Elif Şafak suskunluğunu koruyor

Doğan Kitap, yarın yazarın yeni romanına yöneltilen iddialara ilişkin bir açıklama yapacak.

Yayınlanma: 07.08.2011 - 07:43
Abone Ol google-news

Piyasaya çıkar çıkmaz 200 bin satan yeni romanı “İskender”de intihal yapmakla suçlanan Elif Şafak’ın kitabının yayınevi Doğan Kitap konuyla ilgili yarın bir açıklama yapacak. Elif Şafak ise sessizliğini koruyor.

Elif Şafak’ın “İskender”de İngiliz yazar Zadie Smith’in “İnci Gibi Dişler” romanından intihal yaptığı iddiası Fikir Mahsülleri Ofisi adlı blog sitesinde yayınlanan “Elif Şafak’ın yeni romanı biraz fazla ‘tanıdık’” başlıklı yazıyla gündeme gelmiş, yazıda iki romanın karakterleri ile yan karakterlerin, hatta her iki hikâyenin de çözülme bölümünün neredeyse aynı olduğu öne sürülmüştü.

Ülkesinde, 2000 yılında yayınlanır yayınlanmaz en çok satan kitapların arasına giren ve yazarına pek çok ödül kazandıran “İnci Gibi Dişler”in çevirmeni Mefkure Bayatlı ise Vatan gazetesine yaptığı açıklamada “Zadie’nin kitabını şablon olarak almış, ama buna intihal denir” demişti.

Bayatlı, intihal suçlamasını şöyle dile getirmişti: “Bu kadarı tesadüf olamaz. Şafak, Zadie’nin kitabını şablon olarak örnek almış, aileyi Türk yaparak bir kitap yazmış. Konuyu basitleştirmiş. Özellikle pencere hikâyesindeki benzerliği aklım almıyor. On tane öyle paralel hikâye yazılabilirdi ama pencere hikâyesi paralel bile olmamış. Buna intihal denir. Uyarlama gibi bir şey olmuş. Esinlenmeyi aşmış. Hiç şaşırmadım. Dünya edebiyatını bir tek onlar takip ediyor, kimse bilmiyor diye düşünüyorlar. Ama Türkiye’de edebiyattaki başka kitaplardan etkilenmeleri, yapılan intihalleri araştıran ve bilen insanlar var.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler