Erdoğan'dan 'aklayın' uyarısı

TBMM Soruşturma Komisyonu’nun Yüce Divan oylamasını 5 Ocak’a ertelediği toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da devreye girdiği öğrenildi. Dışişleri Konutu’nda 4 eski bakan ve bazı komisyon üyeleriyle görüşerek ‘aklama’ yönünde karar çıkmasını isteyen Erdoğan’ın, bu görüşünü Başbakan Davutoğlu’na da ilettiği belirtildi.

Yayınlanma: 30.12.2014 - 21:27
Abone Ol google-news

TBMM Soruşturma Komisyonu’nun Yüce Divan oylamasını 5 Ocak’a ertelediği toplantı öncesinde aklama yönünde karar çıkmasını isteyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 4 eski bakan ve bazı komisyon üyeleriyle görüştüğü öğrenildi.

Aynı saatlerde AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve Komisyon Başkanı Hakkı Köylü ile görüşen Davutoğlu’nun, komisyondan Yüce Divan yönünde karar çıkması eğilimi nedeniyle toplantının ertelenmesini istediği belirtildi. AKP kulislerinde, Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki görüş ayrılığının giderildiği, komisyonda bakanları aklama yönünde karar çıkacağı, ancak TBMM Genel Kurulu’ndaki gizli oylamadan çıkacak sonucun riskli olduğu değerlendirmeleri yapılıyor.

Davutoğlu’nun “Kendiniz Yüce Divan’ı isteyin” dediği belirtilen bakanların, böyle bir açıklama yapmak yerine komisyona mal varlıklarıyla ilgili ek bilgi ve belge göndermesi de dikkat çekti.

TBMM Soruşturma Komisyonu’nun, Erdoğan Bayraktar dışında 3 eski bakanın Yüce Divan oylamasını 5 Ocak’a ertelediği tartışmalı toplantı öncesinde yaşanan görüşme trafiğinde yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Başbakan Davutoğlu’nun 22 Aralık’ta yapılan toplantıdan bir gün önce 4 eski bakanla görüştüğü, bakanlara “Yüce Divan’ı kendiniz isteyin, bu yönde açıklamada bulunun” dediği kulislere yansımıştı. Bu görüşmenin ardından Davutoğlu’nun Komisyon Başkanı Hakkı Köylü ve AKP grup yöneticilerine “Vicdanınıza göre oy kullanın” mesajını verdiği kaydedilmişti.

 

Davutoğlu, tünelle Erdoğan’ın yanına gitti

Ancak bu durum toplantının yapıldığı 22 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesiyle değişti. Toplantı öncesinde Erdoğan, 4 bakan zve bazı komisyon üyeleriyle ikamet ettiği Dışişleri Konutu’nda bir araya geldi. Kulislere yansıyan bilgilere göre, bakanların Yüce Divan’a gönderilmesini istemeyen Erdoğan, bu düşüncesini Başbakan Davutoğlu’na iletti.

Davutoğlu’nun Başbakanlık Konutu’nu Dışişleri Konutu’na bağlayan tünelden Erdoğan’ın yanına giderek bir görüşme gerçekleştirdiği kaydedildi. Davutoğlu, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve Hakkı Köylü’yü de Başbakanlık Konutu’na çağırarak son durumla ilgili bilgi aldı. Bu görüşmenin ardından komisyonun Yüce Divan oylamasının 5 Ocak’a ertelenmesi kararı çıktı.

 

Bakanlar, açıklama yerine ek bilgi gönderdi

Davutoğlu’nun “Yüce Divan’ı kendiniz isteyin, bu yönde açıklamada bulunun” dediği 4 bakandan 3’ü Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış’ın böyle bir açıklama yapmak yerine tam tersi komisyona mal varlıklarının orantısız olmadığını ispatlayabilmek için bilirkişi raporuna itirazın yanı sıra 26 Aralık’ta ek bilgi ve belge göndermesi dikkat çekti.

 

AKP’liler inceleyememiş

Komisyonun Yüce Divan oylamasının ertelendiği toplantıda, AKP’li üyeler, bilirkişi raporunu partinin il kongreleri nedeniyle inceleyemedikleri, bakanların da itirazları dikkate alınarak oylamanın 5 Ocak’ta yapılmasını istediler. Egemen Bağış’ın bilirkişi raporuna yaptığı itiraz tartışma yaratırken, bilirkişi Ali Demir, Bağış’ın itirazında yer alan unsurların daha önce hazırladığı rapordaki “orantısızlık” saptamasını azaltacak değil, artıracak nitelikte olduğunu belirtti.

 

Davutoğlu ile mutabakat sağlandı

AKP kulislerinde, Erdoğan ile Davutoğlu arasında Yüce Divan konusunda yaşanan görüş ayrılığının giderildiği, TBMM Soruşturma Komisyonu’nun 5 Ocak’ta yapacağı oylamada aklama yönünde karar çıkacağı, ancak Komisyon Başkanı Hakkı Köylü’nün farklı düşündüğü, oylamada çekimser kalabileceği belirtiliyor.

Erdoğan’ın aklama yönünde karar çıkması konusunda parti yönetimini de uyardığı konuşuluyor. Ancak komisyondan aklama yönünde karar çıksa bile TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin vereceği “Yüce Divan’a sevk” önergesinin gizli oylanması nedeniyle AKP içinde çok sayıda fire olacağı dile getiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler