Et fiyatı ithalatla 4-5 TL düşecek

İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz, istenen düzeyde olmasa da 2-2.5 TL gerileyen karkas et fiyatının ithalatın başlaması ile 11.5 - 12 TL'ye kadar gerileyeceğini söyledi.

Yayınlanma: 30.04.2010 - 06:15
Abone Ol google-news

Et sektöründe yaşanan gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayan İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz, kırmızı et fiyatlarının düşmesinde, ithal kelimesinin bile yeterli olduğunu, 18 TL'nin üzerinde fiyat bekleyen ve bunların arasında büyük oyuncuların da olduğu önemli bir kesimin ithalatın serbest bırakılması üzerine ellerindeki hayvanları kesime göndermeye başladıklarını vurguladı.

Kırmızı ette karkas fiyatın 18 TL olduğunda kesilecek hayvan bulunamadığını, ithalatın başlatılacağının açıklanması üzerine fiyatların aşağı gelmeye başladığını anımsatan Kopuz, "Fiyatların daha da aşağı gelmemesi için korkudan 2.5 TL noksan fiyat ile et satışlarına başladılar" dedi. İthalatın başlaması ile karkas et fiyatlarının 11.5 - 12 TL gibi bir rakama düşmesinin beklendiğini söyleyen Kopuz, marketlere ise bu fiyatın 4-5 TL yansımasını beklediklerini dile getirerek, "Marketlerde 25 TL'ye satılan bir kilo kıyma fiyatı ithalat başladığı zaman 4-5 TL daha geri gelerek 21-21.5 TL'ye kadar düşer" dedi.

İthalatın damızlık ve kesimlik olarak iki şekilde gelmesini istediklerinin altını çizen Kopuz, damızlık gelmesi halinde fiyat istikrarının 1-2 yıl daha sürmesinin sağlanabileceğini kaydetti.


Bakan Eker, İstanbul Ticaret Borsası'na davet edildi

Konuyla ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'i İstanbul Ticaret Borsası'na davet ettiklerini açıklayan Kopuz, kendisinden et fiyatlarının hem besici, hem üretici, hem de tüketicinin mağdur olmayacağı şekilde ayarlanması talebinde bulunacaklarını bildirdi. Kopuz, "Türkiye'de ırk ıslahı yapmamız lazım. Dışarıda yetişen hayvan 600 kilo kadar gelirken, burada yetişen hayvan 300 kiloya geliyor. Bir de kesim yaşının 2'nin altında olmaması gerekiyor. Hayvanların daha erken kesilmemesi talebini de dile getireceğiz" dedi.

İthalatın canlı hayvan olarak yapılması gerektiğini, kesik et olarak alınmaması gerektiğini vurgulayan Kopuz, "Kesik olarak alınırsa bufalo dahil, her türlü hayvan girer. Kimse cinsini anlayamaz" uyarısında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler