"Düşük büyüme resesyon riskini artırdı"

Wall Street Journal Gazetesi, Türkiye'de büyümenin üçüncü çeyrekte adeta durduğuna, bunun da "resesyon riskini" artırdığını belirtirken, 2009 yılında negatif büyüme olabileceği tahminlerine de yer verdi. Gazete, yavaşlayan büyümenin nedeniyle Merkez Bankası'nın faizleri indirmesi beklendiğini de yazdı.

Yayınlanma: 16.12.2008 - 10:37
Abone Ol google-news

Türkiye'de düşük ekonomik büyümenin "resesyon riskini" içerdiği savları yurt dışında da yoğunlaşıyor. Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'de büyümenin, üçüncü çeyrekte adeta durduğuna, bunun da "resesyon riskini" artırdığını yazdı. Gazete, yavaşlayan büyümenin nedeniyle Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesi beklendiğini de yazdı.

İşsizlikteki artışa da dikkat çekildiği haberde şöyle denildi: "Yavaşlayan büyüme nedeniyle Merkez Bankası, Para Politika Kurulu'nun toplanacağı Perşembe günü halen enflasyon dikkate alındığında dünyanın en yüksek reel faizi oluşturan, yüzde 16.25 düzeyindeki politika faizlerinde indirime gitmesi bekleniyor. Devlet Planlama Teşkilatı geçen hafta küçük ve orta boyu şirketlerinin kredi bulamamasının, istihdam kesintilerine ve ihracatta düşüşe yol açtığını söylemişti."
 

"2009'da negatif büyüme olabilir"

WSJ, dördüncü çeyrekteki eğilimlerin, kötüleşmenin süreceğine işaret ettiğini belirtirken de sanayi üretimin Ekim ayında yüzde 8.5 düştüğünü, ihracatın hızlı bir biçimde gerilediğini kaydetti.

Bu arada, gazetede açıklamalarına yer verilen Royal Bank of Scotland'ın yükselen piyasalar araştırma bölümü başkanı Timothy Ash, "Türk ekonomisinin 2009 yılının tümü için negatif bir rakam kaydedebileceği"ni öne sürdü.

Ash, bunun "2009 resmi bütçe projeksiyonları açısından büyük bir soru işareti yarattığını ve hükümetin IMF ile kredi içeren yeni bir anlaşmayı kısa zamanda imzalaması çağrılarına ek bir güç kattığını" da söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler