Esnafın 'Big Brother'ı

Önce seyyar POS makineleri, ardından tüm yazarkasalar yeni nesil araçlarla değiştirilecek. Maliye, tıpkı 1984 romanındaki 'Büyük Ağabey' gibi herkesin her ekonomik adımını izlemeye başlayacak.'Ya bu bilgiler rakiplerin eline geçerse' diye soran CHP'li Umut Oran, araç satışının kime yarayacağını soruyor.

Yayınlanma: 21.05.2013 - 10:14
Abone Ol google-news

Seyyar EFT-POS cihazları ile yazarkasaların yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ile değişimi temmuzda başlıyor. Maliye Bakanlığı, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla tüm mükelleflerin ekonomik faaliyetlerini anlık izleyebilecek. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “Her firmanın o an ne kadarlık satış yaptığı eşzamanlı olarak Maliye tarafından görülecek. Yani bir anlamda Maliye de artık ‘Big Brother’ olacak” diyerek bu bilgilerin güvenliği sağlanamazsa haksız rekabetin ortaya çıkacağına dikkat çekti.

CHP’li Oran, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, 2 milyon 200 bin yazarkasanın yeni nesil kasalarla değiştirileceği, yazarkasa ve POS cihazlarının birleştirileceği bilgisinin doğru olup olmadığını sordu.
Şimşek yanıtında, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların temel olarak EFT-POS özelliği olanlar ile basit/bilgisayar bağlantılı cihazlar olarak iki gruba ayrıldıklarına dikkat çekti. Cevaba göre seyyar POS kullananlarla yol kenarı otopark hizmeti verenler birinci grupta yer alacak ve zorunlu uygulama 1 Temmuz’da başlayacak. Diğer mükellefler için uygulama ise 1 Ocak 2016’da başlayacak. Bu yolla yaklaşık 1.5 milyon cihaz değiştirilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara erişim sağlayacak. Mükelleflerle ilgili mali bilgileri anlık veya dönemsel olarak alabilecek. Bu bilgilerin yetkisiz kişilerin eline geçmemesi için gereken önlemler alınacak. Yeni nesil cihazların mali hafızaları en az 10 yıllık veriyi tutabilecek. Kapasiteleri dolunca içindeki veriyi en az 5 yıl saklayabilecek. Şimşek, firmaların yeni cihazları nereden temin edecekleri konusunda bir sınırlama bulunmadığını söyledi.

CHP’li Umut Oran, cihazların hem değişim maliyetine hem de veri güvenliğine dikkat çekerek “Hesaplamalarıma göre 1.5 milyar dolara yakın bir maliyet ortaya çıkacak” dedi. Oran, POS ve yazarkasayı birleştiren cihazı üreten tek firmanın MT Bilgi Teknolojileri ve Dış Ticaret AŞ olduğunu, KDV hariç 590 dolara satılacağı belirtilen cihazı üreten bu firma lehine toplamda 1 milyar 298 milyon dolarlık haksız rekabet oluşacağı bilgisine dayalı sorusuna ise yanıt verilmediğine dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler