Eşitlik olmadan adalet olmaz

Kadın örgütleri, Pippa Bacca'nın öldürüldüğü yerden Adalet Yürüyüşü'ne katıldı

Yayınlanma: 07.07.2017 - 06:28
Abone Ol google-news

Türkiye’nin dört bir yanından 78 kadın örgütü, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüşü’ne destek verdi. Barış aktivisti ve sanatçı Pippa Bacca’nın 2008’de katlediğildiği Gebze’den yürüyüşe katılan kadınlar, “Eşitlik olmadan adalet olmaz” dövizleriyle yürüdü.

Birlikte yürüdüğümüz kadınlardan HDP Sarıyer Eş Başkanı Aynur Hacaloğlu, “CHP’nin kitlesinin ilk defa alana inmesi ve sokakla tanışması çok önemli. Bunun daha kapsamlı bir hale dönüşmesini istiyoruz. Siyaset sadece Meclis’te yapılmaz. Zaten Meclis şu an işlevsiz. Sözümüzü söyleyeceğimiz her alan kapatılmış durumda” diyor. Katılımcılardan Gönül Gölbaş ise “Yürüyüşe buradan başlamamızın nedeni ise, erkek zihniyetinin, Pippa’nın barış yürüyüşüne burada saldırıda bulunması. Bunu asla kabul etmedik ve etmeyeceğiz” diyor. HDP üyesi Gölbaşı, CHP’ye küçük bir eleştiride bulunarak, “Adalet herkes için olmalıydı. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ için de bu yürüyüşler yapılmalıydı. Onlar tutuklanırken de bu söylediklerimizi söyledik. Şimdi de buradayız ve yapılacak her demokratik yürüyüşün yanındayız” diyor. Yan yana yürüdüğümüz bir kadın ise, “Tek kelime ile özgürlük için yürüyorum. Adalet özgürlüğü getirecek” diyor.

İmece Ev İşçileri Sendikası aktivistlerindan Sevda Özer de, “Hukuku sorgulayabileceğimiz bir durum bile kalmadı ortada. Hukuk, kimin işine nasıl geliyorsa bu şekilde işliyor” diyor. Ev işçilerinin “işçiliğinin tanınmasını” talep eden Özer, “Yıllardır bunun için mücadele ettiğimiz halde bir sonuç alamazken, kadın cinayetleri sanıkları kravat taktı diye iyi hal indirimi alıyor” diyor. Özer, kadın iradesinin yürüyüşe katılmasını çok anlamlı olduğunu söyleyerek, toplumsal muhalefet bileşenlerinin bir aradalığını sürdürmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ediyor.

Halkevi üyesi kadınlardan Rüya Kurtuluş ise, “Biz ‘Eşitlik olmadan adalet olmaz’ diyoruz. Onlar ‘Fıtratında kadınla erkek eşit değildir’ diyor. ‘Erkekler kendi içinde kadınlar kendi içinde eşittir’ diyor. AKP, bu anlayışın siyasetini üretiyor. Buna karşı çıkmak için buradayız” ifadeleriyle kadın erkek eşitliği sağlanmadan adaletin sağlanamayacağını düşündüğünü yineliyor.

SADECE BARIŞ

Mor başörtüsüyle yürüyen yetmişli yaşlarındaki Hanife Bayar, “Halkları ayrıştırmayın. Sadece barış istiyoruz” diyor. Sıcak havada yorulmadan yürüyenlerden ellili yaşlarındaki Melahat Anlı da “Erkek egemen adalet arayışına karşı da bir güç kuruyoruz” diye konuşuyor. Gazeteci Güneş Ünsal da herkesin adalet talebi olduğunu vurgulayarak şunları söylüyor: “Burada çizilen, aslında çok da erkek adalet sistemin dışında bir çerçeve değil. Biz buradayız ve ‘Bizi de katacaksın bunun içine’ diyoruz. ‘Bizi görmezden gelerek bir yere varamazsın’ diyoruz.”

BAŞARACAĞIZ

HDP Grup Başkanı Filiz Kerestecioğlu, “Birçok kazanım elde ettik bu ülkede. O kazanımlara en ufak bir müdahale olduğunda, kendi kazandığımız hakları gasp ettirmemek için sokaklara çıkabiliyoruz. Yürüyüşe, Pippa Bacca’nın; yani barış isteyen bir İtalyan kadının tecavüze uğrayıp öldürüldüğü yerden başladık. Yasemin Çakal’ın tahliye olması mutluluğunu yaşadığımız gibi özgürlüğünden mahrum bırakılan diğer tutuklular için de bunu yaşayacağımızı, daha demokratik bir ülkeyi hak ettiğimizi ve tüm bunları birlikte başaracağımızı biliyoruz” diye konuşuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler