Fakir-zengin ayrımı

Hükümet, son olarak 2011 yılında çıkardığı bedelli askerlik uygulamasını, genel seçime giderken bir kez daha hayata geçiriyor.

Yayınlanma: 03.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

1 Ocak 2015 tarihi itibarıyla 28 yaşından gün almış olanlar, 18 bin TL karşılığında bir tek gün bile silah altına alınmadan askerliğini yapmış sayılacak. 28 yaş kriterine Türkiye’de toplam 531 bin kişinin girdiği belirtildi. Buna göre, bedelli askerlik kapsamına giren herkesin uygulamadan faydalanması durumunda 9.5 milyar TL’lik kaynak doğacak. Askeri kaynaklar, bedelli askerlik uygulamasının zengin - fakir ayrımı yarattığına dikkat çekti. Askeri kaynaklar, “Genelkurmay Başkanlığı, konuyla ilgili görüşlerini daha önce hükümetimize iletti. Bu  kararıdır. Kararı saygıyla karşılıyoruz” dediği bildirildi.

Türkiye’de 1987, 1992, 1999 ve 2011 yıllarında hayata geçen bedelli askerlik uygulaması için hükümet bir kez daha düğmeye bastı. bedelli askerlik düzenlemesinden 30 yaş üstündeki asker kaçakları 30 bin TL ödeyerek faydalandı. O dönemde 420 bin kişinin bu kapsamda olduğu belirtilirken uygulamadan ancak 70 bin kişi yararlandı. Uygulamadan 2 milyar 79 milyon 810 bin TL gelir elde edildi.

 

5’inci kez çıkarılacak

Türkiye’de 1980 sonrasında 4 kez bedelli askerlik uygulaması hayata geçirildi. 1987’de 198 bin kişinin yararlanması öngörülürken 18 bin 433 kişi faydalandı, 1992’de hak sahibi 243 bin kişiden, 35 bin 111 kişi, 1999’da hak sahibi 344 bin kişiden, 72 bin 290 kişi bedelli askerlik yaptı. Yeni bedelli uygulamasından faydalanabilecek kişi sayısının ise 531 bin kişi olduğu belirtiliyor. Bedelli askerlik için belirlenen 18 bin TL’nin peşin ödeneceği ve taksik yapılmayacağı belirtiliyor. Uygulamadan yararlanacak olanların 2011 yılında olduğu gibi silah altına alınmaması öngörülüyor. Genelkurmay Başkanlığı’nın, hükümete aktardığı görüşler şöyle:

* Bedelli askerlik uygulamalarında alınan sonuç, hep beklentilerin altında kaldı. 500 binin üzerinde ifade edilen başvuru beklentisi, maksimum 100-150 bin aralığında kalacak.

* Normal koşullarda yapanlar üzerinde moral-motivasyon açısından olumsuz etkisi yaratıyor.

* Maddi olanağı olmayanlar açısından “fakir-zengin” diye eşitsizlik yaratıyor.

* Alanında yetişmiş, uzman tabip ve mühendis gibi personel ihtiyacının karşılanmasını sekteye uğratıyor. Irak ve Suriye merkezli gelişmelerin yarattığı hassas ortam nedeniyle TSK’nin personel mevcudunu koruması şart.

 

Erdoğan'da 'olmaz' demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta, yaşanan bedelli askerlik tartışmaları üzerine, “Birileri çıkıp zaman zaman bu işi kaşıyorlar” diyerek konuyla ilgili beklentisi olanlara olumsuz mesaj vermişti. Erdoğan, şunları söylemişti: “… Birileri çıkıp zaman zaman bu işi kaşıyorlar. Bunlar doğru yaklaşım tarzı değil. Burada TSK’nin kanaatını bir kenara koymak da mümkün değil. Bu kanaat TSK’nin ihtiyacını değerlendirmeye alarak böyle bir karar verilir, uygulamaya koyar. Şu anda böyle bir kararı ne hükümet vermiştir ne TSK’nin bu konuda kesin bir kanaatı açıklanmıştır ne de bana kesin olarak yansıyan bir şey söz konusudur. Cumhurbaşkanı olarak ben de bu olayın artı ve eksilerini ilgili mercilerle değerlendirerek karar vermek zorundayım. Sırtımızda ağır bir küfe var.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler