Esnaf, her şey dahil sisteminden memnun değil

Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinin bulunduğu Muğla'da esnaf, otellerde uygulanan her şey dahil sistemi nedeniyle istedikleri kadar gelir elde edememekten yakınıyor.

Yayınlanma: 18.12.2011 - 11:04
Abone Ol google-news

Yabancı ziyaretçi sayısı 3 milyonu aşan Muğla'da esnaf, turist sayısının artmasına rağmen aynı oranda gelir elde edemediklerinden dert yandı. Bu durumu otellerde uygulanan her şey dahil sistemine bağlayan esnaf temsilcileri, bu uygulamanın bir an önce terk edilmesini istedi.

Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, dünyadaki ekonomik kriz, her şey dahil sistemi ve iş yeri sayısının fazla olması nedeniyle turist sayısı artsa dahi esnaf ve sanatkarın para kazanabilmesinin mümkün olmayacağını iddia etti.

Her şey dahil sistemiyle tatil yapan turistlerin bütün ihtiyaçlarını ekstra para ödemeden otelde karşılayabildiğini hatırlatan Ayyıldız, birçok turistin otelden ayrılmadan tatilini tamamladığını söyledi.

Bu durumun Muğla'nın bütün ilçeleri için geçerli olduğuna işaret eden Ayyıldız, ''Esnafın para kazanabilmesi için her şey dahil sisteminin mutlaka kaldırılması gerekiyor. Bu sistem yokken turist para harcıyordu, esnafımız da para kazanıyordu. Her şey dahil sistemi geldiğinden beri kimse otelinden dışarı çıkmamaya başladı. Muğla'ya bu yıl 3 milyon turist geldi ama bunların 500 bini dışarı çıkıp dolaştı. Bu kadar fazla iş yerine 500 bin turistin yeterli olması mümkün değil'' dedi.

Sezonda bazı otellerin her şey dahil ile gelen turistlerin fazla tüketimini önleyebilmek ilginç yöntemler denediğini belirten Ayyıldız, otellerin otobüs kiraladığını ve turistlerin servislerle ücretsiz olarak şehir merkezine götürülerek gezdirildiğini ifade etti. Ayyıldız, ''Buna rağmen turistlerin çoğu otellerden uzaklaşmadı, çarşıya inmedi çünkü paraları yok'' diye konuştu.

Her şey dahile kızarak kiraladıkları otel kar etti

Yıllardır karşı çıktığı her şey dahil sisteminin kaldırılması için mücadele ettiğini ifade eden Ayyıldız, her şey dahil kaldırılsa da otellerin kar edebileceğini ispatlamak için konfederasyonlarına ait Marmaris'in İçmeler beldesindeki Union Palace adlı oteli kiraladıkları belirtti.

Ayyıldız, şöyle devam etti: ''Biz de elimizi taşın altına sokarak her şey dahil sistemi olmadan da para kazanılabiliyor mu görelim istedik. Oteli turizm sezonu başladıktan sonra almamıza rağmen, biliyorsunuz turizmde yataklar bir yıl önceden satılır, tur operatörleriyle anlaşma yapmamamıza rağmen, geçen sezon zarar etmedik, kar ettik. Önümüzdeki sezon bu paranın 3 katını kazanacağımızın garantisini veriyorum. Her şey dahil sistemiyle 10 liraya, 15 liraya yatağı satmıyorum. 100-120 liranın altında yatak satmıyoruz. Bu ücreti ödeyen kalır. Ben gittiğimde Avrupalı bu parayı nasıl alıyorsa benim memleketime gelen de bu parayı ödemek zorunda. Yoksa bizim yaptığımız turizmcilik değil, kendi kendimizi batırmaya çalışmak olur.''

'Esnafın da sorumluluğu var'

Turizm sektörü temsilcileri ise her şey dahil sisteminin turistin talebinden kaynaklandığına işaret etti. Turizmciler, turistlerin otelden dışarı çıkarak alışveriş yapmamasında her şey dahil sistemi kadar esnafın turistlere yaklaşımının da etkili olduğunu kaydetti. Turistlerin şikayetçi olduğu konuların başında alışverişe zorlanma ve rahatsız edilmenin geldiğini belirten turizmciler, esnafın da otelciler kadar üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler