''Filistinli çocukların durumu kötüleşiyor''

Birleşmiş Milletlerin Filistin'de görevli raportörü, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde işgalin çocukların sağlıkları ve refahı üzerinde ciddi etkileri olduğu uyarısı yaptı.

Yayınlanma: 20.10.2011 - 19:39
Abone Ol google-news

BM özel raportörü Richard Falk, BM Genel Kurulu İnsan Hakları Komitesine sunduğu raporunda çocukların durumunun iyileştirilmesi çağrısı yaptı.

Amerikalı emekli hukuk profesörü Falk, ayrıca, İsrail ordusu tarafından yakalanan çocuklar için uygulamaların iyileştirilmesini istedi.

Falk, tutuklanan ya da gözaltına alınan Filistinli çocuklara şiddet uygulandığı yolundaki bildirimleri aktararak, son yıllarda çoğunluğu taş atma suçlamasıyla tutuklanan küçük yaştakilerin sayısının arttığına dikkati çekti.

BM raportörü, iddialara göre 3 yaşındaki bir kız çocuğunun İsrail askerleri tarafından evinin önünden alınarak, bir kontrol noktasında ağabeyinin yerini söylemesi için tehdit edildiği olayı da aktardı.

Richard Falk, BM ajansları ve insan hakları organizasyonları belgelerine göre geceyarısı yapılan tutuklamalar, çocukların sorgu için ailelerinden alınması, gözaltında kötü muamele gibi uygulamaların yapıldığını söyledi.

İsrailli yerleşimcilerin verdiği rahatsızlık nedeniyle çok sayıda Filistinli çocuğun da okula gitmediğini kaydeden Falk, ''Yerleşimcilerin şiddetinin engellenmemesi ve cezalandırılmaması, İsrail'in sivil halkı koruma yönündeki yasal sorumluluğunun ciddi ve sürekli bir ihlalidir'' dedi.

Falk, daha önce de yaptığı bir açıklamada, İsrail'i Nazi Almanyası ile karşılaştırarak, insanlığa karşı suç işlemekle itham etmiş ve İsrail hükümetinin tepkisini çekmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler