Ebru Öğretmen'i kanser ettiler

Kadro talebinde bulunmak için gittikleri Meclis’te AKP’li İşler’in polis nezaretinde Meclis’ten çıkarttığı ücretli öğretmenlerden Akbalık, Cumhuriyet’e konuştu.

Yayınlanma: 23.02.2019 - 22:15
Abone Ol google-news

Kadro talebinde bulunan ücretli öğretmenlerden oluşan bir grup, önceki gün TBMM’de CHP ve İYİ Parti gruplarıyla görüştükten sonra, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler ile görüşmek istedi. Ücretli öğretmenler görüşme taleplerinin kabul edildiği söylense de saatlerce beklemelerinin ardından polis eşliğinde Meclis’ten çıkarıldı. Ücretli öğretmenlik maaşıyla asgari ücretin de altında kalan Akbalık, yaşadıklarını Cumhuriyet’e anlattı.

MEB’in kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerinden arta kalan ihtiyacını tamamlamak için kullandığı 100 bin öğretmenden birisi Akbalık. 2002’de Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Tekstil Öğretmenliği mezunu olmasının ardından ücretli öğretmenliğe karşı olduğunu ve 2013’e kadar buna direndiğini söylüyor. Akbalık yaşadıklarına ilişkin, şunları anlattı:

‘Evlere temizliğe gittim’

“Bu süreçte meme kanseri tedavisi gördüm. 7 senedir ücretli öğretmenlik yapıyorum. 2002 mezunuyum, üç çocuk annesiyim. Eşim kapatılan bir üniversiteden atıldı. Şu anda işsiz. Ev geçindirmeye çalışıyoruz. 2013’ten beri ücretli öğretmenlik yapıyordum. Daha önce ücretli öğretmenliğe karşıydım. Farklı işlerde çalıştım. Sekreterlik yaptım, ev işlerine gittim. Ücretli öğretmenlik yapmamak içindi... Ama sonra önlisans ve lise mezunları öğretmenlik yapınca, zoruma gitti. Yani ben, eğitim aldım neden mesleğimi yapamıyorum? Bizim ücretli öğretmenlikte bir garantimiz yok. Müdürlerin bir imzası ile çıkarılabiliyoruz. Yerimize kadrolu öğretmenler geliyor, işten çıkarılabiliyoruz.”

Ücretli öğretmenlerin çalışma koşullarına ilişkin de “Gittiğimiz okullarda diken üstündeyiz. Bütün angarya işler bize veriliyor. Aldımız ücret, asgari ücret bile değil. Benim şu an alacağım ücret bin 449 lira. Tekstil öğretmenliği mezunuyum ama kendi branşımda hiç çalışmadım. Haftada 25 saat çalışıyorum” ifadelerini kullanan Akbalık, yakalandığı kanser hastalığı için olduğu ameliyatlarla birlikte 20 bin TL’ye yakın para harcandığını kaydetti. Hastalığının tedavisini kardeşlerinin üstlendiğini dile getiren Akbalık, “Üç ayda bir kontrole gidiyorum. Üç ayda 400-500 gibi bir ücret ödüyorum hasteneye. İlaç tedavime devam ediyorum. Tekrarlama riski olan bir kanser türündeyim” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler