"Emekli olan uzman doktor aç geziyor"

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Çalışanların döner sermayelerinin emekli yansıtılmaması nedeniyle emekli olduklarında gelirlerinde çok ciddi bir azalma oluyor. Sağlıkçı geçinememek kaygısıyla emekli olmaktan korkuyor. Dinleneceği bir dönemi çalışmak zorunda kalıyor" dedi.

Yayınlanma: 27.08.2009 - 09:13
Abone Ol google-news

Türk Sağlık-Sen'nin yaptığı bir araştırma, doktor ve sağlık çalışanlarının emekli olduktan sonra yaşadıkları zor süreci gözler önüne serdi.

Türk Sağlık Sen tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bir uzman doktor emekli olunca çalışırken aldığı ücretin yüzde 75'ini kaybediyor. Hemşirelerde bu oran yüzde 55'i buluyor.

Sendika tarafından yapılan araştırmaya göre bir uzman doktor çalışırken ortalama 2 bin TL maaş ve 4 bin TL döner sermaye ödemesi olmak üzere ayda 6 bin TL kazanıyor. Emeklilikte ise uzman doktorun emekli maaşı yaklaşık sadece bin 470 TL. Emekli olan uzman doktor aylık gelirinin de yüzde 75'ne veda ediyor. Düşük bir ücretle emeklilik günlerini geçiriyor.


Pratisyen hekimin gelir kaybı yüzde 65

Araştırmaya göre, uzman doktorlardan sonra en çok pratisyen hekimler emekli olduklarında gelir kaybına uğruyor. Çalışan bir pratisyen hekim ortalama bin 650 TL maaş ve bin 800 TL döner sermaye ödemesi alıyor. Emekli olduğunda ise yaklaşık bin 220 TL aylık alıyor. Bir pratisyen hekim emekli olduğunda aylık kazansının yüzde 65'ni kaybediyor.


Hemşirelerin kaybı yüzde 55

Araştırmada, hemşirelerin emekli olduklarında uğradıkları ücret kaybı da gözler önüne serildi. Sonuçlara göre, hemşireler emekli olduklarında yüzde 55 ücret kaybına uğruyorlar. Bir hemşire emekli olduğunda yaklaşık 2 bin 50 TL olan aylık kazansı 900 TL' ye düşüyor.


Memurlar yüzde 42 kaybediyor

Araştırmada ayrıca Sağlık Bakanlığında görev yapan memurların emekli olduklarında yaşadıkları ekonomik kayba yer verildi. Döner sermaye ile birlikte yaklaşık bin 460 Tl alan memurlar emekli olduğunda 850 TL alıyor. Sağlık Bakanlığında görev yapan memurlar emekli olduklarında aylık yüzde 42 gelir kaybına uğruyorlar.


Sağlık çalışanı emekli olmaktan korkuyor

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, araştırma sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, sağlık çalışanının emekli olduğunda geçinemediğini belirtti. Kahveci, "Çalışanların döner sermayelerinin emekli yansıtılmaması nedeniyle emekli olduklarında gelirlerinde çok ciddi bir azalma oluyor. Sağlıkçı geçinememek kaygısıyla emekli olmaktan korkuyor. Dinleneceği bir dönemi çalışmak zorunda kalıyor. Özel sektörde çalışmaya mecbur bırakılıyor" dedi.

Sorunun çözümünün döner sermaye ödemelerinin emekliliğe yansıtılmasından geçtiğin aktaran Kahveci "Emeklilikte sağlık çalışanlarının raht edebilmesi için tüm sağlıkçıların döner sermaye ek ödemeleri emekliliğe yansıtılmalıdır. Toplu görüşmelerde bu yönde bir adım atılarak sağlık çalışanları sevindirilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler