Fiyat bekleyen çay üreticisine kota çilesi

Başbakan Erdoğan'ın mayıs ortasında söz vermesine karşın fiyatlar açıklanmazken üretici ürününü ucuza elden çıkarmak zorunda kalıyor.

Yayınlanma: 01.06.2011 - 06:23
Abone Ol google-news

Yaş çay üreticileri, sezon başlamasına karşın fiyat açıklanmamasına tepkili. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs’taki Rize mitinginde, yaş çay fiyatına ilişkin açıklamayı Tarım ve Köyişleri Bakanı’nın belirtirken bugüne kadar bu konuda herhangi bir açıklama yapılmadı. Yaş çayda kota uygulaması da tepki çekiyor.

Öte yandan, 85 kuruşluk yaş çay için önceki yıl 1.25 TL fiyat talebinde bulunan ancak 11.5 kuruşluk destekleme ile birlikte 1 lira olan yaş çaya bu yıl 1.30 TL isteyen Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, fiyatların seçim sonrasına kalmasından endişe ettiklerini ve bunun yanlış olacağını söyledi.

Bu arada seçim öncesine kadar 1. sürgün dönemini aşmak isteyen ve Çaykur’un Mayıs ayı yaş çay paralarını seçim öncesinde ödeme açıklamaları karşısında çay toplamayı yoğunlaştıran üreticiler, bu kez de özel sektör firmalarının ağına takıldı.Yaş çay fiyatındaki belirsizliği fırsat bilen bazı özel sektör firmaları, üreticilerin içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan da yararlanarak geçen yılın yaş çay fiyatı olan 88.5 kuruşun da altında, 80 kuruştan, peşin para ile yaş çay almaya başladı. Ekonomik sıkıntı yaşayan birçok üretici ise fiyat belirsizliği ve yaşadıkları endişeler nedeniyle bu firmalara yaş çay sattıklarını kaydediyor.

Üreticiler, önceki gün uygulanmaya başlayan ve nerdeyse erkenden konan kontenjanla adeta şok yaşadı. Kimi bölgelerde 12 kiloya kadar düşen kontenjan nedeniyle yaş çay üreticileri fiyatı henüz belli olmayan yaş çayını özel sektöre satmak zorunda kalıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler