"Fiyat artışının yağmurla ilgisi yok, fırsatçılık"

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, son iki gündür yaşanan sellerin ardından meyve-sebze üretim bölgelerinde meydana gelen zarara ilişkin "Yağışın görüldüğü gün sabahtan itibaren özellikle patlıcan, domates, biberde fiyatlarbirden arttı. Satıcı ürünü pahalıya mı aldı ki, tüketiciye yansıtıyor? Bu bir fırsatçılık'' dedi.

Yayınlanma: 12.10.2011 - 14:42
Abone Ol google-news

Dernek merkezinde basın toplantısı düzenleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, son iki gündür gerçekleşen ciddi yağışlar nedeniyle yaşanan sellerin, meyve-sebze üretim bölgelerinde ciddi zararlara yol açtığını hatırlattı.

Tarımsal üretimde zararın Antalya, Denizli, Manisa, Balıkesir, Isparta, Muğla ve Aydın illerinde yoğunlaştığına işaret eden Yetkin, en fazla zararın da Antalya bölgesindeki tarım alanlarında gerçekleştiğine dikkati çekti.

Bu bölgenin ise sera üretiminde önemli bir pay sahibi olduğunu vurgulayan Yetkin, ''O bölgede seralarda inanılmaz derecede büyük bir kayıp var. Seralarda yüzde 70'lere varan bir zarar söz konusu. Onun için böyle bir afetin boyutu bizi sıkıntıya sokabilir. Üretimde en çok tarlalardaki biber, patlıcan, karnabahar, roka, domates gibi ürünlerde zarar oldu. Yine seralarda üretilen bu sebzede zarar var. Denizli'deki alabalık işletmeleri zarar gördü'' diye konuştu.

Antalya ve civarının, Türkiye'deki sebze-meyve üretiminin yaklaşık beşte birinin gerçekleştirildiğini dile getiren Yetkin, ''Buralardaki zarar doğal olarak, bundan sonraki günlerde özellikle sebze fiyatlarının belli bir biçimde artacağının sinyallerini bize veriyor. Tüketici bu ürünleri biraz daha pahalıya almak durumunda kalacak'' dedi.

Üretimin olmadığı yerde fiyatların artacağını belirten Yetkin, ''Bu süreçte yadırgadığım bir şey oldu. Daha yağmurun başladığı, selin görüldüğü gün sabahtan itibaren özellikle patlıcan, domates, biberde fiyatlar birden arttı. Bu bana doğru gelmiyor. Ahlaki de gelmiyor. Bu bir fırsatçılık. Yağmur yağdığı gün satılan meyve-sebzeyi selden dolayı pahalıya mı aldılar? Satıcı ürünü pahalıya mı aldı ki, tüketiciye yansıtıyor?'' diye sordu.

Meyve ve sebzedeki fiyat artışlarının önümüzdeki günlerden itibaren meşru görülebileceğine dikkati çeken Yetkin, ''Bundan sonraki fiyat artışının bir mantığı var. Ama yağışın olduğu gün, tüketicinin önüne bu fiyatlarla çıkmak bana doğru gelmiyor. Şu ana kadarki, özellikle son iki gündeki fiyat artışlarının selle, yağmurla alakası yok'' dedi.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nin, zarar gören çiftçilerin borçlarını yeniden yapılandırılması gerektiğini savunan Yetkin, bu çiftçilere yönelik devlet yardımlarının kapsamının da biraz daha genişletilmesini istedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler