Emeklilik rahatlık değil sıkıntı oldu

‘Boş zaman’ ve ‘özgürlük’ olarak algılanan emeklilik, pek çokları için ‘sıkıntı’ niteliğinde

Yayınlanma: 19.08.2014 - 00:06
Abone Ol google-news

Her çalışanın keyfince sürdürmeyi hayal ettiği emeklilik dönemi, ne yazık ki çalışanların ciddi bir kesimi için yalnızca bir hayal... Zira ‘boş zaman’ ya da ‘özgürlük’ olarak algılanan bu dönem, özellikle yeterli birikimi yapamamış olanlar için hastalık ve sıkıntılı bir döneme dönüşüyor.

Hollanda merkezli Aegon’un 15 ülkede 15 bini aşkın kişiyle yaptığı araştırmaya göre ankete katılan çalışanların yüzde 44’ünün emeklilik dönemleri için belirlediği bir stratejisi varken, bir emeklilik planı olanların oranıysa sadece yüzde 12. Yüzde 40’lık bir kesimin ise emeklilik dönemleri için hiçbir plan yapmadığı görülüyor. Anket sonuçları Türkiye’nin emeklilik planlaması alanında gelişme kaydedilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Türkiye’de çalışanların yüzde 61’inin bir stratejileri varken, sadece yüzde 13’ünün yazılı bir emeklilik stratejileri olduğu görülüyor. Ankete katılanların yüzde 36’sının da herhangi stratejisi yok.

Ankete katılan Türklerin yüzde 61’inin emeklilik planı bulunurken, yüzde 36’sının herhangi bir planı yok. Çalışanların yüzde 35’i emeklilik yaşı geldiğinde hemen emekliliğe geçiş yapmak isterken, yüzde 20’si yarı-zamanlı işlerde çalışarak tamamen emekli olana kadar geçici bir süre çalışmayı planlıyor.

Aegon’nun Emekliliğe Hazırlık Endeksi’nden 10 üzerinden 5.4 puan alan Türkiye, küresel sıralamada 11’inci sırada. Bu ‘düşük’ puan, Türklerin emeklilik için yeterince hazır olmadığını gösteriyor. Ayrıca emekli olduklarında da maddi durumlarıyla ilgili endişeleri var. Anket katılımcılarının yüzde 48’i ileride emekli olanların, şu anda emekli olanlardan daha kötü şartlara sahip olacağına inanıyor. Yüzde 26’sı neredeyse aynı olacağını, yüzde 18’i daha iyi, yüzde 8’i ise bilmediğini belirtti.

Finansman zorlaşacak

Türkiye ile ilgili olarak asıl önlem alınması gereken konunun emekliliğin finansmanı olduğu görüldü. Zira anketle ilgili yapılan değerlendirmede şu noktalara dikkat çekildi:

“Türkiye’nin nüfusu çok genç. Ancak, doğum oranının azalması ve ortalama yaşam süresinin artması, nüfusun yaşlanmasına katkıda bulunuyor. Türkiye’de her 65 yaş ve üstü vatandaşa karşılık, 8 kişiden biraz daha az çalışma yaşına gelmiş kişi var. Bu yüzyılın ortalarında bu oranın, her emeklilik çağına gelmiş kişiye karşılık 2.7 çalışma yaşına gelmiş kişi kalana kadar düşeceği tahmin ediliyor. Toplumun bu artan maddi yükü finanse etme kapasitesi ileride emekli olacakların daha az yardım almasına yol açabilir.”

......................................

Aegon’un 15 ülkede gerçekleştirdiği Emekliliğe Hazırlık Anketi’nin ortaya koyduğu sonuçlara göre çoğu mevcut çalışan emekliliğe önce yarım zamanlı bir işte çalışarak esnek bir şekilde geçmeyi umuyor.

Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Macaristan, Hindistan, Japonya, Hollanda, Polonya, İspanya, İsveç, İngiltere, ABD ve Türkiye’den toplam 14 bin 400 çalışan ve 1600 emeklinin katıldığı anket, kişileri emeklilik planlaması konusunda harekete geçmeye ikna edebilmek için daha basit ve esnek bir emeklilik sistemine ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler