Erdoğan Madenciyi ‘eksik’ hatırladı

“İşçi alınsın” sloganı atan madencilere “Sloganik şeylerle sözümü kesmeyin” diyen Erdoğan, Zonguldak’ta referandumda ‘hayır’ çıkınca 1500 işçi alımı sözü verdi. Ancak bu da yetmiyor.

Yayınlanma: 07.06.2018 - 23:16
Abone Ol google-news

AKP seçimle birlikte Zonguldak’ı hatırladı. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) 9 yıldır işçi alınmazken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçim mitingi için 5 Haziran’da geldiği Zonguldak’ta kuruma bin 500 işçi alınacağını açıkladı. Ancak bu TTK’nın işçi açığını kapatmaya yetmeyecek.

Tarihindeki en az işçi ile en düşük üretimi yapan TTK, şu anda üretim düşüklüğü nedeniyle bölgedeki santrallerin, demir-çelik fabrikalarının kömür taleplerini bile karşılayamıyor. Santral ve fabrikalar ithal kömürle çalışıyor. Üretim düşüklüğünün en önemli nedeni ise işçi açıkları. 5 milyon ton üretim kapasitesi bulunan TTK işçi açığı nedeniyle geçen yıl 823 bin ton üretim yapabildi. Zonguldak’ta 1.5 milyar ton rezerv bulunuyor.

Yıllardır TTK’ya işçi alınmasını isteyen Genel Maden İşçileri Sendikası’ndan (GMİS) alınan bilgiye göre, kuruma en son 2009 yılında 3 bin işçi alındı. 14 bin norm kadrosu bulunan kurumda şu anda 7 bin 450 işçi var. Bir yandan da emeklilikleri gelen işçiler emekli oluyor. TTK’nın toplam işçi açığı 6 bin 550’ye ulaşmış durumda.

Yerli kömür önemli

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “Yeterli mi tabiki yeterli değil. Ancak hükümetin TTK’ya bakış açısının değiştiğini görmüş olduk. Bin 500 kişi alınacak. Üretimi artırırsak işçi talebini yeniden dile getireceğiz” dedi. Demirci, üretim düşük olduğu için fabrikaların kömür taleplerinin karşılanamadığına işaret ederek, “Kardemir, Eren Enerji bizden kömür istiyor. ÇATES kömür istiyor. Ereğli Demir Çelik kömür istiyor. Malesef üretim az olduğu için karşılayamıyoruz. Bu da işçi açıklarından kaynaklanıyor” diye konuştu. Demirci, cari açığın kapatılması için yerli kömüre önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler