Farklı coğrafyalardan on sanatçının ve İstanbul zanaatkârlarının buluşması

İstanbul Modern, farklı coğrafyalardan 10 sanatçıyı İstanbul’daki zanaatkârlarla birlikte üretim yapmak üzere buluşturdu. Zanaat ustalarıyla çalışmalar yapan sanatçıların yeni yapıtları, 23 Ağustos’a kadar “Misafirler: Sanatçılar ve Zanaatkârlar” adlı sergide görülebilecek.

Yayınlanma: 28.02.2020 - 02:00
Farklı coğrafyalardan on sanatçının ve İstanbul zanaatkârlarının buluşması
Abone Ol google-news

İstanbul Modern 2018 yılında, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle bir program başlattı; Uluslararası Misafir Sanatçı Programı. Program kapsamında Bakû’dan Londra’ya, Meksiko’dan Kopenhag’a on farklı coğrafyadan sanatçı, İstanbul’a gelerek şehrin zanaatkârlarıyla buluştu. Küratörlüğünü Öykü Özsoy ve Ümit Mesci’nin üstlendiği sergide; ahşap oymadan halı dokumaya, metal sıvamadan yorgancılığa kadar pek çok zanaatın ustasıyla bir araya gelen sanatçıların yeni ürettikleri eserler bulunuyor.

SANAT VE ZANAATIN BULUŞMASI

Eski Türk geleneklerinde zanaatkârlık, usta çırak ilişkisinin önemi üzerine kuruludur. Bir zanaatı öğrenmek için ustadan “el almak” gerekir. Sergi için üretim yapan sanatçılar da, İstanbul’un köklü zanaat kültürünü onlara el veren ustalardan öğreniyor. Program için büyük önem taşıyan zanaatkârlar arasında metal ustası Artin Aharon, metal sıvama ustası Lokman Çilingir, döşeme ustası Abdullah Doğan, heykeltıraş Betina Hobeş, ebru ustası Nesime Kantar, yorgancı Abdullah Karahan, nakışçı Özgü Karcı, yazma ustası Veliye Martı, halı üreticisi Erhan Ör, metal dövü ustası Zeki Topbaş ve marangoz Gökmen Uzun yer alıyor. Sergide, sanatçıların araştırma gezilerini ve zanaatkârlarla birlikte yürüttükleri çalışmaları izleyebileceğiniz, bu süreci zanaatkârların ağzından dinleyebileceğiniz videolar da görülebiliyor.

Finlandiya’dan gelen sanatçı Outi Pieski’nin kökeni, Finlandiya dışında Norveç, İsveç ve Rusya’ya dağılmış bir halk olan Sami’lere dayanıyor. İstanbul’da yazmacılık üzerine çalışmaya karar veren sanatçı, Türk coğrafyasında kullanılan desenlerin izini sürerken, Sami kültüründeki tanrıça motifleriyle benzerlikler yakalıyor. Pieski yazmalarında, Anadolu’daki ana tanrıça kültürü ile ilişkilendirilen ve kilim desenlerinde sıkça görülebilen “eli belinde” figürü ile Sami mitolojisinde Uksáhkká, Juksáhkká ve Sáráhkká adlı tanrıçaların Şaman davullarında kullanılan simgelerini bir arada kullanmış. Sanatçının eserleri, kültürel benzerliklerimizin güzel bir örneğini izleyiciye sunuyor.

İstanbul Modern’in iki katına yayılan sergide, Bakû’dan Faig Ahmed’in, Londralı sanatçı Rana Begum’un, Kudüs’te yaşayan Benji Boyadgian’ın, Meksika’nın Meksiko kentinden Rodrigo Hernández’in; Amsterdam’dan Servet Kocayiğit’in; Kopenhaglı sanatçı ikilisi Randi ve Katrine’in; çalışmalarını İskenderiye ve Philadelphia’da sürdüren Wael Shawky’nin ve Berlinli sanatçı Jorinde Voigt’in eserleri ziyaretçileri bekliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler