Erkek egemen medyayı mosmor edecekler

Kadınların mücadelesini görünür kılmaya çalışan Mor Dayanışma gazetesi üç ayda bir bayilerde olacak.

Yayınlanma: 27.03.2017 - 22:58
Abone Ol google-news

Mor Dayanışma aktivistleri, kadınların mücadelesini görünür kılmak için Mor Dayanışma gazetesi çıkarıyor. Geçen ay okurlarıyla buluşan gazetenin, dört sayfalık ilk sayısının manşetinde, “İlle de Hayır! Kadın gibi Hayır” başlığı yer aldı. Sekiz kişilik bir ekip tarafından üç aylık periyotlarla çıkarılacak olan gazetede, kadınlar, kendi gündemlerini oluşturacak, cesurca yazacak. Gazetenin en önemli farkı, erkek egemen medyaya karşı cinsiyetçilikten arındırılmış bir yol izleyecek olması. Aktivistlerin okurlara bir de müjdesi var. Mayıs ayında, sayfa sayılarını arttırmaya hazırlanıyorlar.

OHAL mağdurları

Perihan Koca, Zihinsel Engelliler Öğretmeni olarak görev yapıyordu. Son çıkarılan KHK ile meslekten ihraç edildi. Öğrenciliğinden beri kadın hareketinde aktif. Tacize ve şiddete karşı mücadele eden Kampus Cadıları’nın kuruluşunda vardı. Bu yaz harekete katılan Mor Dayanışma’nın kuruluşunda da yer aldı. Koca, gazeteyi şu sözlerle anlatıyor: “Gazetemiz kadınların tüm sorunlarını kapsayacak. İlk sayımızda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, referandum ve kadınlar için hayati önem taşıyan laiklikle ilgili yazılarla çıktık. Kadınları 8 Mart’ta alanlara davet ettik. Gazetemiz, dört sayfa, 10 bin basıldı. Dağıtımını ise ücretsiz olarak sokaklarda, merdivenaltı atölyelerde, pazarlarda arkadaşlarımızla beraber yaptık. Kadın mücadelesine destek olan bir gazeteyi parayla satmayı hiç düşünmedik.”

‘Dayanışmayla büyüyoruz’

Yükselen bir kadın mücadelesi olduğuna dikkat çeken Koca, “Bu yükselişi karşılayabilecek kaynaklara, kadınların kendi kaleminden yazdığı hikâyelere ihtiyacımız var. Erkek dünyasında kadınlar, kitap, dergi, makale okumaktan vazgeçti. Bir çaresizlik sürecine kapıldı. Gazetemizi bunların farkında olarak çıkardık. Gazetemizle tüm kadınlara ulaşmayı hedefliyoruz” diyor. Sayfa sayısı arttığında kadın haberlerine de yer vereceklerini dile getiren Koca, şöyle devam ediyor: “Mor Dayanışma’nın bloğu kurulma aşamasında. Kadın muhabirlerin haberlerini yayımlayacağımız bir program düşünüyoruz. Gazete çıktıktan sonra ülkenin dört bir yanından mesajlar aldık. Kadınlar, ‘Sizinle çalışmak istiyoruz’ diyorlar. Akademisyenler, ‘Size yazılar göndermek istiyoruz’ diyorlar. Dayanışmayla büyüyoruz...”

 

‘Her kesime ulaşmaya çalıştık’

Cemre Yılmaz, Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak görev yapıyordu. OHAL’ de açığa alındı. Uzun yıllardır kadın mücadelesinin içinde yer alan Yılmaz, gazete dağıtımları sırasında yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Her kesime ulaştırmaya çalıştık. Dayanışma ağını ördük. Pazardayken gazetemizi verdiğimiz kadınlar katlayıp poşetlerine koydular. Sokaklarda alıp ceplerine koydular. Bu durum çok hoşumuza gitti.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler