Filistinli mahkumlar açlık grevinde

Gazzeliler, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli mahkumların başlattığı açlık grevine destek vermek amacıyla bir gösteri düzenledi.

Yayınlanma: 07.10.2011 - 13:50
Abone Ol google-news

İsrail'in hapishane şartlarının daha da ağırlaştırılması yönündeki kararının ardından geçen hafta başlayan grev 10. gününe girerken, Filistinlilerin verdiği destek de devam ediyor. Gazze'de Kızılhaç binası önünde toplanan Filistinliler, burada kılınan Cuma namazından sonra gösteri düzenledi.

İsrail'den uluslararası hukuk kuralarına göre sorumluluğunu yerine getirmesini talep edilen gösteride '' Esirlerimize özgürlük'', ''Canımız esirlerimize feda olsun'' pankartları taşınırken, İslami Cihad liderlerinden Emin El Hindi de konuşmasında, İsrail'in 'esirlere' adaletsizce davrandığını söyledi.

Hindi yaptığı açıklamada da ''İsrail ile yapılan esirlerin durumu ile ilgili görüşmeler bir yere varmıyor. Bu bir aldatmaca, onları kandırıyorlar. Esirlerimizin durumunu tüm dünyaya göstermek için protesto gösterileri yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz'' dedi.
Hindi, ayrıca Gazze'de de 5 kişinin açlık grevine başladığını belirtti.

''Ramallah ve Gazze biraraya gelmeli''

Esirler Deneği Medya Sorumlusu Neşed El Vahidi de, uluslararası hukuk kurallarına göre esirlere iyi davranmak gerektiğini kaydederek, ''Ancak İsrail bu anlaşmayı yerine getirmiyor. Aslında isteklerimiz de fazla değil, onları ziyaret etmek ve yeterli yiyecek verilmesi gibi konular var'' diye konuştu.

Siyasi aktivist Cihan El Sersavi ise, Ramallah ve Gazze yönetimleri arasındaki gerginliğe dikkat çekerek, ''Esirlerin hangi örgüte bağlı olduğu önemli değil, önemli olan onların Filistinli olması. İsrail bizim düşmanımız, o yüzden de kim olduğumuz önemli değil. Bundan dolayı hemen bir anlaşma yapmalıyız, bir araya gelmeliyiz'' ifadelerini kullandı.

6 bin Filistinli mahkum


İsrail hapishanelerinde yaklaşık 6 bin Filistinli bulunuyor. 27 mahkum, 25 yıldan daha fazla süredir içeride. Yaklaşık 750'si hakkında resmi bir suçlama bulunmazken, hapishanelerdeki çocukların sayısının 251, kadınların sayısının ise 27 olduğu belirtiliyor.
Açlık grevindeki Filistinliler öncelikle, aileleri ile haftalık görüşmeler yapmalarının sağlanması ve yemeklerin iyileştirilmesini istiyor. Ancak günde 3 kez yapılan sayım, mahkumların hapishane yemekhanesinde çalıştırılması, mahkum kıyafeti giydirilmesi ve hasta mahkumların durumu da tartışma konusu.

Mahkum temsilcileri ile İsrail arasında açlık grevini sonlandırmak için başlatılan görüşmelerde ise taraflar uzlaşamadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler