Eicher'e "Yaşam Boyu Onur Ödülü"

ABD'de yayınlanan DownBeat caz dergisi, 40 yılı geride bırakan ünlü Alman plak firması ECM'nin kurucusu, Avrupa cazının duayen ismi Manfred Eicher'e "Yaşam Boyu Onur Ödülü" verdi.

Yayınlanma: 20.04.2010 - 06:36
Abone Ol google-news

Derginin mayıs sayısında yer alan açıklamaya göre, cazın anavatanından gelen ödül Avrupa cazının duayeni Manfred Eicher'e, "Müzisyenleri ve dinleyicileri buluşturmak için dünya ölçeğinde yorulmadan çalışan öncü bir girişimci olduğu" gerekçesiyle verildi.

DownBeat, ECM firmasının 1969 yılında Mal Waldron'un "Free At Last" albümüyle başlayan uzun yolculuğunda 1200 albüme ulaştığını, kataloguna her yıl 30-40 müzik albümü eklediğini belirtti.


Milyon satan caz albümleri

Alman plak firmasının "tür klişelerine karşı dirençli" bir müzik politikası izlediği, cazın sınırlarını aşan, doğaçlama, kültürler arası işbirliği ürünü müzik albümlerini birbiri ardına müzik dünyasına sunduğunu kaydeden DownBeat, Manfred Eicher'in milyon kopya satan Keith Jarrett'in "Köln Konseri" ve Jan Garbarek'in "Officium" albümleriyle nitelikli müziği kitlelere ulaştırdığını belirtti. Dergi, "Mükemmellik peşindeki bu koşu dolayısıyla Eicher, caz tarihine bu çok önemli ve alışılmışın dışında katkısı nedeniyle DownBeat Yaşam Boyu Başarı Ödülü ile onurlandırıldı" açıklamasını yaptı. Firmanın kurucusu, sahibi, yöneticisi ve prodüktörü Manfred Eicher, 2008 ve 2009 yıllarında aynı derginin "Yılın Prodüktörü" ödüllerini de almıştı.


ECM'de albümü yayınlanan Türk cazcılar: Okay Temiz ve Artp Tunçboyacı

Pat Metheny, Oregon, Keith Jarrett, John Surman, Arvo Part, Jan Garbarek gibi isimleri caz dünyasına armağan edip dizi albümlerini yayınlayan ECM özenli ve titiz kayıtlarıyla da tanınıyor. Avrupa cazının gelişimine büyük katkı sağlayan kuruluş çağdaş Türk caz müzisyenlerinden sadece dünyaca ünlü vurmalı çalgılar ustaları Okay Temiz ve Arto Tunçboyacıyan'ın albümlerini bastı. Okay Temiz'in efsane trompetçi Don Cherry ile birlikte 1993'te hazırladığı "Dona Nostra" albümündeki vurmalı çalgılar performansı Avrupa ve Amerika müzik çevrelerinde yankı buldu. Okay Temiz belli müzisyenler için derleme mantığıyla hazırlanan ECM Rarum serisinin piyanist Bobo Stenson'a ayrılan albümünde de, Jan Garbarek, John Christiensen, Palle Danielsson, Charles Lloyd, Arild Andersen, Don Cherry gibi isimlerle birlikte yer aldı.

Onno Tunç'un müzisyen kardeşi, özellikle ABD'de tanınan bir isim olan vurmalı çalgılar ustası Arto Tunçboyacı da Dino Saluzzi Group'un "Mojotoro" albümündeki performansıyla ECM katalogunda yer buldu.

Firmanın çeşitli etnik müzik deneyleri içeren albümlerinde bağlama Erdal Erzincan (bağlama), Kudsi Ergüner (ney) ve Barbaros Erköse (klarnet) de yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler