Ermenilere 'cinsel istismar' iddiası doğrulanmadı

Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık İnsan Ticaretiyle Mücadele raporundaki Ermenistan'ın Türkiye ile ilgili iddialarını, Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Temsilciliği doğrulamadı.

Yayınlanma: 20.06.2009 - 10:49
Abone Ol google-news

Amerika'nın Sesi Radyosu'nun (VOA) haberine göre, Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık İnsan Ticaretiyle Mücadele raporundaki Ermenistan'ın Türkiye ile ilgili iddialarını, Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Temsilciliği doğrulamadı.

Raporda Ermeni sivil toplum örgütlerinin ve Ermenistan hükümetinin, Ermeni kadınların Türkiye'ye cinsel istismar amaçlı kaçırıldığı iddiası yer alıyordu. VOA Ankara temsilcisi Elif Özmenek ile konuşan Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Temsilciliği Dış İlişkiler Basın Sorumlusu Selin Arslan ellerinde Ermeni iddialarını destekleyecek hiçbir verinin olmadığını açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın geçen hafta yayımladığı İnsan Ticaretiyle Mücadele 2009 raporunda 175 ülkenin yanı sıra Türkiye de değerlendiriliyordu. Sözkonusu rapor, ABD tarafından 2001 yılından bu yana Amerikan büyükelçilikleri, uluslararası kuruluşlar ve diğer sivil toplum kuruluşları tarafından sağlanan bilgilerle hazırlanıyor. Bu seneki raporda Türkiye ile dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı. Ermeni sivil toplum örgütleri ve Ermenistan hükümeti, Ermeni kadınların Türkiye'ye cinsel istismar amaçlı kaçırıldığı iddia etti. Bu iddiayı ise Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Temsilciği reddetti.

VOA'e konuşan Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Temsilciği Dış İlişkiler Basın Sorumlusu Selin Arslan, "Türk yasa uygulayıcıları tarafından hazırlanan insan ticareti grafiklerine bakıldığı zaman Ermeni mağdurlara rastlamadık. Uluslararası Göç Örgütü olarak bizim tarafımızdan da yardım gören Ermeni vatandaşı yok" dedi. Türkiye'de insan ticareti mağdurlarının tespitinin kolluk kuvvetleri tarafından yapıldığını belirten Arslan, mağdurların gönüllü olduğu takdirde Uluslararası Göç Örgütü'nün devreye girdiğini vurguladı. Arslan, Türkiye'de kolluk kuvvetleri tarafından yapılan tespitte olmadığı için Uluslararası Göç Örgütü'nün kayıtlarında da Ermenistan vatandaşı mağdur olmadığını ifade etti.

"Mağdur tespiti yapan Türk kolluk kuvvetlerinin Ermeni vatandaşlara negatif bir ayrımcılık yapması söz konusu mu?" sorusu üzerine ise Selin Arslan konuya açıklık getirdi. Arslan, mağdur tespitinde kişilerin önce bir yerde tutulduğunu; yani mağdur tespitinde kimlik veya pasaport bilgilerinden önce durumlarından dolayı mağdur statüsünü aldıklarının altını çizdi. Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Temsilciliği Dış İlişkiler Basın Sorumlusu "Eğer bu aşamada Türk kolluk kuvvetleri tarafından Ermeni mağdur tespit edilseydi biz bunu görürdük" dedi. "Bir iddianın doğru olduğunu söyleyebilmemiz için onun önümüzde bir gerçek olarak durması gerekir" diyen Arslan, ellerinde şu ana kadar konuya ilişkin hiçbir istatistiğin veya bilginin geçmediğinin tekrar altını çizdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler