En önemli sorun: Can güvenliği

Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü’nün Türkiye, Kuzey Avrupa ve Balkanlar’da yaşayan Alevi ve Bektaşi inancındaki kişilerle yaptığı araştırma sorunların boyutlarını ortaya çıkardı.

Yayınlanma: 13.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Raporda Alevi ve Bektaşiler için özellikle Ortadoğu’da mezhep çatışmalarının şiddetlenmesinin ardından “Can güvenliği kaygısının” en öncelikli sorun olduğu belirtildi. Raporda, devletin güvenlik güçlerinin bir olay yaşandığında tarafsız davranmayacağı görüşünün hâkim olduğu da vurgulandı. Türkiye’nin özellikle İstanbul, Adana, Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Ankara ve Konya başta olmak üzere birçok bölgesinde bazı dini grupların gittikçe marjinalleştiği vurgulanan raporda, bu grupların “mevcut hükümeti bile yeteri kadar İslami görmedikleri” belirtildi. Raporda, “Aşırı radikalleşen bu gruplar, Alevi yurttaşlarda hedef haline getirilebilecekleri endişesini doğurmakta ve can güvenliği kaygısı yaratmakta” denildi

Özellikle Alevi köylerindeki muhtarların çok kaygılı olduğu belirtilirken muhtarların devletten hizmet istediklerinde cami ve imam hatip yaptırılması yönünde baskı uygulanmasından Alevilerin şikâyetçi oldukları kaydedildi. Başlıca talepler arasında, ibadet özgürlüğü ve cemevlerinin ibadethane olması, din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması, Diyanet
İşleri Başkanlığı’nın yapısının değiştirilmesi bulunuyor. Raporda, Alevi yurttaşların kamuda ve özel sektörde iş bulamaz hale geldikleri, okul müdürlerinin ve öğretmenlerin sürüldüğü, memurların fişlendiği de belirtildi. Yapılan araştırmada, hükümetin “Alternatif Alevi” yaratma çabasının “ters teptiğinin” belirlendiği kaydedildi. Devletin kendi bakış açısına yakın dernekler kurulduğunu ve sorunlara çözüm üretirken de bu derneklerin kullanıldığını düşünen Alevilerin, kendilerinin muhatap alınmasını istediği vurgulandı. Alevi ve Bektaşiler, siyasilerin kullandığı dilin kimliklerine saygı duyulmadığını gösterdiğini ve ötekileştirdiğini düşünüyor.

Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü’nün kurucusu Gülizar Cengiz, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Aleviler zorunlu din dersini onaylamıştır” söyleminin doğru olmadığını belirtti. Cengiz, “Aleviler onaylamıştır gibi bir söylem zannediyorum yorumlamadan kaynaklı bir farklılık. Din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması gerektiği görüşü hâkimdir” dedi ve raporun son halinin Davutoğlu ile tüm siyasi partilere iletileceğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler