'Erdoğan Suriye rüyasından uyandı'

Başbakan Erdoğan'ın İran ziyareti ekonomik bir gündemle başlasa da, İranlı bir dizi yetkiliden gelen açıklama ve siyasi gözlemcilerin yorumları ziyaretin, Suriye kriziyle bozulan ilişkileri onarma amacını taşıdığı noktasında birleşiyor.

Yayınlanma: 29.01.2014 - 22:49
Abone Ol google-news

İran’ı ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü. Başkent Tahran’da Sadabad Sarayı’nda Ruhani ile öğle yemeğinde bir araya gelen Erdoğan, görüşmenin uzun sürmesinden ötürü Dışişleri Bakanlığı Araştırmalar Merkezi’ndeki konuşmasını iptal etti. Erdoğan daha önce de Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile görüştü.

Başbakan ve Cihangiri görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğini vurgulayarak, imzalanan ekonomik anlaşmalara değindiler. Cihangiri, gaz ihracatıyla ilgili olarak anlaşmaya varıldığını, iki ülke arasında tercihli ticaret anlaşması da imzalandığını duyurdu.

Erdoğan da İran’dan başta ham petrol olmak üzere doğalgaz alınabileceğini, yüksek düzeyli bir işbirliği anlaşmasının da Ruhani’nin Türkiye ziyaretinde imzalanabileceğini söyledi.

Başbakan’ın ziyareti sırasında İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in Devrim Muhafızları Kurulu nezdindeki temsilci vekili Abdullah Hacı Sadeki’den dikkat çeken bir açıklama geldi.

Sadeki, “Erdoğan, Siyonist rejimin elinde bir kuklaya dönüştü, ancak yakın zamanda rüyadan uyandı” diye konuştu.

Erdoğan’ın Suriye’de üstlendiği rol konusundaki “üzüntüsünü” dile getiren Sadeki, “Erdoğan, Suriye krizinde daha çok, Siyonist rejimin komplolarının hizmetinde bir kukla gibi hareket etti” dedi.

İslami Şûra Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sekreteri Muhammed Hasan Aseferi de açıklamasında, “Türkiye bugün Suriye krizinin savaş ve terör örgütleri yoluyla çözümlenemeyeceği kanaatine varmış durumda. Buna göre, Erdoğan’ın İran ziyaretinin bu krizin görüşme yoluyla çözülmesine yardımcı olabileceğini temenni ediyoruz” dedi

Şûra Meclisi Milli Güvenlik Komisyonu Başkanvekili Mansur Hakikatpur da Erdoğan’ın “Suriye krizinde bir nevi inziva ve dışlanmışlık duygusu ile karşılaştığını, bu yüzden yeni bir onarıma ihtiyaç duyulduğunu, İran ziyaretinin Türkiye’ye eski haline geri dönme ve bazı yanlış hareketlerden el çekme konusunda yardımcı olacağını” belirtti.

Şûra Meclisi Melayir Milletvekili Ahmed Aryainejad Hamedan da ziyareti değerlendirerek, “Bu ziyaret, Türkiye’nin İran’a yakın olma yönündeki çabası ve Suriye’ye karşı uyguladığı politikayı değiştirdiğinin bir işareti olabilir” dedi.

İslami Şûra Meclisi Milli Güvenlik Komisyonu üyesi Muhamed Salih Cokar ise ABD’nin Ankara yönetimini devirmeye çalıştığını iddia etti.

Cokar, “Bu bölgede istikrarsızlığı körükler. Türkiye’de İslamcı bir kesimin iktidar olduğunu, bu nedenle İran ve Türkiye’nin birlik olabileceğini ve İran’ın Türkiye’yi desteklemeyi gündemine alabileceğini” belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler