Fed: Dönüp aynaya bakın

ABD Merkez Bankası’nın raporunda, gelişen ülkeler içinde en kırılgan ülkenin Türkiye olduğu ifade edilerek, “Bu ülkeler piyasalardaki çalkantılardan neden bu kadar zarar gördüğünü anlamak için aynaya bakmalı. Kendi politikaları yüzünden dış şoklara açıklar” denildi.

Yayınlanma: 12.02.2014 - 23:25
Abone Ol google-news

ABD Merkez Bankası (Fed), tahvil alımlarını azaltma programının, son dönemde gelişen piyasalarda satış dalgasına yol açmış olabileceğini kabul etti. Ancak bu ülkelerin esas sorunu kendilerinin yarattığını vurguladı.

Fed, Kongre’ye önceki gün sunduğu bir raporda, Türkiye, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerin kendi uyguladıkları politikalar yüzünden dış şoklara karşı kırılgan hale geldiklerini belirtti. Fed’den yapılan açıklamada, “Gelişen ülkeler kendi politikalarından zarar görüyor” denildi.

Fed’in tahvil alım programını sonlandırmaya başlayacağını 2013 ortasında açıklaması, pek çok gelişen piyasada sert düşüşlere yol açmıştı. Ancak Fed raporunda bazı gelişen ülkelerin sorumluluğuna işaret edilerek bu ülkelerin kendi piyasalarının neden bu kadar zarar gördüğünü değerlendirirken aynaya bakmaları istendi.

Öte yandan, Fed’in 15 gelişen ülkede ekonomik kırılganlığı ölçen endeksinde, en kırılgan Türkiye oldu. Türkiye’yi sırasıyla Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika izledi. Fed analizine göre en kırılgan olan ülkeler, paralarında en büyük değer kaybını ve kamu borçlanmasında daha yüksek faiz oranlarını görüyor. Fed raporunda, “Gelişmekte olan ekonomiler şoklara karşı daha dirençli olmak için kırılganlıklarını azaltmalı” denildi.

Fed, gelişen ülkelerden bazılarının piyasa oynaklıklarına karşı faizleri yükseltme, döviz piyasasına müdahale gibi geçici önlemler alarak karşı durmaya çalıştıklarına işaret etti. Fed’e göre küresel yatırımcılar, hangi ülkenin “temel kırılganlıklarını” azaltmak için önlemler aldığını yakından izliyor.

 

Yellen: Önceliğimiz ABD

Fed başkanı Janet Yellen ise ABD Kongresi konuşmasında Türkiye, Endonezya gibi Fed’in varlık azaltımından zarar gören ülkeleri yakından takip ettiklerini ancak birinci önceliklerinin ABD ekonomisinde fiyat istikrarı ve istihdam olduğunu söyledi. Yellen “Gelişen ülke piyasalarını yakından izliyoruz. Ancak şu aşamada ABD’yi olumsuz etkileyecek bir durum yok” dedi. Yellen’in bu açıklamalarını analiz eden Financial Times gazetesi “Yellen gelişen ülkelerin isteklerine sırtını döndü” yorumunu yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler