Enerji Sen'in hukuk zaferi

BEDAŞ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'nün, 1200 taşeron işçinin BEDAŞ işçisi sayılması kararının kaldırılması için açtığı davayı kaybetti. 1200 işçi, kesin mahkeme kararıyla, BEDAŞ işçisi oldu.

Yayınlanma: 08.02.2013 - 11:54
Abone Ol google-news

Enerji Sen, İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne başvurarak, Alt İşveren Yönetmeliği’nin 13. maddesine göre, taşeronda çalışan yaklaşık 1.200 işçisinin, işe girdikleri ilk tarihten itibaren BEDAŞ işçisi sayılmalarına karar verilmesini talep etti. Müfettişlerin görüşüyle, sendikanın başvurusu kabul edildi. BEDAŞ kararın iptali için İstanbul 1. İş Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme ise 7 Şubat’ta davayı reddetti. Yargıç, kararın kesin olduğunu tutanağa yazdırdı. Kararda, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Engin’in de aralarında bulunduğu 3 bilirkişinin mahkemeye sunduğu bilirkişi raporu etkili oldu.

Enerji hariç her türlü iş...

Raporda, taşeron işçilerinin, Arıza Bakım Onarım Servisi, Endeks Okuma Servisi, Kesme-Açma Servisi, Montaj Servisi, 186 Arıza Servisi, Tenvirat Servisi, Kablo Çekme Servisi, Tranşe İşleri Servisi, Sekreter, Tahsilat Servisi, Fen Servisi’nde çalıştıkları belirtildi. Bu işlerin ihalesini alan taşeron firmaların, ithalat, ihracat, reklamcılık, temizlik, gıda, inşaat, kimya, tekstil, ambalaj, kağıt, plastik, otomotiv, petrol, nakliyat, iç ve dış ticaret gibi konularda faaliyet gösterdikleri ancak elektrik konusuna faaliyette bulunduklarına dair bir bilgiye rastlanmadığına dikkat çekildi.

İşçi güvenliği tehlikede!

Elektrik işlerinin ağır ve tehlikeli işler sınıfına girmesi nedeniyle, firmaların geçmişe dayalı tecrübelerinin yeterli olup olmadığının önemli olduğu ifade edilen raporda, şu değerlendirme yapıldı: “BEDAŞ işletmelerinde çalışanların yeterli iş ve işçi sağlığı, güvenliği konusunda bilgi ve güvenlik donanımlarına sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Arıza ekibinin başında BEDAŞ teknisyeninin olmadığı, direkteki elektrik arızasını gidermeye çalışan taşeron ustasının gerekli ve yeterli izolasyon koruyucu malzemeden mahrum vaziyette ve enerji altında çalışarak arızayı giderdiği heyetimizce tesyit edilmiştir. Güvenlik sorunu, BEDAŞ personeli tarafından yapılan bu işlerin ihale yoluyla alt yüklenicilere devredilmesi nedeniyle ortaya çıktığı görülmüştür.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler