Ezilenlerin temsilcisiyiz

BDP’li vekiller HDP’ye geçti, bugün TBMM’de ilk kez resmi olarak HDP grup toplantısı yapılacak...

Yayınlanma: 28.04.2014 - 20:22
Abone Ol google-news

BDP’nin HDP’ye geçiş sürecinde milletvekilleri HDP’ye geçerek TBMM’de HDP grubunun kurulmasını sağlarken, HDP’ye geçiş haziran ayında yapılacak kurultaylarla tamamlanacak. HDP, 2015’teki genel seçimlere doğrudan parti olarak katılacak; BDP ise bölgede “demokratik özerklik konusunda” çalışmalar yapacak.

BDP’nin HDP çatısı altında siyaset yapması için dün ilk adım atıldı. BDP Meclis grubu milletvekilleri Ankara’da düzenlenen törenle HDP’ye geçti. BDP’den geçen milletvekilleriyle birlikte HDP’nin TBMM’de grubu da kurulurken, bugün parlamentoda ilk resmi HDP grup toplantısı da yapılacak.

Milletvekillerinin geçişiyle birlikte HDP’nin parlamentodaki sandalye sayısı 8’den 27’ye yükselirken, BDP’nin sandalye sayısı ise 2’ye düştü. Ağrı’da 1 Haziran’da tekrarlanacak yerel seçimler nedeniyle Sırrı Sakık HDP’ye geçmezken, Selahattin Demirtaş da 8 Haziran’da yapılacak kurultaya kadar BDP’de görev yapacak.

Demirtaş, BDP kurultayının ardından HDP’ye geçecek. Eşbaşkanlık görevini bırakmak istediğini dile getiren Demirtaş’ın HDP yönetiminde “eşbaşkan yardımcılığı” düzeyinde bir görev yapabileceği konuşuluyor.

 

BDP özerkliği çalışacak

 

HDP grup başkanvekilliği görevini de BDP’de bu görevi yürüten Pervin Buldan ile İdris Baluken yapacak. BDP ve HDP’de yapılacak kurultayların ardından BDP’nin HDP çatısı altına girmesi resmileşecek. BDP kendini feshetmeyecek ve bölgede “Demokratik Bölgeler Partisi” adı altında “demokratik özerklik” konusunda çalışmalar yapacak.

HDP’de 21 Haziran’da yapılacak kurultayla eş genel başkanlık görevini sürdüren Ertuğrul Kürkçü ve Sabahat Tuncel’in yerine yeni isimlerin seçilmesi bekleniyor.

 

HDP genel seçimlere doğrudan girecek

 

HDP’nin Türkiye genelinde yalnızca sola dönük değil tüm kesimlere yönelik siyaset yapılacağı belirtilirken, 2015 seçimlerine parti olarak gireceği de ifade ediliyor. BDP ve daha önce kapatılan DTP, mevcut seçim sistemindeki “yüzde 10 barajı” nedeniyle bağımsız adaylarla girdikleri genel seçimlere HDP çatısı altında bu kez doğrudan girmeyi hedefliyor.

 

Geçişi eleştiren Tan törene katılmadı

 

Törene BDP ve HDP’li milletvekillerinin yanı sıra BDP Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk de katıldı. Törene HDP’ye geçiş kararını eleştiren Altan Tan’ın katılmaması dikkat çekerken, Tan’ın yurtdışında olduğu gerekçesiyle törene gelemediği ifade edildi. Törene katılan milletvekillerine HDP rozeti takıldı.

 

‘Siyasete yeni bir strateji getiriyoruz’

 

Törende konuşan HDP Eşbaşkanı Tuncel, bu birleşmenin Türkiye siyasetine çok önemli katkılar sunacağını ifade etti. Tuncel, milletvekillerinin HDP’de işlerinin daha zor olacağını belirterek “Parlamentoda halkların sesi olmaya çalışan grubumuz şimdi daha güçlü bir süreci başlatmak üzere” dedi.

HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü de Kürt halkının kendi kaderini değiştirirken Türkiye’yi de değiştirmeye başladığını kaydetti. Kürkçü, “Biz sadece bir partiden ötekine geçmiyoruz. Aynı zamanda yeni bir stratejiyi Türkiye’ye taşıyoruz” dedi.

 

‘Hedefimiz ana muhalefet partisi olmak’

 

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, uzun yıllar önce başlayan demokratik birliğin başka bir aşamaya geçtiğine işaret etti. 2011 seçimlerinde demokraki ve özgürlük bloku olarak HDP’nin ilk çıkışının yapıldığını kaydeden Demirtaş, “Bizlere oy verenler Kürt’üz diye bize oy vermediler. Hep birlikte bir aradayız diye bize oy verdiler. Türkiye’nin bütün ezilenleri bir arada olmak zorundayız” dedi.

BDP’nin feshedilmeyeceğini kaydeden Demirtaş, bugünden itibaren HDP olarak çalışmaların süreceğini ifade etti. HDP’nin AKP ve CHP’nin korkulu rüyası haline geleceğini söyleyen Demirtaş, HDP’nin tek başına solda birlik partisi olmayacağını, İslamcı, Alevi, Türk, Kürt, Ermeni ve ezilen her kesimi temsil edeceğini söyledi.

2015 seçimlerine bu anlayışla yürüyeceklerini söyleyen Demirtaş, “Hedefimiz ana muhalefet partisi olmak. AKP-CHP ikileminde 90 yıldır tıpkı bir tenis topu gibi paylaştığı iktidar savaşına ‘dur’ diyeceğiz” diye konuştu.

 

‘Yerelde özerkliği güçlendireceğiz’

 

Törende konuşan Kışanak, tüm HDP’li milletvekillerini Diyarbakır’a beklediğini ifade etti. Kışanak, “Yerelde demokrasiyi, özerkliği güçlendireceğiz. Bu çalışmalarla HDP’ye güç ve destek veriyoruz” dedi. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Türk de siyasi yasaklı olduğu için HDP’ye geçemediğini belirterek “Bugün onurla, gururla üyesi olmak istediğimiz partiye giremiyoruz” dedi.

Kışanak’ın HDP’lileri Diyarbakır’a davet ettiğini anımsatan Türk, “Diyarbakır’a itirazım yok. Kürdistan’ın başkenti, önemli bir kent. Mardin de Mezopotamya’nın başkenti. Ben de yoldaşlarımı Mardin’de görmek istiyorum” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler