Fevziye Cengiz’e mahkeme şoku

‘Polise hakaret’ cezasının ertelenmesi kaldırılan işkence mağduru Cengiz, kendisini suçlu bulan mahkemede yeniden yargılanacak.

Yayınlanma: 08.12.2015 - 07:04
Abone Ol google-news

İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Karabağlar Polis Merkezi’nde dövüldüğü kamera görüntüleri ile belgelenen Fevziye Cengiz’e “Polise hakaret” suçundan verilen 8 bin 840 TL para cezasının ertelenmesi kararını kaldırdı. Mahkeme, Cengiz’in “beraat” kararı verilmesi talebiyle yaptığı itirazla birlikte, polislerden birinin “erteleme verilmesin” yönündeki itirazını da aynı anda kabul etti. Karara göre, Cengiz, kendisini suçlu bulan mahkemede yeniden yargılanacak.

Dayağı yiyip oturmam gerekiyormuş

Fevziye Cengiz’in, Karabağlar Polis Merkezi’nde 17 Temmuz 2011’de polislerce feci şekilde dövüldüğüne ilişkin görüntülerin ortaya çıkmasıyla açılan işkence davası geçen yıl bitmişti. Mahkeme polis dayağını işkence değil, “basit yaralama” olarak görmüş ve iyi hal indirimi de yaptığı polislere 1 yıl 3 ay hapis vermişti. Mahkeme Cengiz’i de “polislere hakaret” suçundan 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezasına mahkûm etmişti. Mahkeme cezayı 8 bin 840 TL para cezasına çevirerek hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamında 5 yıl yeni suç işlememe şartıyla ertelemişti. CMK’ye göre bir mahkemenin kararına yapılan itiraz üzerine verilen kararlar kesin nitelik taşıyor. Yani mahkeme Cengiz’e verilen para cezasını kaldırarak beraat verebilirdi. Bu durumda Cengiz cezadan tamamen kurtulacaktı. Ama mahkeme yasada yer almamasına rağmen, Yargıtay 6. Ceza Dairesi’nin verdiği bir kararı emsal göstererek “Soruşturma, araştırma, ya da duruşma yapılması zorunlu olduğu takdirde bu işin asıl mahkemesinde yerine getirilmesi gerektiğini” belirtti. Yeniden yargılama Cengiz’i suçlu görerek para cezasına mahkûm eden 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Mahkeme, yeniden hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı veremeyecek. Bu durumda Cengiz’e verilen para cezasını ödenmesi gerekecek. l


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler