En küçük PC sistemi
Intel Compute Stick piyasada bulunan en küçük PC sistemi cihazlarından biri. USB bellek görünümlü olan bu ürün üzerinde bulunan HDMI çıkışı sayesinde Televizyon’a bağlanıp bir masaüstü PC’ye dönüşebiliyor.
Bu esasında yeni bir fikir değil. Intel bunu daha önce denemişti. Fakat o zamanlarda WiFi ve Video Codec’lerde ciddi sıkıntılar meydana geldi ve ürün istenilen ilgiyi maalesef göremedi. Intel bu olaydan ders çıkarmış olmalı ki, kullanıcıları dinledi ve ikinci nesil Compu Stick’de bu sorunları düzeltti.
Zaten ürüne yakından baktığımızda bu hemen belli oluyor. Intel Compute Stick, 113 x 38 x 12 mm boyut değerleri ile bir önceki nesil ürüne göre (103 x 37 x 12 mm) biraz daha uzun. Tek USB girişi yerine hem USB 2.0 hem de bir sabit disk veya yüksek kapasiteli bir bellek bağlanabilen USB 3.0 girişine yer verildi. Üzerinde bulunan Micro USB girişine ise beraberinde verilen 15 Watt’lık adaptör bağlanıyor.
Intel Compute Stick’in düzgün çalışması için adaptör bağlantısını mutlaka bağlamalısınız. Ucunda bulunan 1.4b HDMI bağlantısı tek başına yeterli değil.
HDMI çıkışını televizyona bağladığınızda 32 bit Windows 10 işletim sistemi çalışmaya başlıyor. 32 Gbyte eMMC flash belleğe kurulu olan Windows 10, tüm güncellemeler kurulduktan sonra kullanıcıya 15 GByte’lık bir boş alan bırakıyor. Elbette bu kapasite yeterli değil. Kapasiteyi arttırmak için mutlaka kart okuyucusuna yüksek kapasiteli bir MicroSD kart takmanızı tavsiye ediyoruz.
Performans
Intel Compute Stick, Intel’in Cherry Trail ailesinin yongasını kullanıyor. Bu yonganın özelliği DDR3L-1333 bellek yerine daha performanslı olan DDR3L-1600 bellekleri desteklemesi. Üzerinde bulunan Atom x5-Z8300 işlemcisi, 1840 Mhz saat frekansında çalışan dört çekirdeğe sahip.
Günlük kullanım için bu işlemci yeterli. Fakat birden çok tarayıcı açıldığında Intel Compute Stick’in zorlandığını söylemeliyiz. Bu ürün için ayrılan 2 Gbyte bellek ne yazık ki yeterli değil. Buna karşın yenilenen GPU birimi güncel Codec (H.265 ve Google VP9) ve 4K UHD desteğine sahip. Intel Compute Stick’in HDMI çıkışı 30 Hz’de 3840x2160 piksel çözünürlüğünü destekliyor.
Yaptığımız denemelerde Internet tarayıcısının seçimi büyük bir önem taşıyor. Edge ve Firefox tarayıcısını kullandığınızda H.264 codec’li Ultra HD videolar sorunsuzca gösteriliyor. Burada işlemciye binen yük %30’u geçmiyor. Aynı video Chrome tarayıcısından oynatıldığında VP9 Codec yüzünden takılmalar meydana geliyor.
H.265 Codec kullanan 4K videolar ise sorunsuzca oynatılıyor. Bu filmleri Internet ortamında sorunsuzca izleyebilmeniz için 802.11ac WLAN ve Bluetooth 4.1 teknolojilerinden faydalanıldı. Kullanılan eMMC flash bellek de saniyede 160 Mbyte okuma ve 80 Mbyte yazma performansı ile kesinlikle bir darboğaz yaratmıyor.
Oyun Performansı
Intel Compute Stick güncel oyunları oynatmak için ne yazık ki yetersiz. Bu ürün ile anca eski ve detayları düşük oyunlar oynanabiliyor. Örneğin Serious Sam The 2nd Encounter gibi.
Buna karşın Nvidia Gamestream teknolojisi Moonlight uygulaması ile kullanmak mümkün. Moonlight sayesinde evinizin bir köşesinde bulunan Oyuncu PC’den oyunları Intel Compute Stick’e Stream edebiliyorsunuz. Benzer bir alternatif hepimizin bildiği Steam platformu. Doom gibi popüler oyunlar 1080p çözünürlüğünde 60fps değerinde Stream edilip oynanabiliyor.
Intel Compute Stick’ın ısınmaması için 30 mm’lik bir fan bulunduruyor. Bu fan genelde sürekli çalışıyor. İster oyun oynayın isterseniz de video seyredin. Üzerindeki fan, düşük bir gürültü oranı ile çok az duyuluyor ve kesinlikle rahatsızlık vermiyor.
Nvidia kartlarını yeni oyunlar için güncelliyor
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?