'E-kitap' masaya yatırıldı

Galatasaray Üniversitesinin geleneksel olarak düzenlediği ''7. teknoloji ve iletişim günleri'', ''Yayıncılıkta Yeni Bir Dönem: e-kitap'' başlığı ile başladı. Toplantıda, ''e-kitap'' olgusu tartışıldı.

Yayınlanma: 14.04.2011 - 11:45
Abone Ol google-news

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin, İnternet Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediği toplantı, üniversitenin Çoşkun Kırca Salonu'nda gerçekleştirildi. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilruba Çatalbaş Ürper, toplantıyı, e-kitap olgusunu, teknolojik ve sosyo-ekonomik boyutlarıyla tarihsel bir bakış içerisinde tartışmaya açmak amacıyla düzenlediklerini belirtti. Ürper, ''e-kitap ile yazar ve okur arasındaki ilişkiler yeniden tanımlanarak, yazar, kitap, yayıncı gibi kavramları tekrar tartışılmaya başlandı. Birçok yeni kavramı da hayatımıza sokmasının yanı sıra büyük bir pazar da oluşturdu'' dedi.

Küresel olarak, e-kitap pazarının giderek genişlemekte olduğuna dikkati çeken Ürper, ''e-kitap pazarına kurucu bir aktör olarak giren Amozon'un verilerine bakıldığında, bu kitapların satışlarının basılı kitapların satışlarını geçmeye başlamış olduğunu ve birçok bağımsız yazarın basılı versiyonu bulunmayan kitaplarının binlerce sattığını görebiliyoruz'' diye konuştu.

Hızla gelişmekte olan e-kitap pazarının birçok araştırmaya da konu olduğunu kaydeden Ürper sözlerine şöyle devam etti: ''İnternetteki birtakım araştırmalarına bakıldığında ise 2011 yılında 996 milyon dolar civarında gelir elde eden e-kitap pazarının, 2015 yılında 3 milyar dolarlık bir hacme ulaşması beklentisi var. 4000 kişi arasında yapılan bir başka araştırmada ise e-kitap okurlarının yüzde 41'i dijital platformlarda, yüzde 35'i laptoplarda, yüzde 32'si Kindle'da yüzde 15'i Iphone'da, yüzde 12'si Sony E-Book Reader'da yüzde 10'u da netbooklarında okuma yapmakta oldukları görülüyor. Bu ürünlerin hepsi e-kitap pazarına dahil olan büyük bir alandır.''

Toplantıda ''e-kitap ve kişisel yayıncılık 2.0'' konulu bir sunum yapan Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Dr. Tolga Çevikel de e-kitabın, dijital ortamda basımı ve sınırı olmadığı için, basım aşamasında yaşanan satış kaygılarının ortadan kalktığını söyledi. Çevikel, dijital teknoloji sayesinde kitapçıların az satılan kitapları alma konusundaki çekincelerinin de kalmayacağını kaydederek, ''e-kitap sayesinde yayın masraflarının düşmesi, birçok yazarın kendilerini ifade etmek için olanak bulması anlamına gelecektir. Raf ömrü denilen kavramın dijital ortamda bulunmaması, yayınevlerini aradan çıkararak okuyucuyla yazar arasındaki engelleri kaldırması, 'kişisel yayıncılık' sistemiyle herkesin kitap basabileceği anlamına gelmektedir'' şeklinde konuştu.

Toplantıda, ''Dünyada ve Türkiye'de e-kitap'', ''Türk e-kitap pazarı'', ''E-kitapla İlgili Konularda Mevcut Uygulamalar, Hukuki Düzenlemeler ve Gelecek Öngörüleri'' ve ''Fikri Haklar ve e-kitap'', Farklı Okuma Cihazları, Farklı Formatlar: e-kitap Okuyucular'' gibi başlıklar akademisyenler ve sektörel uzmanlar tarafından tartışılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler