'Esad üzerindeki baskıyı önemli ölçüde artırdı'

New York Times, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Suriye'ye güvenimiz kalmadı" yönündeki açıklamasını, Türkiye'den geldiği için "özellikle ağır" olarak değerlendirdiği haberinde, "Sayın Gül'ün sözleri ayrıca, Sayın Esad üzerindeki baskıyı önemli ölçüde artırdı" yorumunu da yaptı.

'Esad üzerindeki baskıyı önemli ölçüde artırdı'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.08.2011 - 08:58

New York Times gazetesi, "Türk Lideri, Esad'a Güvenini Kaybettiğini Söylüyor" başlığını kullandığı haberinde Suriye rejiminin şiddeti sonlandırmasını sağlamak için aylarca yapılan çabaların ardından Cumhurbaşkanı Gül'ün, Şam'daki yönetimine güvenini kaybettiğini söylediğini ancak, Devlet Başkanı Beşar Esad'ı iktidarı bırakması çağrısında bulunmadığını kaydetti.

Abdullah Gül'ün, Türkiye'nin Suriye halkının yanında olduğu yönündeki sözlerine de yer verildiği haberde, "Açıklamalar, son yıllarda Suriye'de çok büyük diplomatik çabaları yapmış ve mevcut krizde arabuluculuk yapmaya çalışmış olan Türkiye'den geldiği için özellikle ağır idi. Sayın Gül'ün sözleri ayrıca Sayın Esad üzerindeki baskıyı önemli ölçüde artırdı" değerlendirmesi yapıldı.

'Türkiye'de artan alarm tonu'

ABD'li gazete, Arap Birliği'nin Genel Sekreteri Nabil El-Araby'yi Şam'a göndererek Esad rejimine önerilerde bulunacağının açıklandığına dikkat çekerek, "Türkiye ve Arap dünyasında artan alarm tonu, onların, Suriye'nin istikrarının bölge için esas olduğu görüşlerini yansıyor ve orada barışçıl iktidar transferi arzularına vurgu yapıyor" görüşünü dile getirdi.

Suriye'nin komşularının aynı zamanda, Esad rejiminin düşmesi halinde mezhepli ve etnik güç mücadelelerinin yayılabilecek etkilerinden de kaygılandıklarını belirten gazete, Suriye'deki Sünni çoğunluğun Alevi azınlık tarafından yönetildiğine işaret ettikten sonra "Ve Türkiye gibi, Suriye'nin de memnun olmayan bir Kürt azınlığı vardır" dedi. NYT şu yorumu da yaptı: "Türk Cumhurbaşkanı Sayın Gül'ün açıklamasının duygusal tonu, hükümetinin hayal kırıklığının bir göstergesi gibi görünüyor. Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son sekiz yılda 60 defa Suriye'yi ziyaret etti ve Sayın Esad'tan protestocuları dinlemesini ısrarla istedi. Mayıs ayında da Sayın Davutoğlu, Suriye'de 'şok terapi' tarzındaki radikal değişiklikler çağrısında bulunmuştu."

'Türkler ABD'nin çıkarlarına hizmet ediyor'

NYT; Esad'ın şimdiye kadar attığı bazı adımların, Türkiye tarafından da yeterli görünmediğini belirttiği haberinde Suriye Parlamentosu üyesi Halit Aboud'un, bir mülakat sırasında Türkiye'ye yönelttiği eleştirilere de yer verdi. Habere göre, Aboud, mülakatında, "Türklerin, ABD'nin çıkarlarına hizmet ettiklerini ve Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ülkesinin Amerika destekli ordusuna karşı koymaktan korktuğu"nu iddia etti. Aboud ayrıca, Suriye'nin, Türkiye ile olan ilişkinin anlamını küçümseyerek, "Türkiye ile ilişkimiz yenidir. İran ile ilişkimiz gibi stratejik değil" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler