El Cezire’den Nusra için imaj çalışması

Nusra lideri El Cezire’ye çıkarılıp ‘inancından vazgeçmeyen’ Alevileri katliamla tehdit etti. Batı’ya saldırmazlık sözü verdi.

Yayınlanma: 29.05.2015 - 05:16
Abone Ol google-news

Colani, Ahmed Mansur ile röportajda sırtı dönük halde altın renkli oymalı bir sandalyeye otururken görüldü.

El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin lideri Ebu Muhammed el Colani Alevileri katliamla tehdit etti; Batılılara ise Suriye’yi Batı’ya saldırmak için üs olarak kullanmayacakları sözü verdi.

Suriye’deki İslamcı militanları destekleyen Katar Emirliği’nin adeta ‘imaj kampanyası’nın parçası olarak Colani, 1.5 yıl sonra ilk kez önceki gece El Cezire Arapça kanalına çıktı. Sunucu Ahmed Mansur’un “Suriye’nin özgürleştirilmiş topraklarında yapıldığını” söylediği röportajda, ikilinin arasındaki sehpada siyah El Nusra bayrağı durdu.

Talimatları...

“Suriye’deki misyonumuz rejim ve Hizbullah gibi sembollerinin devrilmesi” diyen Colani’nin “Aldığımız talimatlar uyarınca Şam’ı Batı’ya, Avrupa’ya saldırmak, halihazırdaki savaşı bulandırmak için kullanmayacağız” dedi. Buna rağmen ABD’nin kendilerine saldırıp hava gücünü kullanarak Esad rejimiyle işbirliği yaptığını savunan Colani, bunun devamı halinde “Bütün seçenekler açık. Herkesin kendini koruma hakkı var” vurgusu yaptı. Colani Nusra’yı 2012’de “terör listesine” almış olan ABD’nin el Kaide’nin uzantısı gördüğü “Horasan” grubun varlığını ise yalanladı.

İnançtan dönme

Sünni köktendinci örgütün lideri Alevilik için “Allah ve İslamı terkeden mezhep” derken Alevilere “Esad’ı desteklemekten, inancınızdan vazgeçerseniz sizi koruruz. Eğer İslama dönerlerse, onlar kardeşimizdir” dedi. Hıristiyanların ise Nusra kontrolündeki bölgelerde barış içinde yaşadığını öne süren Colani, şeriat altında Müslüman olmayan erkeklerden cizye diye anılan can, mallarının korunması karşılığında koruma bedeli alacaklarını belirtti.

Colani Suriye’de her tür siyasi çözümü reddetti. Güneydeki Dera’dan, kuzeydeki İdlib’e kadar her yerde ana unsur olduklarını “tüm gruplar biliyor, saygı duyuyor” diye anlatan Nusra lideri Şam’da çatışmalar başlarsa Kalamun’un önemli bir çıkış kapısı olacağını söyledi. 2013’teki gibi Suriye yönetiminin sonunun yakın olduğunu savundu.

Bireysel bağışlar

Herhangi bir devletten maddi destek almadıklarını iddia derken, kaynaklarını “kendi iş faaliyetleri ve bireysel bağışlar” diye sundu. Söyleşinin ikinci bölümü gelecek hafta yayımlanacak.

BM kararı ihlali

Suriye röportajın Katar’ın “imaj çalışması” olduğunu belirtti. BM daimi temsilcisi Beşar Caferi röportajın “Terörizmi teşvik ve Suriye halkı ile hükümetine tehdit için kullanıldığını” söyleyip, “BM Güvenlik Konseyi’nin “terör grubu” gördüğü örgütün lideriyle röportajı isteyen Katar rejimidir” dedi. Doha’daki bir Batılı diplomat da Körfez Araplarının Nusra’yı Arap dünyasına “Suriye ulusal hareketi olarak sunmak için yeni kampanyaya giriştiği” yorumunu yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler