gel abi sen başkan ol” demesiyle olmuştur. G.Saray’da kimsenin “Başkan oluyorum” diye ortaya çıkmaması lazım. Camianın onu “Başkan ol” diye destekleyip aday göstermesiyle olması lazım.

‘ABD’nin de borcu var, batıyor mu?’

- Kulübün borcu neden hep gündemde?

Galatasaray, Türkiye’deki en şeffaf spor kulübüdür. Biz kamuoyunu bilgilendirirken rakamları olduğu gibi yansıtmak durumundayız. Sadece rakamlara bakarak yorum yapmak yanlış. Herkes Galatasaray’ın borcundan bahsediyor. Geliriyle ilgili bir şey söyleyen var mı? Yok. Halbuki Deloitte Para Ligi’ne girin Galatasaray ilk 20’nin içinde. Bunu kimse söylemiyor, Galatasaray’ı yıpratmaya yönelik söylemlerde bulunuyorlar. Galatasaray’da rakamların yüksekliği, marka değerinin büyüklüğünden ve büyük bir holding gibi olmasından kaynaklanıyor. Buna bakarak Amerika Birleşik Devletleri’nin borcu bilmem kaç trilyon Dolar, Amerika batıyor mu? Rakamın içine girip, borcun niteliğine bakmak lazım. Bunun karşılığında Galatasaray’ın finansal dinamiklerini incelemek, gelir seviyesine bakmak lazım. Galatasaray’ın her zaman borcu olacaktır. Ama yönetim başarısında, bunu yönetilebilir bir borç şekline çevirmesi, gelir-gider arasında her zaman kazandığından daha az harcaması gibi unsurlar var. Biz zaten şu anda bunu yapıyoruz.

‘Borç yönetilebilir olacak’

- Borç yapılandırması için süre var mı?

7 aydır görevdeyiz borç çevrimi kendi içinde dönüyor, biz seçilirsek bunu daha mükemmel hale getireceğiz. Benim sözüm bu. “2 sene içinde Galatasaray’ın mali yapısı düzelecek” dediğim zaman şunu söylemek istedim. “Galatasaray’ın borcu bitecek” demedim, yönetilebilir bir borç olacak. Biz belli bir oranda performansımızı gösterdik. Daha iyi şekilde, kazandığından daha az harcayan bir Galatasaray olacak, ama bütün bunları yaparken de sportif başarı esas.

‘Gençlerin yolunu açarız’

- Başkanlık için planınız 3 yıl mı, bir dönem daha aday olmayı düşünür müsünüz?

Galatasaray’a hizmet etmenin süresi yok. 7 ay için göreve gelinir mi? Gelinmez. Ama 7 ay için göreve geldik. Galatasaray’da süreklilik esas. Şimdi 3 yıl için gelirim, genel kurul seçerse bir dönem daha kalırım kalmam, daha iyi hizmet edecek insanlar çıkar, genç bir kadroyla geliyoruz onların yolunu açmak lazım. Bizim kadromuzun içinden başkan adayları çıkacak. Sürekliliği ön planda tutmak lazım. Bu bir bayrak yarışı. Ben, “Şu kadar süre için geliyorum” demeyi doğru bulmuyorum. Sürekliliğin en iyi örneğini bu dönemde verdik. Galatasaray bir sezonu 3 değişik yönetimle, 2 seçimle geçirdi. Ne değişti? Seçim periyotları kulüplerde zelzelelerin olduğu dönemlerdir. Süreklilik esastır. Benim kaç yıl süre için geleceğim, ileriki tasarruflarım önemli değildir. Elbette benden daha iyi yapacak insanlar olacaktır.

‘Misyonumuz şampiyonluk’

Galatasaray’ın futbolda şampiyonluğun adayı olmadığı bir sezon gösterin bana.. Galatasaray’ın misyonu şampiyonluk. Her sezon başlarken Galatasaray şampiyonluğun en büyük adayıdır. Kimsenin bunu değiştirmeye hakkı yok. Hamza Hamzaoğlu ile devam edeceğiz. Seçilirsem düsturum belli. Bütün branşlarda şampiyonluğun en büyük adayıyız. Bu değişmeyecek.

‘Başarısızlıkta çok şey kaybederim’

- Kulüpteki yöneticilik tecrübenizin az olması eleştiriliyor...

20 senedir kulübün içinde sponsorluk yapmak ve yönetime destek vermek açısından varım. Belki şu eksiğim var; gazeteye çıkıp “G.Saray’a şunu yaptım” demedim. 42 seneden beri kendi şirketlerimi yönetiyorum. Başarı çizgimiz belli. G.Saray’ı yönetmeye talibim. G.Saray 400 milyon Dolar hacimli bir holding. Kendi şirketlerimin hacmiyle yaklaşık eşit. Yönetici olarak tecrübeye sahibim. 7 aydan beri yaptığım iş ortada. G.Saray’da tecrübeli olmak ne anlama geliyor bilemiyorum. Ticari hayatımda başarılı olmuş biri olarak şunun da farkındayım; G.Saray’daki başarısızlık kendi özel ve iş hayatımı da etkileyeceği için bu riski bilmeden, anlamadan veya deneyimsiz birisi olarak göze alamam. Genel kurul üyelerinin ve taraftarın bunu böyle değerlendirmesi gerekli. G.Saray’da başarısız olursam çok şey kaybederim. G.Saray’a sadece vermek üzere geldiğim için bu riskin nasıl alındığına bakmak lazım. Başarısızlığı hiç düşünmüyorum.

- Riva arazisi için projeniz nedir?

Riva ile ilgili çok güzel bir proje çalışması başlatmıştık. Seçilirsek devam edeceğiz. Riva’nın 3. köprünün yapılmasının ertesinde değeri bir kat daha arttı. Eskiden yapılan projenin revize edilmesi lazım. O revizyona çalışmıştık, yeni dönemde de devam edeceğiz. Maksadım G.Saray’ın gayrimenkullerinin G.Saray tarafından değerlendirilmesi. Bunların geliştirilmesiyle elde edilecek kârlılığın G.Saray’ın kasasına girmesi yönünde çok büyük uğraşım var. Mecidiyeköy’deki otel projesini G.Saray kasasından harcayarak yapıyor. Riva’da da aynı şeyi düşünüyorum. Riva’yı yaparken, 4 veya 5 faza bölerek, G.Saray’ın boğazından geçebilecek lokma haline getirip Mecidiyeköy’deki tarzda gelişmiş projeyi yapıp gayrimenkulü o şekilde değerlendirmek istiyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler