‘Erdoğan kadın düşmanı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadın örgütlerinden tepki yağdı. Kadınları aileye sıkıştırıyor.

Yayınlanma: 25.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Sosyalist Feminist Kolektif üyesi avukat Meriç Eyüboğlu, “Böyle söylendikçe itaat etmeye zorlanıyoruz, öldürülüyoruz, erkek şiddeti olağan hızıyla sürüyor” diye konuştu. Eyüboğlu, şöyle devam etti: “AKP giderek muhafazakârlaşan politikaları ile kadınların aileye sıkıştırıyor. Bütün icraat aileyi korumak ve boşanmayı engellemek üzerine. Bugün eşitlik ve fıtrattan dem vururken kutsal annelikten de söz edildi. Onların nezdinde biz yalnızca çocuk doğuran bireyleriz. Bu söylemler bize ne yabancı ne de yeni.”

Kurdurulan dernekler


İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü avukat Nazan Moroğlu, “Cumhurbaşkanının söylediği bir kere anayasaya aykırı. Anayasa’nın 10. maddesi ‘kadın-erkek eşit haklara sahiptir, devlet bu eşitliği hayata geçirmekle yükümlüdür’ diyor” dedi. Moroğlu, Erdoğan’ın bu açıklamaları bir kadın örgütünün düzenlediği etkinlikte dile getirmesinin daha da vahim olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Kadın haklarında geriye gidişin adımları artık ‘kurdurulan’ kadın dernekleri aracılığıyla attırılıyor. Eşitlik mücadelemizle ülkemizde en azından yasalarda eşitlik sağlanmıştı. Ancak ‘eşitlik’ göz ardı edilerek ‘hakkaniyet’ kavramı ile kadınlara eşit haklar tanımak yerine kadının ikincil konumundan kurtulmasına destek vermek sanki daha adil gibi gösteriliyor. Biz eşit haklar savunucularının reddettiği ‘adalet-hakkaniyet’ anlayışı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güdümüyle kadınlar tarafından savunulur hale getiriliyor.”

 

Eşit değilsiniz dedikçe...

Mor Çatı Gönüllüsü Selime Büyükgöze ise “Bundan sonra bir kadın, başvurduğu işe kadın olduğu için alınmadığında, bir erkek ona çalıştığı işin kadınlara uygun olmadığını söylediğinde, bu nedenle duygusal, ekonomik ve psikolojik şiddete uğradığında bunun sorumlusu Erdoğan’dır. Erdoğan ve AKP hükümeti söylem, yasa ve uygulamalarıyla hep kadın düşmanı olduğunu gösterdi. Kadınları güçsüzleştiren, kadının varlığını sadece aileye bağlı hale getirecek politikalar ürettiler. Erdoğan’ın annelik vurgusu da aile politikalarının bir parçası. ”

 

Çocuklarım için...

İşe giderken boşandığı eşinin kezzap, tuz ruhu ve tinerle  karışımla saldırdığı 34 yaşındaki Fatma Elalmış, aylar sonra yoğun bakımdan çıktı. Elalmış, “Yaralarım nedeniyle çok büyük acılar çekiyordum. Doktorlarıma ötanazi yapmalarını söyledim. Doktorlarım ‘ama çocukların var’ deyince ‘evet çocuklarım var’ diye düşündüm ve onlar için ölmekten vazgeçtim” diye konuştu. Eşi Kadir Kandemir 11 yıla mahkûm oldu.

 

Nefret suçu

CHP Parti Meclisi Üyesi ve hukukçu Şenal Sarıhan, “Kadınlar için cumhurbaşkanının biçtiği görev alanı; annelik ve ev ile sınırlı. ‘Kadınlar erkeklerle eşit olamaz, eşit olamayacağına göre bu eşitlik talebi de adaletsiz bir taleptir’ gibi dar bir bakış açısıyla bakıyor ve kadını eve mahkûm etmenin ideolojisini, propagandasını yapıyor. Erdoğan’a göre kadın eve dönecek, erkeğe hizmet edecek, çocuk yetiştirecek ve toplumsal yaşamda var olmayacak” dedi. Başkabanlık ve Aile Bakanlığı güdümü altında olduğuna dair söylentiler olması nedeniyle KADEM’in bir sivil toplum örgütü sayılamayacağını belirten Sarıhan, “KADEM, eşitlik mücadelesini ancak iktidarın bakış açısıyla örgütlerinden hiçbirinin toplantıda olmaması da dikkat çekicidir” dedi. l CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka Erdoğan’ın feminizme dair bilgisi olmadığını dile getirerek “Açıkça kadınlara karşı nefret suçu işliyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon